Kultúra

Segítség a nyelvvizsgához – út a diplomához

2014-02-04 18:32

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Mintegy 10 ezer fiatal diplomához jutását segítheti a kormány a Diplomamentő programmal, mely azok nyelvtanulását támogatja 3 milliárd forintos forrásból, akiknek csak a nyelvvizsga hiányzik az oklevelükhöz. A Miskolci Egyetem vonatkozásában ez körülbelül 2 ezer hallgatót érint. A nyelvi képzésekre márciusban lehet majd pályázni.

– Tavaly sikeresen leállamvizsgáztam, a diplomámat azonban nem tudtam átvenni nyelvvizsga hiányában – mondta el érdeklődésünkre Ivánkó Adrienn, aki a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karán végzett 2013-ban. Nemrégiben hallott azonban a Diplomamentő programról, amit nagyon jó ötletnek tart, és a céljai elérése – a diploma megszerzése – érdekében részletesen is utána fog nézni a pályázati feltételeknek.

ovarine_balajti_zsuzsa_140204_2.jpgMintegy 2 ezer diák jár hasonló cipőben a Miskolci Egyetem vonatkozásában, tudtuk meg Óváriné Balajti Zsuzsannától. A Miskolci Egyetem tanulmányi rektorhelyettesének elmondása szerint ennyien nem jutottak még hozzá diplomájukhoz, csak azért, mert nem rendelkeznek a megfelelő nyelvvizsgával.
– Úgy gondolom, a Diplomamentő program mindenképpen segít rajtuk – hangsúlyozta. A tanulmányi rektorhelyettes hozzátette, a Miskolci Egyetem Idegennyelvi és Oktatási Központja (IOK) rendelkezik akkreditációval, így természetesen pályázni fog a képzések lebonyolítására. Február 3-án, hétfőn már meg is jelent a Diplomamentő program ajánlattételi felhívása a képző intézmények részére. A diákok pedig várhatóan március elején pályázhatnak majd.

Óváriné Balajti Zsuzsanna szólt arról is, hogy az IOK több vizsgarendszer vizsgahelyeit működteti és vizsgáit rendezi meg. Így a Miskolci Egyetemen akár műszaki vagy közgazdasági szaknyelvi vizsgára is van lehetőség, melyek a tanulmányi rektorhelyettes elmondása szerint nagyon keresettek.

Szintén a diplomához szükséges nyelvvizsga megszerzésében segít az ún. intézményi nyelvi vizsga, melynek köszönhetően javult a diplomát kapott hallgatók aránya az egyetemen belül. Mint Bajzát Tünde adjunktustól, az IOK igazgatójától megtudtuk, az országban mindössze három felsőoktatási intézmény van, mely élt a lehetőséggel, és indított tanfolyamokat, valamint szervez intézményi nyelvi vizsgát. Az elsőt 2012 szeptemberében tartották meg, idén januárban pedig már az ötödikre jelentkezhettek a hallgatók.

Megtudtuk, mindeddig közel 300 fő ment el vizsgázni, és több mint 80 százalékuk sikeresen teljesítette is azt. Bajzát Tünde hozzátette, volt olyan vizsganap is, amikor 90 százalék fölött volt a sikeres intézményi nyelvi vizsgát tevők aránya. A központ igazgatója elmondta, több vizsgázójuk is jelezte már, hogy évek óta sikertelenül próbálták megszerezni a nyelvvizsgájukat, így örömmel és köszönettel fogadták az intézményi nyelvi vizsga által nyújtott lehetőséget.

Azok a hallgatók tehetnek intézményi nyelvi vizsgát, akiknek a sikeres egyetemi záróvizsgájuk és az intézményi nyelvi vizsga között legalább három év eltelt. A Diplomamentő program esetében ilyen kikötés nincs. A programban bármely európai uniós állampolgár részt vehet, aki diplomáját nyelvvizsga hiánya miatt nem tudja átvenni, de államvizsgáját már teljesítette, és hallgatói jogviszonyban már nem áll. Életkor alapján nincs megkötés a jelentkezésnél, viszont előnyben részesülnek a regisztrált álláskeresők – olvashatjuk a programot lebonyolító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. honlapján.

További feltétel a jelentkezésnél a legalább alapfokú angol, német vagy francia nyelvismeret – ezt azonban nem nyelvvizsgával vagy bármilyen tanúsítvánnyal, hanem nyelvi szintfelmérőn kell igazolni. A program államilag elismert, általános középfokú „C” típusú nyelvvizsgára készít fel.

A programban 120, 180 és 240 órás képzésekre lehet majd jelentkezni. A pályázó dönti el, hogy mely városban kívánja igénybe venni a nyelvi képzést, és előzetes ismeretei szerint melyik óraszámú tanfolyamot kezdi el. A képzések elsősorban a megyeszékhelyeken lesznek elérhetők minimum 6, de maximum 20 óra/hét terjedelemben.

Önrész nincs, a tanfolyam ingyenes a programba kerülőknek. A végén nyelvvizsgát kell tenni, amelyet sikertelenség esetén meg kell ismételni legalább két alkalommal – ezek költsége azonban már a vizsgázót terheli. Kivéve a regisztrált álláskeresőket, akik számára az első próbálkozás a támogatás részeként még ingyenes. A nyelvvizsga-bizonyítványok hitelesített másolatait legkésőbb 2015. augusztus 15-ig be kell nyújtani az OFA nKft.-nek. Amennyiben ez a résztvevő önhibájából nem sikerül, úgy a képzési díj 50 százalékát kell visszafizetnie.

Kujan I.
fotó: F. Kaderják Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-01-18 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!