Egyetemváros

Horizont 2020: hetvenmilliárd euró jut fejlesztési programokra 2020-ig

2014-01-22 16:44

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE onthe_horizon2020_140122_fkcs_2.jpg

Mintegy 70 milliárd euró jut a 2014-től 2020-ig tartó uniós költségvetésben kutatás-fejlesztésre és innovációra. Az ország célja, hogy ebből minél több érkezzen hozzánk, a Nemzeti Innovációs Hivatal feladata és kötelessége pedig, hogy a pályázatokba a lehető legtöbb szerepelőt vonja be – jelentette ki Deák Csaba, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) stratégiai elnökhelyettese a Horizont 2020 program Palotaszállóban tartott információs napján.

Deák Csaba elmondta, az Európai Unió közös kutatás-fejlesztési, innovációs programjait legfőképpen összefogó Horizont 2020 jelentősen különbözik a különböző operatív programoktól, ugyanis míg ez utóbbiak esetében Magyarországra 2014 és 2020 között 7300 milliárd forint érkezik, addig az előbbi program esetében Magyarország versenyben van az unió többi országaival.
– A 70 milliárd euróért minden uniós ország versenybe száll, tehát a sikeres pályázatokhoz világszínvonalat kell majd nyújtani – mondta a NIH elnökhelyettese, aki kiemelte azt is, hogy a Horizont 2020 az észak-magyarországi régió, ezen belül pedig a Miskolci Egyetem számára is jelentős program.

onthe_horizon2020_140122_fkcs_6.jpg

Madarász Tamás adjunktus, az egyetem Műszaki Földtudományi Karának égisze alatt megvalósuló, félmilliárd forintból létrejövő úgynevezett Kútfő projekt menedzsere a sajtótájékoztatón azt mondta: a program a felszín alatti vízkészletek komplex vizsgálatára fókuszál, új kutatási módszerek kipróbálásával és hidrogeológiai információszerzéssel kíván a régiónak és az országnak fontos, újszerű eredményeket felmutatni, a nemzetközi kutatási hálózatokba bekapcsolódva.
– Célunk, hogy a hazai kutatóhelyek bevonásával a gazdaság számára is hasznosítható eredményeket érjünk el, és a Horizont 2020 kutatási keretprogram pályázatain is sikerrel járjunk – tette hozzá.

onthe_horizon2020_140122_fkcs_10.jpg

Az információs napon a gazdasági szereplők, a Miskolci Egyetemi kutatók és a kutatást támogató alkalmazottak közül csaknem kétszázan voltak kíváncsiak a részletekre. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora köszöntőjében hangsúlyozta, a Miskolci Egyetem a mögötte álló hét esztendős pénzügyi tervezési ciklusban az EU-s fejlesztési források elnyerése tekintetében az előkelő ötödik helyet foglalta el a felsőoktatási intézmények rangsorában, és a cél az, hogy ez a következő 7 éves időszakban is a korábbiakhoz hasonló intenzitással folytatódjon.
– A Miskolci Egyetem célja, hogy az egyetem forrásainak, a kutatási-fejlesztési potenciál növelése érdekében minél több fejlesztési lehetőséget szerezzünk, a Horizont 2020 fejlesztési projektek tekintetében is – mondta Torma András.

onthe_horizon2020_140122_fkcs_15.jpg

Zsiga Marcell alpolgármester arról beszélt, hogy ezek a pályázati lehetőségek nemcsak a Miskolci Egyetemnek, de a városnak is kiemelt jelentőséggel bírnak.
– Számos miskolci vagy regionális társaság sokszor küzd forráshiánnyal, finanszírozási problémákkal, és hogyha szerepet tudnak kapni ebben a finanszírozásban, mondjuk uniós, vagy nemzeti források segítségével, amelyet Magyarország kormánya tud biztosítani, akkor a gazdálkodásuk és a működésük hatékonyabb lehet. Több profitot tudnak termelni, amelyekből újabb fejlesztéseket, újabb munkahelyeket tudnak teremteni – mondta Miskolc alpolgármestere.

onthe_horizon2020_140122_fkcs_19.jpg

Az egész napos programok során részletesen bemutatták a Horizont 2020 program felépítését, szabályait, és a több szekcióban zajló előadások során az uniós keretprogramokról, a kkv kutatóhelyek együttműködési lehetőségeiről is szó esett, de beszéltek arról is, milyen szerepe lehet az innovációnak régiónk felzárkóztatásában.

Az információs napon elhangzott, a Horizont 2020-as program első pályázati felhívásai már 2013 decemberében megjelentek, és folyamatosan várhatóak az újak is. A részletes információk a Nemzeti Innovációs Hivatalon keresztül érhetőek el.T.Á.
fotó: F. K. Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-07-03 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!