Fesztiválozó
III. Falusi Kamra Mustra Bogácson
2014-01-23 15:11
Február 1-én, Szombaton rendezi meg a Bogácsi Önkormányzat hagyományteremtő rendezvényét, a III. Falusi Kamra Mustrát.
A kamra mustra tulajdonképpen egy falusi spájz (éléskamra) bemutatása a nagyközönség felé úgy, hogy a hagyományokat, a régies ízeket megőrizzék és átadják a mai ifjúságnak azzal, hogy ők is továbbadják ezen értékeket így valódi hagyományőrzést, és gasztronómiai értékmentést tudjanak végezni az utókor számára, vallják a szervezők.A rendezőség azzal a kéréssel fordul az ország valamennyi településének önkormányzatához, hogy tájékoztassa a helyi lakosságot és gyűjtse be a lakosok által felajánlott helyi jellegzetes, népies, hagyományőrző ételeket, legyen az lekvár, befőtt, savanyúság, szárított gomba, csipkebogyó, birsalmasajt, száraztészta, egyedi padláson szárított kolbászfélék, bödön zsír amiben a zsír közzé tették el a tepertőt, sült oldalast. Melyik településre mi volt a jellemző, mit tettek el az őseink a hosszú téli napokra?
Minden bemutatandó darabból csak kis mennyiség szükséges csak annyi, hogy a Bogácsi Művelődési Ház udvarán felállított Fűthető Rendezvénysátorban megrendezendő versenyen a település vagy csapat részére kijelölt 2-3 m2 –es helyen be tudjanak rendezni egy legfeljebb 4 polcból álló állványt, stelázsit, (vagy ki mit tud magával vinni), és azt ízlésesen berendezik a magukkal hozott spájzban tartandó termékekkel. Mellette legfeljebb 1 asztalon, amit szintén magukkal hoznak, bemutatják a településre jellemző ebédlő, étkező asztalt, annak korabeli tartozékaival.
A Bogácsi Önkormányzat támogatja azt, ha ezen a napon bemutatót tartó őstermelők a Bogácsi Iskola udvarán létesítendő kispiacon az őstermelésből származó portékáikat árusítsák, mint egy kézműves kirakodó vásár jelleggel.
A régi paraszti élet megkövetelte a maga takarékoskodását, a találékonyságot, és utódról-utódra szállt a titkos ősi recept, hogy hogyan kell eltenni egyes élelmiszert a hosszú téli napokra. Ezeket a népszokásokat szeretnék bemutatni ország világnak, mint gasztronómiai csodákat.
Ugyan ezen a napon rendezik immár ötödik alkalommal a Bogácsi Kocsonyafőző Versenyt.
Bárki jelentkezhet az ország bármelyik pontjáról, sőt a határon túlról, aki elfogadja a verseny szabályait és 2014 Február 1.-án legkésőbb 10.00-ig átad két tányér otthon, előző nap elkészített kocsonyát egyszerű eldobható műanyag tányérban tálalva a zsűri részére.
Neves szaktekintélyekből álló zsűri fogja értékelni mindkét versenyt és értékes nyereményeket oszt szét.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.
Miskolc TV mai műsora
2024-04-26 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!
Hozzászólások
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.
Legyél te az első hozzászóló.