Kultúra

Mazsaroff-díj, Spanyolnátha és új életet kezdő tárgyak

2014-01-17 14:32

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE kulturanapja_beharangozo_140117_ja_23.jpg

Két nap egy díjátadóval, egy születésnappal és számos új kiállítással – így lehetne összefoglalni röviden, mivel készül a Herman Ottó Múzeum és tagintézménye, a Miskolci Galéria a Magyar kultúra napjára.

– Már előző nap, január 21-én, kedden délután 5 órakor elkezdődik a programsorozat a Mazsaroff-díj átadásával – mondta a rendezvényt beharangozó pénteki sajtótájékoztatón Kákóczki András, a galéria vezetője. – A tavalyi nyertes, Szilágyi Rudolf kiállításának megnyitóján, a Rákóczi-házban adja át Mazsaroff Miklós festőművész özvegye, Nikolaeva Mária a fiatal alkotókat támogató elismerést, amit az idén Szanyi Borbála szobrászművész nyert el.

A városhoz ezer szállal kötődő Szanyi Borbála önálló tárlata ugyan a napokban bezárt a Rákóczi-házban, de tehetségét minden miskolci ismerheti, hiszen két köztéri szobra is áll itt: Mancsé, az életmentő kutyáé a Villanyrendőrnél és Jókainé Laborfalvi Róza mellszobra a Déryné kertben.

kulturanapja_beharangozo_140117_ja_3.jpg

– Fontos, hogy vannak még mecénások, akik – akár saját özvegyi nyugdíjukat félretéve, mint Nikolaeva Mária – készek anyagiakkal is támogatni a fiatal alkotókat. Ezzel együtt lehetőséget teremtve arra is, hogy egy jelentős miskolci festőművész ne csak alkotásaiban, de szellemiségében is tovább élhessen – hangsúlyozta Kákóczki András.

Örökség – egy kicsit másképp

Három éve folytatja a Herman Ottó Múzeum az 1970-es években teremtett, ám a 90-es években felhagyott hagyományát: talán még nem is egészen készen a múzeumi bemutatásra, de a nagyközönség elé tárják az elmúlt év szerzeményeit. A Magyar kultúra napján, 22-én délután 5 órakor nyitják meg az Örökség 2013 című tárlatot az elmúlt év legnagyobb újdonságában, a Pannon-tenger múzeumban.

– Szeretnénk egy kicsit többet nyújtani egyszerű bemutatónál: bepillantást engedni a tárgyak muzeologizálásába. Azok ugyanis használatra és nem múzeumba készültek, amikor oda kerülnek, egy „újabb életet” kezdenek. Ezt a folyamatot is megismerhetik a látogatók – emelte ki Tóth Arnold igazgatóhelyettes, hozzátéve: igen szép gyarapodásról tudnak beszámolni.A régészeti ásatásokon most igazán nagy lelet nem került elő, de sok fontos apróság igen – többek között kerámiákat mutatnak majd be. A Néprajzi Gyűjteményt elsősorban matyó textilekkel gazdagították, ezzel is készülve Barna György viseletgyűjteményének átvételére. A galériával együtt létrehozott képzőművészeti rész igen gazdag lesz, meghatározója a Tokaji Művésztelep anyaga. A történeti tár egy komplett neobarokk lakásbelsőt, illetve keménycserép-gyűjteményt mutathat be, és a legújabb gyűjtemény, a Földtörténeti és Természetrajzi Tár is gyarapodott. Igaz a mamutfogak és -állkapocs nem mostani lelet, de eddig Sátoraljaújhelyen volt, és a megyei múzeumi hálózat felbomlása utáni „átfésülés” során visszakerült a Herman Ottó Múzeumba.

Spanyolnáthagóc a galériában

A Spanyolnátha kortárs online művészeti folyóirat ugyancsak 22-én, délután 4 órakor kezdi ünnepelni 10 éves születésnapját a Rákóczi-házban.
– A Tízeset című rendezvénysorozatot Petőcz András költő indítja útjára a Rákóczi-házban, ahol azután folyamatosan nyílnak tárlatok, zajlanak az események – egészen a 7 órakor kezdődő születésnapi falatozásig – vázolta Vass Nóra szerkesztőségvezető.

Lesz tárlat a Spanyolnátha által díjazott alkotók munkáiból, kiállítanak fotókat a folyóirat életéből, valamint A könyv utóélete rendezvénysorozat szerzőinek a folyóiratban megjelent írásaihoz készült művészfotókat – és akkor már tartanak is egy ilyen rendezvényt Géczi János, Petőcz András, Szkárosi Endre, Székelyhidi Zsolt részvételével. Utóbbi szerzőhöz, a Spanyolnátha főszerkesztő-helyetteséhez kötődik a következő rendezvény is, ugyanis 6 órától Űrbe! című, háromfázisú modernkori magyar drámájának ősbemutatóját tartja a Harmadik Hang Háza és az SPN Krú.

kulturanapja_beharangozo_140117_ja_14.jpg

Két tárlat még kimaradt a sorból. A Kassák túlélte, Kaffka nem című kurátora, Üveges Tamás elmondta, korabeli sajtócikkek, -fotók, palátok és levéltári dokumentumok, orvosi leírások segítségével mutatják be, hogyan pusztított, milyen nyomokat hagyott maga után itt, Miskolcon, illetve a környéken az 1918-as spanyolnáthajárvány.

Géczi János költő, képzőművész viszont kijelentette: még nem tudja pontosan, mi lesz látható a Plakát, roncs című kiállításon.
– A neoavantgarde utóvonalához tartozom ugyanis, mi először fejben találunk ki valamit, és csak azután fogunk hozzá. Azt viszont elmondhatom, papírral és betűvel dolgozom. A városra jellemző plakátokat emelem át múzeumi térbe, megmutatva, hogy egy plakátnak más története is lehet, mint ami alkalmazott művészeti produktumként megszokott.

Cs. M.
Fotó: Juhász Á.


Magyar Kultúra Napja a Herman Ottó Múzeumban

január 21. | kedd
17.00 | „Keretek nélkül” – Szilágyi Rudolf Mazsaroff-díjas festőművész kiállításának megnyitója; az ez évi Mazsaroff-díj átadása.
Köszöntőt mond Kriza Ákos polgármester. A tárlatot megnyitja Nagy T. Katalin művészettörténész. A Mazsaroff-díjat kapja 2014-ben Szanyi Borbála szobrászművész. A díjat átadja: Nikolaeva Mária. A szobrászművész munkásságát Máger Ágnes festőművész méltatja. Rákóczi-ház.

január 22. | szerda
16.00 | TÍZESET – tízéves a Spanyolnátha művészeti folyóirat című ünnepi kiállítás- és programsorozat nyitó rendezvénye. Rákóczi-ház.
Köszöntőt mond: Kiss Gábor alpolgármester, Pusztai Tamás, a Herman Ottó Múzeum igazgatója és Vass Tibor, a Spanyolnátha alapító főszerkesztője. A jubileumi sorozatot megnyitja Petőcz András költő.

Mi a bibi
Megnyitja: Bán András műkritikus
Kiállítók: a Spanyolnátha Nemzetközi Küldeményművészeti Biennálékon Mail Art Nívódíjjal, a XXI. Miskolci Téli Tárlaton és a XXIV. Miskolci Grafikai Triennálén a Spanyolnátha díjával jutalmazott művészek.

16.30 | Teljességgel lehetetlen
Fotók a Spanyolnátha életéből, valamint A könyv utóélete rendezvénysorozat szerzőinek a Spanyolnáthában megjelent írásaihoz készült művészfotók kiállítása
Szakmai tárlatvezetést tart: Mikita Gábor, a kiállítás kurátora

16.45 | Kassák túlélte, Kaffka nem
A spanyolnátháról a Spanyolnáthában
Üveges Tamás: Az 1918-as spanyolnáthajárvány Miskolcon a korabeli sajtó tükrében;
Deák-Takács Szilvia: (Ka)ssák túlélte, (Ka)ffka nem
Kirakatban: a Spanyolnátha Könyvek című sorozat darabjai
Szakmai tárlatvezetést tart: Üveges Tamás, a kiállítás kurátora
Közreműködnek a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola tanulói

17.00 | Plakát, roncs – Géczi János kiállítása
Megnyitja: Szkárosi Endre költő

A könyv utóélete
A Spanyolnátha és a Szépírók Társasága közös rendezvénye
Vendég: Géczi János, Petőcz András, Szkárosi Endre József Attila-díjas költő, és Székelyhidi Zsolt, a Spanyolnátha főszerkesztő-helyettese
Moderátor: Berka Attila, a Spanyolnátha főmunkatársa

18.00 | Székelyhidi Zsolt: ŰRBE! — háromfázisú modemkori magyar dráma
A Harmadik Hang Háza és az SPN Krú bemutatója.

19.00 | Falatozás meghívott vendégeinkkel. A hangulatról a Bartók Jazzszaxofon Trió (Ésik Arnold, Balog Lajos, Hrivnák Balázs) és Czakó Péter jazzszaxofon művész gondoskodik

17.00 | Örökségünk 2013. A Herman Ottó Múzeum új szerzeményeiből rendezett tárlat. Megnyitja Pfliegler Péter alpolgármester. Pannon-tenger múzeum.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-12-12 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!