Egyház

Ferenc pápa a Szentföldre látogat

2014-01-05 14:02

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Ferenc pápa bejelentette vasárnap a Szent Péter téren összegyűlt hívők előtt, hogy május végén felkeresi a szentföldi kegyhelyeket Jordániában, Izraelben és a palesztin területeken.

Ez lesz a katolikus egyházfő első látogatása a Szentföldön. A május 24-26-án esedékes út bejelentése VI. Pál pápa ötven évvel ezelőtti történelmi jelentőségű szentföldi látogatásának az évfordulójával esett egybe. VI. Pál 1964. január 5-én találkozott Jeruzsálemben I. Athénagorasz akkori konstantinápolyi pátriárkával.         

VI. Pál pápa volt a modern idők első pápája, aki ott járt. II. János Pál pápa a 2000-res szent évben, XVI. Benedek pedig 2009-ben látogatott a Szentföldre.        

Ferenc pápa a vasárnapi Úrangyala-imádság (Angelus) előtti beszédében közölte a szentföldi látogatás dátumát, hangsúlyozva, hogy a "karácsonyi ünnepi hangulatban örömhírt" jelent be.          
Az egyházfő a látogatás programját is ismertette. Elmondta, hogy Jordániába, a palesztin területekre és Izraelbe is elmegy, Amman, Betlehem és Jeruzsálem érintésével. Hozzátette, hogy a Szent Sírnál ökumenikus találkozón vesz részt a jeruzsálemi keresztény egyházak képviselőivel és ezen jelen lesz I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka is.   
    
A szentföldi látogatás a pápa tavaly márciusi megválasztása óta napirenden szerepelt. Hivatalosan Mahmúd Abbász palesztin elnök hívta meg Ferenc pápát az október 17-i vatikáni látogatásán. Az egyeztetés tovább folytatódott, amikor Ferenc pápa Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt december 2-án magánaudiencián fogadta. Akkor Federico Lombardi szentszéki szóvivő azt mondta, a látogatás dátumát személyesen a pápa fogja bejelenteni. December 30-án volt a vatikáni-izraeli államközi kapcsolatok felvételének huszadik évfordulója.
    
Ferenc pápa megválasztása után egy évvel zarándokol a Szentföldre, pontosan úgy, ahogyan VI. Pál tette. II. János Pál megválasztása után huszonkét évvel, XVI. Benedek pedig megválasztása után négy évvel látogatott ugyanide.   

MTIAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!