Egyetemváros

Életpályájuk, sikereik példát állítanak a fiatalok elé

2014-02-26 10:42

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE tijottok_140225_fkcs_17.jpg

A sikeres életpálya titka a kitartás, az állandó tudásvágy, de természetesen fontosak a tapasztalatok, valamint az elméleti és a gyakorlati ismeretek is – hangzott el egy, a műszaki és természettudományos pályát népszerűsítő programon, melyet középiskolás fiatalok számára rendeztek meg kedden, a Miskolci Egyetemen.

Mint Ducsai-Oláh Zsanett, a program szakmai vezetője ismertette, a TiJöttök országos roadshow keretein belül 10 hónap alatt 12 felsőoktatási intézményben mintegy 2500 diák ismerkedett meg a tudományos kutató, vállalati kutatómérnök és az innovatív vállalkozó életpályával. A Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkárának fővédnökségével útjára indult programsorozat a műszaki és a természettudományos életpályát hivatott népszerűsíteni, középiskolás fiatalok számára.

tijottok_140225_fkcs_2.jpg

– A roadshow során feltárjuk a fiatalok által elért tudományos eredményeket, majd sikereiket bemutatjuk a felnövekvő generáció számára. Szeretnénk elérni, hogy kedvet kapjanak a műszaki vagy természettudományos pályához. Meghívott előadóink pedig saját történeteiken keresztül bemutatják, milyen életpálya várhat a fiatalokra, ha ilyen területen tanulnak tovább – ismertette a szakmai vezető.

Az Európai Unió támogatásával megvalósult sorozat miskolci állomásán Kékesi Tamás, a Miskolci Egyetem tudományos és nemzetközi rektorhelyettese kiemelte, a műszaki és természettudományos kutatások és eredmények hozzájárulhatnak, hogy erősödjön az ország gazdasága, javuljon az életminőség, tehát Magyarország sikeres legyen.

tijottok_140225_fkcs_6.jpg

Köszöntőjét követően röviden bemutatkoztak a program előadói, először Rácz Ádám tudományos segédmunkatárs mint tudományos kutató. Elmondta, eljárás-technikai mérnökként végzett a Műszaki Földtudományi Karon 2008-ban. Kiemelte, szeretett volna a régióban maradni a végzést követően, s az egyik professzora marasztalta is az egyetemen. A döntést segítette elmondása szerint, hogy a miskolci felsőoktatási intézmény megfelelő technológiai háttérrel és kiváló oktatókkal rendelkezik.

– Miért éreztem úgy, hogy ezen a pályán kell maradnom? Fontos volt számomra, hogy folyamatosan változó és állandó kihívások érnek, éppen ezért is komoly kitartásra és állandó tudásvágyra van szükség – hangsúlyozta a tudományos kutató.

Kakuk József
, a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. fejlesztési osztályvezetője mint vállalati kutatómérnök mutatkozott be. Kiemelte, azért jó egy ilyen multinacionális cégnél dolgozni és emellett egyetemi kutatómunkát végezni, mert az egyetemről megkapja az ember az elméleti hátteret, a módszereket, másrészt a vállalati háttérrel olyan berendezéseket, méréseket, fejlesztéseket tud végezni, amelyekben a megszerzett tudást élesben tudja alkalmazni.

tijottok_140225_fkcs_14.jpg

Barkóczy Péter, a FUX Zrt. termelést irányító ügyvezetője mint innovatív vállalkozó került sorra. Elmondta, a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán végzett, tehát nem került távol alma máterétől. Kiemelte, a vállalkozásoknál rendkívül sokat jelent a szakértelem, az a műszaki tudás, amit az egyetemen lehet megszerezni.

Molnár Máté szakközépiskolásként elmondta, a tantárgyak közül főként a matematikát és a fizikát szereti, ezért is szeretne mechatronikai mérnökként továbbtanulni. Társaival együtt nagyon élvezte a program zárásaként bemutatott látványos kísérleteket, amiket a Csodák Palotája képviselője prezentált a fiatalok számára.

A roadshow kapcsán készült kisfilm a Miskolci Egyetemről:


K. I.
Fotó: F. K. Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-07-23 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!