Egyetemváros

Interdiszciplináris konferenciát tartottak az egyetemen

2014-02-01 18:45

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE filologia_140131_ja_6.jpg

A genderkutatások, a metainformáció szerepe a mindennapi kommunikációban és a szaknyelvek jelentősége volt a központi témája annak a tudományos konferenciának, amelynek pénteken a Miskolci Egyetem adott otthont. Nyelvészek, irodalmárok és történészek egyaránt előadói voltak a rendezvénynek, megadva annak interdiszciplinaritását.

Kegyesné Szekeres Erika, a Modern Filológiai Intézet egyetemi doncense köszöntötte a tudományos konferencia résztvevőit és szervezőit: a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Kar Modern Filológiai Intézetének, a Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesületének, valamint az MTA Területi Bizottsága Nyelvtudományi Munkabizottságának munkatársait, előadóit. Az egyetemi docens elmondta, a konferencia célja a kutatócsoportok bemutatkozása. Egyúttal reményét fejezte ki az iránt, hogy sokan – megismerve a csoportok munkáját, kutatási területeit – csatlakoznak majd hozzájuk.

filologia_140131_ja_11.jpg

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese örömét fejezte ki, hogy a konferenciára sikerült a tudományok képviselőinek széles körét bevonni. Így irodalmárok, nyelvészek és történészek adták meg az esemény interdiszciplináris jellegét. A genderkutatásokkal kapcsolatban elmondta, a közéletben sok toposz és közhely él a férfi és a nő szerepéről, és rámutatott, mennyire képes a társadalom sztereotípiákban gondolkodni. Felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a genderkutatások nem a szerepek és az értékek „kiforgatásáról” szólnak, sokkal inkább „szofisztikáltabb gondolkodásra sarkallnak”.

Prószéky Gábor, a Magyar Alkalmazott Nyelvészek és Nyelvtanárok Egyesületének elnöke rövid köszöntőjében arról szólt, mennyire fontos az ország életében is a miskolci tudományos élet. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy a jövőben még aktívabb lesz a kutatás, és konferenciák sora fogja mutatni, hogy az egyik legaktívabb alkalmazott nyelvészeti központ Miskolcon van.

filologia_140131_ja_2.jpg

Simigné Fenyő Sarolta, az MTA Területi Bizottságának Nyelvtudományi Munkabizottsága részéről köszöntötte a konferencia résztvevőit. Hangsúlyozta, sok esetben megtérül a nyelvvel való foglalkozás, gondoljunk csak az állásinterjúkra, vagy a munkahelyen való érvényesülésre, ahol sok múlik azon, ki hogy kommunikál. A konferenciáról szólva kiemelte, a Miskolci Egyetem és annak intézete ismét bizonyítja, hogy elkötelezett a nyelvtudományok iránt.

A köszöntőket követően három szekcióban – gender Kutatócsoport, metainformációs Kutatócsoport, valamint szaknyelvi és terminológiai kutatócsoport – kezdődött meg az előadások sora.

K. I.
fotó: J. Á.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-01-18 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!