Szociális

132 megváltozott munkaképességű jut munkához Miskolcon

2014-02-26 15:55

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE autista_otthon_latogatas_140226_ja_6.jpg

Közel félmilliárd forint támogatást kap az Új Széchenyi Terv keretében két miskolci, autizmussal élőket támogató civil szervezet, melynek köszönhetően 132 fogyatékkal élő jut munkahelyhez a városban. Mint a projektek tájékoztatóján elhangzott, az ilyen beruházások járulnak hozzá ahhoz, hogy egyre több fogyatékkal élő ember dolgozhat Magyarországon.

Turisztikai szolgáltatásokkal, interaktív játszóvár és mosoda létrehozásával, hagyományőrző tevékenységek oktatásával, zöldségfeldolgozó műhely kialakításával, kézműves termékek készítésével és értékesítésével teremt új munkahelyeket autizmussal élők és megváltozott munkaképességűek számára a Szimbiózis Alapítvány és a Miskolci Autista Alapítvány.

A nyertes pályázatokat bejelentő sajtótájékoztatón részt vett Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, aki kijelentette, az a munka, amit az elmúlt években végeztek, meghozta a gyümölcsét.

tamogatas_bejelentese_140226_ja_6.jpg

Támogatást eddig is kaptak a fogyatékkal élők, azonban az új rendszerrel az a cél, hogy önfenntartó támogatáshoz juthassanak. Fontos, hogy munkahelyük, jövedelmük legyen, ennek pedig kitűnő példái a miskolci nyertes pályázatok, amelyek keretében összes 493 millió forintból 132 fogyatékkal élő juthat munkához. A programoknak köszönhetően jelentősen javultak az adatok: 45-ről 60 ezerre nőtt a foglalkoztatott megváltozott munkaképességűek száma, a munkanélkülieké pedig 40 százalékkal csökkent.

Három területen is fontos változást vezettek be, vette át a szót Fülöp Attila, család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár. Az első a rehabilitációs kártya bevezetése, amely munkáltatói járulékmentességet biztosít, ezt az elmúlt másfél évben 22 ezer fő után vette igénybe 5600 munkáltató. Változott a támogatási rendszer az úgynevezett akkreditált cégek esetén is, a pályázati rendszer immár mindenki számára nyitva áll. Itt több mint 300 cég szerepel a nyilvántartásban, akik 30 ezer főt foglalkoztatnak. Az Új Széchenyi Tervben pedig 22 milliárd forintnyi támogatást nyújtanak a fejlesztésekhez, mint amilyen a két miskolci alapítvány projektje is.

tamogatas_bejelentese_140226_ja_15.jpg

Gratulált a két alapítványnak Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, aki megjegyezte, a válság közepette is sikerült a magyar gazdaságot stabilizálni, ennek az eredményei az ilyen fejlesztések is. Komoly munka folyik mindkét civil szervezetnél, így elmondható, hogy igazán jó helyre érkezett a támogatás.

Mivel folyamatos kapcsolatban áll mindkét alapítvánnyal, így látja, milyen szakmai hozzáértéssel és elhivatottsággal foglalkoznak a fogyatékkal élőkkel, minden köszönet megilleti őket ezért, mondta Sebestyén László országgyűlési képviselő. Folyamatosan pályáznak és keresik a lehetőséget, hogy fejleszthessenek, még több emberen segíthessenek, ebben pedig a most elnyert pályázatok komoly segítséget nyújtanak, tette hozzá.

autista_otthon_latogatas_140226_ja_3.jpg

A Miskolci Autista Alapítvány fő projektje egy mosoda beindítása, amelyben nemcsak az alapítvány ellátottjainak szennyesét szeretnék mosni és kezelni, hanem külső munkát is vállalnak, mondta el Szalkainé Haraszti Krisztina intézményvezető. Itt 16, összesen a három projektjükben 31 fiatal juthat munkához.

Egy személyes élményével kezdte a beszédét Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány vezetője. Hét évvel ezelőtt közös tanulmányúton volt Soltész Miklóssal, aki akkor kijelentette: „ha minden úgy lesz, ahogy annak lennie kellene, akkor munkát fogunk biztosítani a fogyatékkal élőknek”. Betartotta ezt az ígéretét, jegyezte meg az alapítványi vezető.Kiemelte, a fogyatékkal élő és az egészséges fiatalok közös tanulása, foglalkozása, munkája nem csak az integráció miatt fontos. Rájött, hogy a fogyatékkal élők tanítják egészséges társaikat, méghozzá arra, hogyan figyeljenek egymásra. A megváltozott munkaképességűek azért küzdenek, hogy dolgozhassanak, hogy adót fizethessenek. Látott olyan fogyatékkal élőt, akinek örömében peregtek a könnyei, amikor az alapítvány munkatársának segítségével elkészíthette élete első adóbevallását. A közösség aktív tagjai szeretnének lenni, ezért fontosak ezek a munkahelyek, zárta mondandóját Jakubinyi László.

A kormány és a város vezetése Miskolcon komplex munkahely-teremtési folyamatot visz véghez, nemcsak a versenyszférában, nemcsak az állami szektorban, hanem a civil szervezeteknél, alapítványoknál is, mondta Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. Ez a 132 munkahely ebben a szférában nagyon nagy dolog. Segély helyett munkát, ez az alapelv, a mai bejelentéssel pedig nagy előrelépés történt a cél felé, tette hozzá.
A tájékoztatót követően a minisztérium munkatársai és az országgyűlési képviselők kilátogattak a két alapítvány telephelyére is.

H. I.
Fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-09-24 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!