Szociális

A miskolci tehetségeket keresték elsőként

2014-02-28 16:57

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE snetberger_meghallgatas_140228ml_5.jpg

Tehetséges fiatalok érkeztek pénteken a Zenepalotába, hiszen az épület adott otthont a Snétberger Zenei Tehetség Központ országjáró, tehetségkutató programjának. A meghallgatás Miskolcon kezdődött, ahol közel 80 bizonyítani vágyó ifjú várta, hogy bemutatkozhasson.

Hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert, modellértékű tehetségközpont működtetése, fejlesztése, amelyben a fiatal, hátrányos helyzetű roma zenei tehetségeket kiemelkedő színvonalú képzés és mentorálás révén hozzásegítik zenei életútjuk kibontakoztatásához, karrierjük elindításához – ez a Snétberger Zenei Tehetség Központ missziója. Nevét Snétberger Ferenc roma származású, Liszt-díjas gitárművészről kapta, aki szakmai irányítója is egyben a projektnek.

A központ 2011 óta évente 60 tehetséges, 12-20 éves roma fiatalnak nyújt lehetőséget. Országjáró tehetségkutatójuk február 28-án, Miskolcon indult. Érintik a közeljövőben Budapest mellett Salgótarján, Nyíregyháza, Kecskemét, Kaposvár, Pécs és Szeged városát is.

snetberger_meghallgatas_140228ml_2.jpg

Miskolcon, pénteken közel 80 fiatal tehetséget hallgattak meg a Zenepalotában. Érkeztek reményteljes fiatalok gitárral, hegedűvel, volt, aki furulyát vitt magával. A produkciókat videóra is vették, mert a névadó Snétberger Ferencnek külföldi elfoglaltságai voltak, de mindenképp’ látni akarja a miskolci fiatalok műsorait.

A központ oktatói a hazai zenei élet közismert személyiségei és kitűnő pedagógusai egyben, köztük olyan nemzetközileg elismert zenész-tanárok, mint maga Snétberger Ferenc vagy László Attila, és kiváló nemzetközi vendégelőadók, mint Paolo Vinaccia, David Friedman vagy Roby Lakatos.

Számos növendékük koncertezik rendszeresen neves hazai jazzformációkban. Diákjaik jelentős része zenei szakközépiskolában tanul, többen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre nyertek felvételt. Tanulóik évente 100 órányi koncertet adnak többek között olyan rangos eseményeken, mint a Művészetek Völgye, Sziget Fesztivál, MÜPA-Jazz Showcase és olyan nagyvárosokban, mint Berlin, Brüsszel, Bécs, Strasbourg, Párizs vagy Osló.

Kiss J.
fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!