Egyház

Hétfőn épületszentelés, költözés később

2014-01-03 15:46

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Ternyák Csaba egri érsek hétfőn szenteli fel a mindszenti plébánia műemléképületét, de a munkák még további egy-két hétig biztosan tartanak, így a visszaköltözés is csúszik – tudtuk meg Palánki Ferenc egri segédpüspöktől.

A mindszenti plébánia műemléképületét tavaly februárban kezdték felújítani. A munkák eredetileg november 30-ig tartottak volna, de a műemléki engedélyek és egyéb, előre nem látott teendő miatt késik a felújítás befejezése.

Palánki Ferenc november végén szerkesztőségünknek úgy nyilatkozott, hogy a festés, a csillárok felhelyezése mellett a szerelvényezés, néhány helyen a burkolás, illetve a fa padozatok lakkozása van még hátra. A segédpüspök akkor reményét fejezte ki az ügyben, hogy karácsonyra visszaköltözhetnek az épületbe, ám a műemlékvédelmi engedélyek késve érkeztek, és apróbb munkák maradtak az újévre is.

– A felújítás a vége felé tart. Hétfőn szentelik a műemléképületet, de még nem költözhetünk vissza. Asztalos- és villanyszerelési munkák vannak hátra, illetve a riasztórendszer beszerelése is várat még magára. Várhatóan egy-két hét múlva készül el az épület – mondta Palánki Ferenc.

A plébánia műemléképületében korábban nem volt riasztóberendezés, így ezt a hiányt a felújítás során pótolják.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a felújítás során a több réteg festék, vakolat alatt díszítőfestéseket is feltártak.

– Az emeleten, a kialakítandó kápolna termében az építés korából, tehát az 1770-es évek végéről származó nagyon szép, egységes szerkezetű festés maradt meg a boltozaton. A másik helyiségben, ami vendégszoba lesz, az is érdekes, hogy több festést is feltártak, közülük kettő az, ami nagyon szép, művészi jellegű munka. A szakemberek döntötték el, hogy melyiket tartsuk meg, állítsuk helyre. Mindkét restaurálás elkészült és mondhatom, nagyon szép lett – nyilatkozta akkor Palánki Ferenc.

Kiss J.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!