Egyetemváros

A legkiválóbb oktatóktól tanulhatnak a miskolci bölcsészek

2014-02-05 18:41

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE egyetem_121212_ja_3.jpg

„Egy ilyen szakmai teljesítményt felmutató oktatói gárda biztos garancia arra, hogy a hozzánk érkező hallgatók képzésük során megalapozott, korszerű tudást fognak elsajátítani” – hangsúlyozta Illésné Kovács Mária, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar dékánja annak kapcsán, hogy ismét az első helyet szerezte meg a kar az oktatói kiválóság alapján egy országos hetilap rangsorában.

Mint a minap.hu is beszámolt róla, decemberben megjelent a HVG Diploma 2014 különszáma, mely ismét örömhírrel szolgált a miskolci bölcsészkar számára is. A kar ugyanis az élen végzett az oktatói kiválóság alapján felállított rangsorban. Az összes kari rangsort tekintve pedig a rangsorolt 139 kar között az ME-BTK – szintén az oktatók kiválósága alapján – a második helyre került, csupán a Műegyetem egyik kara előzte meg.

illesne_kovacsm.jpgFelkértük Illésné Kovács Máriát az újabb miskolci bölcsészsiker értékelésére. A dékán maga is kiemelte: a miskolci bölcsészkarnak nem először sikerült ennek a rangsornak az élére kerülnie, és ez a tény „komoly elismerése az itt folyó oktató- és kutatómunkának”.
– Az oktatói minősítettség nagyon fontos értékelési szempont egy egyetemi kar működését illetően, hiszen magában foglalja azt a szakmai tudományos potenciált, amit az oktatók tudományos munkája révén érünk el, és jelenti azt a tudásbázist, ami a színvonalas, XXI. századi követelményeknek megfelelő képzés előfeltétele mind a bölcsészettudományi, mind a társadalomtudományi képzés területén – fejtette ki.

Hozzátette, ezen eredmények elérése természetesen komoly erőfeszítések következménye, a kar valamennyi oktatója, kutatója több éves munkájának elismerése. Kiemelte, „a BTK vezetése rendkívül fontosnak tartotta és tartja, hogy a kari humánpolitikát oly módon alakítsa, hogy az a nehezedő körülmények ellenére is az oktatói minősítettség növelését eredményezze”.
– Büszkén mondhatom, hogy jelen pillanatban ez a mutató karunkon több mint 80 százalékos. A számok mögött olyan teljesítmény húzódik meg, amely hazai és nemzetközi szinten is ismert, elismert – fogalmazott Illésné Kovács Mária.

A kiemelkedő teljesítmények között a bölcsészkar dékánja megemlítette a hazai textológiai kutatások meghatározó centrumaként tevékenykedő Irodalomtudományi Doktori Iskolát, mely Európa-szerte ismert kutatási eredményei révén. Hozzátette, szinte minden szak rendelkezik ugyanakkor olyan kutatócsoporttal, kutatási eredményekkel, amelyek a hazai és a nemzetközi tudományosság terén is jelentős pozíciókat vívtak ki a BTK számára.

– Egy ilyen szakmai teljesítményt felmutató oktatói gárda biztos garancia arra, hogy a hozzánk érkező hallgatók képzésük során megalapozott, korszerű tudást fognak elsajátítani, amely a továbblépéshez (mesterszakon, illetve doktori képzésben) nélkülözhetetlen – hangsúlyozta a dékán.

– A BTK a régió bölcsészettudományi és társadalomtudományi szellemi központjaként továbbra is elkötelezett ezen értékek és eredmények megtartása mellett, mert úgy véljük, hogy tudományos eredményeink, a hazai és a nemzetközi tudományos életben való láthatóságunk egyik fontos előfeltétele annak, hogy minél nagyobb számban ide tudjuk vonzani a továbbtanulás előtt álló fiatalokat – zárta értékelését Illésné Kovács Mária.

K. I.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-12-15 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!