MVK Miskolc Városi Közlekedési Zrt.

Közel három év egy cikkben – így lett álomból valóság az új villamosunk

2014-01-16 22:22

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE skoda_villamos_130801_ja_3.jpg

Jövő hétfőn, január 20-án, délután áll forgalomba először az első új miskolci Skoda villamos. A szerelvényt néhány héten belül követi a második, már a városban lévő társa, a további 29 villamos pedig 2015-ig folyamatosan érkezik és áll majd forgalomba, leváltva a jelenlegi Tátra és SGP kocsikat.

Mint arról hírt adtunk, szerda délután rövid közleményben tudatta a polgármesteri hivatal, hogy január 20-án 13 óra 54 perckor áll forgalomba a Tiszai pályaudvar végállomásról indulva az első Skoda, mely a vizsgálatokat és minden hatósági engedélyezési eljárást sikeresen teljesített.
 – Miskolc első új alacsonypadlós Skoda villamosa ezzel a város használatába kerül, az itt élők komfortos utazását szolgálja majd, egyedülálló kényelmet és biztonságot adva mindennapi utazásainkhoz – írta a közlemény.

A cikkünk megjelenését követően számos kérdés merült fel olvasóinkban, a leggyakoribb az volt, hogy miért éppen ebben az időpontban szállít először utasokat az új villamos. Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője érdeklődésünkre úgy fogalmazott, a Skoda a délutáni műszakban vált le egy régi villamost.
– Bár ebben az időszakban a megállóhelyi menetrendek „követési idő 4-6 perc”-et jelölnek, a sofőröknek pontos táblázatuk van, mely jelöli az indulási időpontokat. 13.54-kor a Tiszairól minden hétköznap indul 1-es villamos, és jövő hétfőn ez már az új Skoda lesz – mondta a kommunikációs vezető.

Ami eddig történt...

2012. február 15. – Aláírják Miskolcon a Zöld Nyíl villamosprojekt negyedik járműtenderét lezáró szerződést, melynek értelmében a Ganz-Skoda Zrt. 31 darab új villamost gyárt Miskolcnak.

2012. március 9. – Gyárlátogatáson mutatta be a Skoda a legkorszerűbb villamosainak gyártási folyamatát a miskolci városvezetésnek, a Miskolc Holding és az MVK Zrt vezetésének Plzenben, ahol Miskolc új szerelvényei is készülnek.

2012. március 22.
– A miskolciak dönthetik el, milyen legyen az új villamos színe. Az összesen hat tervre lehet szavazni április első napjáig.

2012. április 2. – A szavazás lezárul, április elejéig több mint 26 ezren voksolnak, a legtöbb szavazatot a növénymintás verzió éri el, több mint 13 ezer szavazattal. Miskolc új villamosát több hazai hírportálon is összehasonlítják más szerelvénnyel, s mindenhol a miskolci a nyerő.

2012. április 14. – Beadja az előzetes típusengedély kérelmet a Ganz-Skoda Közlekedési Zrt. a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, melynek a jogszabályi előírások alapján 180 nap alatt kell elbírálnia a dokumentációt. A járművek hivatalos típusa: 26THU3.

2012. augusztus 21. – Az előírtnál két hónappal hamarabb kapja meg a gyártó az előzetes típusengedélyt Miskolc új villamosára. Az erről szóló határozatot Plzenben írják alá.

skoda_proto_vill_plzen_minaphu.jpg

2012. október 21. –Már készülnek Miskolc új Ganz-Skoda villamosának prototípusai. Az előkészítési folyamat lezárult.

2013. március 8. – Várhatóan júliusban már Miskolcon futhatja tesztköreit az új villamos prototípusa, amely kilencven százalékosnál is nagyobb készültségű, csupán apróbb, elsősorban utastéri szerelési munkák maradtak hátra.

2013. március 19. – Helyszíni hatósági járműszemlén győződik meg a Nemzeti Közlekedési Hatóság és az MVK Zrt., valamint a Zöld Nyíl Projekt mérnöke a gyártó jelenlétében az 1. számú prototípus jármű készültségéről.

2013. május 28.
– Plzen utcáin tesztelik Miskolc új villamosainak első prototípusát. Zdenék Majer, a Skoda elnökhelyettese úgy fogalmaz, a Skoda 26THU3 villamos a cégnek olyan zászlóshajója, mint a Skoda autógyárnak a Superb limuzin.

2013. június 3-4. – Plzenben tekinti meg Kriza Ákos polgármester és Devecz Miklós, az MVK első embere az új miskolci villamost, melyet a cseh város utcáin, forgalomban is kipróbálnak.

villamos_erkezik6_130701_dm.jpg

2013. július 2. – Többnapos utazást követően hajnali három órakor átlépi Miskolc határát az új Skoda villamos másodikként elkészült prototípusa (az elsőnek ekkor még néhány héten át Plzenben folytatódik a tesztje). A város határában és az MVK Zrt. telephelyén több mint 100-an várták, fényképezték, videózták a járművet, melyet a város polgármestere is köszöntött.

elso_villamos_130702ml_33.jpg

2013. július 4. – Először járja be az új pályát a Miskolcra érkezett Skoda villamos. A bejárás során egy Tatra kíséri a másik vágányon, a látványosságra a pálya mellett sokan várnak csoportokban.

2013. július 5. – A Villamosok éjszakája. Egész napos programot szervez Miskolc az új villamos fogadására. Az este folyamán neves fellépők szórakoztatják az érdeklődőket, felvonul a belvárosban szinte minden korábbi és jelenlegi villamostípus, a 100-as a 151-es számú nosztalgia-, egy bécsi SGP és egy Tátra villamos. Végül 21 óra után konfettieső és görögtűz kíséretében gurul be a Városháza főbejárata elé a 31 tagú új Skoda flotta első városunkba érkezett példánya. Mintegy tízezer ember van jelen.

villamos_unnep_130705ml_46.jpg

2013. július 9. – Kiválóan gyorsul és a fékek is nagyon jók – ezek az MVK és a cseh szakemberek első tapasztalatai az új Skoda miskolci próbaútjáról. A tesztidőszakban a szerelvénynek legalább 10 ezer kilométert kell lefutnia a miskolci villamospályán ahhoz, hogy utasokat szállíthasson.

2013. július 15. - „Villamoslátogató túrákon” lehet megtekinteni az új Skodát és a megújult remízt. A program olyan népszerű, hogy folyamatosan kell emelni a létszámot, valamint az eredetileg augusztus második felében lezáruló programot meghosszabbítják, még ősszel is szerveznek látogatásokat, egyebek mellett a vakok és gyengénlátók, mozgássérültek és további érdekvédelmi szervezeteknek, valamint iskolai, óvodai csoportoknak is.

2013. augusztus 20. – Nemzeti ünnepünk éjjelén érkezik meg a második – az elsőként gyártott – Skoda prototípus Miskolcra, az MVK Zrt. telephelyére. A szerelvényt az első „villamosváró bulihoz” hasonlóan most is tömegek fogadják a városhatárban és a cég központi telephelyén.

masodik_villamos_130820ml_7.jpg

2013. október 17. – Teljesíti a típusengedélyhez szükséges, összesen tízezer kilométeres próbafutást Miskolc új Skoda villamosa. Sőt többet, összesen 11 ezret. A tízezer kilométer körülbelül annyi, mintha Miskolctól Los Angelesig futott volna a szerelvény.

2014. január 16.
- Január 20-án délután forgalomba áll Miskolc új Skoda villamosa – közli a miskolci polgármesteri hivatal.

2014. január 17. – Még négy nap van hátra, az MVK honlapján már megkezdődött a nagy visszaszámlálás…

Tajthy Á.
fotó: MiNap-archívAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-06-20 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!