Egyház

Hétvégi teajárat – még jól jön a segítség

2014-01-12 14:48

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE teajarat_hetvege.jpg

Széleskörű egyházi összefogásnak köszönhetően újraindul a hétvégi teajárat január 18-án, jövő szombaton. Ahhoz azonban, hogy a folyamatos működés biztos legyen, még szükséges a segítség – akár pénzadomány, akár természetbeni felajánlás formájában.

A miskolci teajáratokat évek óta négy miskolci szervezet működteti. Hétköznap a hajléktalan-ellátásban egyébként is szerepet vállaló három szervezet – Vöröskereszt, Máltai Szeretetszolgálat, Napfényt az Életnek Alapítvány – fedi le a várost. Hét végén pedig a Keresztény Advent Közösség miskolci gyülekezete biztosította az ellátást. Ők azonban ezen a télen nem tudtak indulni a krízisidőszak kezdetén, novemberben, mert nem nyert a pályázatuk.

Bálint György lelkész már akkor is úgy nyilatkozott: mindenképp szeretnék biztosítani a rászorulóknak a hétvégén is a napi egyszeri meleg italt és szendvicset, ezért keresik a támogatókat. Először keresztény közösségeket szólítottak meg. Ez olyan sikeres volt, hogy széles körű egyházi összefogás eredményeként január 18-án útjára indul a hétvégi teajárat. Azonban egyelőre csak február végéig biztos a forrásuk – a folytatáshoz, amire még legalább egy újabb hónapig szükség lenne, további segítségre van szükségük.

teajarat_voroskerszt_121105_ja_17.jpg

Jármai Ágota
, a Vissza az életbe közhasznú egyesület képviseletében elmondta, december elején rendeztek egy jótékonysági estet a hajléktalan emberekért.
– Ezen első szóra és tiszteletdíj nélkül lépett fel Zselencz László, a régi Edda gitárosa, az ex-Republicos Tóth Zoli Bordás Anasztáziával, Vihula Mihajlo gitárművész, Szuracsenkó Dániel blockflöte-virtuóz, Balázs Adrienn zongoraművész, a Paramuzsikosok, és bemutathattuk Horváth János hajléktalanportréit is – tehát sokan mellénk álltak. A fővédnökséget vállaló Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke pedig felajánlotta perselypénzüket, így közel 65 ezer forintra alapozva már el tudjuk indítani a teajáratot – mondta az előzményekről.

A Keresztény Advent Közösség biztosítja az infrastruktúrát a szendvics- és teakészítéshez, de a hetednapi adventista gyülekezetből is segítenek önkéntesek a munkában. Most vasárnap pedig a diósgyőri református templomban tartottak ökumenikus istentiszteletet és jótékonysági koncertet. Ezen a Miskolci Luther Kórus, Sztahura Ágnes orgonán, Balázs Adrienn csembalón működött közre. A bevételt pedig a hétvégi teajárat működtetésre ajánlotta fel a szervező Szuracsenkó Dániel. A Katolikus Karitász is támogatja őket: cukrot és citromlevet kapnak tőlük.

– Látható, örömünkre nagyon széleskörű egyházi összefogás jött létre, azért, hogy el tudjon indulni a hétvégi teajárat. Ami fontos is, hiszen közeleg a valóban hideg idő. Azonban jelenleg csak február végéig elég a pénzünk, márpedig legalább március végéig biztosítanunk kellene ezt az ellátást – hangsúlyozta Jármai Ágota. – Ehhez szükségünk lenne még pénz- vagy természetbeli adományokra, önkéntesekre. Tavaly 800 ezer forintból 33 alkalommal indult el a teajárat, és naponta kétszáz körüli, de inkább valamivel több szegénysorú embernek tudtunk ételt adni.

teajarat_voroskerszt_121105_ja_18.jpg

Jármai Ágota azt is hangsúlyozta: mivel a hozzájuk fordulók többsége alultáplált, igyekeznek az egészségükre is figyelni. Így külön örülnének gyümölcsnek vagy például savanyú káposztának.
– Sokan nem esznek mást egész nap, ezért is fontos, hogy valóban táplálékhoz, ne csak ételhez juthassanak, legalább hétvégén, naponta egyszer.

Január 18-ától szombaton és vasárnap 13.30-tól a Nagy Lajos király útján, 14.00-tól az Újgyőri főtér–Kiss Ernő utca találkozásánál, 14.30-tól a Győri kapui Balázs Győző téren, 15.00-től a Búza téren várják a rászorulókat kétszáz adag teával, szendviccsel.

Cs. M.
Fotó: Vissza az életbe egyesület, minap-archívAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-09-24 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!