Egyház

Felújítják a sárospataki bazilikát

2014-03-05 19:10

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Megújul a sárospataki bazilika, a 300 millió forintba kerülő munka egyebek mellett tartalmazza az orgona felújítását, a tető cseréjét, a külső tatarozást és harangjáték kiépítését is - mondta el Kecskés Attila plébános az MTI-nek.

A plébános közlése szerint három évvel ezelőtt vetődött fel az, hogy a kassai Gótikus Utak Gyöngye Nonprofit Szervezettel közösen, a kassai dóm felújításához csatlakozva támogatást nyújtsanak be a csaknem félezer éves sárospataki templom rekonstrukciójára.
A határon átnyúló pályázat sikeres lett, turisztikai célú beruházáshoz nyerték el a több mint 800 ezer eurót (mintegy 250 millió forintot).

Kecskés Attila, aki egyben a projektmenedzseri tisztséget is ellátja, kiemelte: régi álma teljesül a helyi római katolikus közösségnek azzal is, hogy megújul a bazilika 220 éves, mindeddig befejezetlen orgonája, megépül az orgona "háza", a sípokat rejtő bútorzat. Magasítják és sátortetővel látják el a déli bejárat fölötti tornyot, amelyben egy harangjáték is helyet kap.
Az építkezés megkezdődött, a befejezési határidő december 31.
A plébános elmondta azt is: a szentmiséket, az esküvőket és az ünnepi alkalmakat a felújítás ideje alatt is zavartalanul megtartják.

A templom mellett álló 12. századi körtemplomban keresztelték meg Árpád-házi Szent Erzsébetet 1207-ben. A királyi kápolnaként szolgáló rotunda kis mérete miatt épült fel a 13. században a román stílusú plébániatemplom, amelyet a következő században bazilikás szerkezetű, gótikus stílusú templommá alakítottak, majd a 15. században átépítették háromhajós csarnoktemplommá.
A legutóbbi felújítás 1964 és 1970 között történt, ekkor tárták fel a kriptarendszert, visszaállították az eredeti padlószintet és ahol lehetett, a 15. századi állapotokat, az épen talált sírköveket pedig a templom északi falán rögzítették. A templom mellett feltárták a rotunda alapfalait, valamint a középkori plébániai iskola maradványait is.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!