Fesztiválozó

III. Falusi Kamra Mustra Bogácson

2014-01-23 15:11

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Február 1-én, Szombaton rendezi meg a Bogácsi Önkormányzat hagyományteremtő rendezvényét, a III. Falusi Kamra Mustrát.

A kamra mustra tulajdonképpen egy falusi spájz (éléskamra) bemutatása a nagyközönség felé úgy, hogy a hagyományokat, a régies ízeket megőrizzék és átadják a mai ifjúságnak azzal, hogy ők is továbbadják ezen értékeket így valódi hagyományőrzést, és gasztronómiai értékmentést tudjanak végezni az utókor számára, vallják a szervezők.

A rendezőség azzal a kéréssel fordul az ország valamennyi településének önkormányzatához, hogy tájékoztassa a helyi lakosságot és gyűjtse be a lakosok által felajánlott helyi jellegzetes, népies, hagyományőrző ételeket, legyen az lekvár, befőtt, savanyúság, szárított gomba, csipkebogyó, birsalmasajt, száraztészta, egyedi padláson szárított kolbászfélék, bödön zsír amiben a zsír közzé tették el a tepertőt, sült oldalast. Melyik településre mi volt a jellemző, mit tettek el az őseink a hosszú téli napokra?

kocsonya.jpg

Minden bemutatandó darabból csak kis mennyiség szükséges csak annyi, hogy a Bogácsi Művelődési Ház udvarán felállított Fűthető Rendezvénysátorban megrendezendő versenyen a település vagy csapat részére kijelölt 2-3 m2 –es helyen be tudjanak rendezni egy legfeljebb 4 polcból álló állványt, stelázsit, (vagy ki mit tud magával vinni), és azt ízlésesen berendezik a magukkal hozott spájzban tartandó termékekkel. Mellette legfeljebb 1 asztalon, amit szintén magukkal hoznak, bemutatják a településre jellemző ebédlő, étkező asztalt, annak korabeli tartozékaival.

A Bogácsi Önkormányzat támogatja azt, ha ezen a napon bemutatót tartó őstermelők a Bogácsi Iskola udvarán létesítendő kispiacon az őstermelésből származó portékáikat árusítsák, mint egy kézműves kirakodó vásár jelleggel.
A régi paraszti élet megkövetelte a maga takarékoskodását, a találékonyságot, és utódról-utódra szállt a titkos ősi recept, hogy hogyan kell eltenni egyes élelmiszert a hosszú téli napokra. Ezeket a népszokásokat szeretnék bemutatni ország világnak, mint gasztronómiai csodákat.

Ugyan ezen a napon rendezik immár ötödik alkalommal a Bogácsi Kocsonyafőző Versenyt.
Bárki jelentkezhet az ország bármelyik pontjáról, sőt a határon túlról, aki elfogadja a verseny szabályait és 2014 Február 1.-án legkésőbb 10.00-ig átad két tányér otthon, előző nap elkészített kocsonyát egyszerű eldobható műanyag tányérban tálalva a zsűri részére.

Neves szaktekintélyekből álló zsűri fogja értékelni mindkét versenyt és értékes nyereményeket oszt szét.



Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-26 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!