Közélet

Böjte Csaba hangolta a miskolciak lelkét az ünnepekre

2013-12-21 14:31

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE advent_bojte_csabaval_131220_ja_8.jpg

Adventi lélekhangoló gálaestet rendezett december 20-án este Böjte Csabával a Művészetek Házában. A Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület és a miskolci polgármesteri hivatal által szervezett programon a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak gyűjtöttek adományokat.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes az elmúlt években többször járt már Miskolcon, legutóbb éppen december elején, amikor egyebek mellett a Művészetek Házában is megfordult. Csaba testvér gondolataira a tapasztalatok szerint mindig sokan kíváncsiak, nem volt ez másképp most sem, a Művészetek Háza hangversenyterme teljesen megtelt érdeklődőkkel.

advent_bojte_csabaval_131220_ja_3.jpg

A gálaesten először Kriza Ákos, Miskolc polgármestere köszöntötte a résztvevőket, aki úgy fogalmazott, az ünnepek előtti időszak, az advent feladata, hogy lelkünket az ünnepekre hangoljuk.
– Ez a rendezvény is ezt a célt szolgálja. Már a címe is – lélekhangoló gálaest – milyen csodálatos! Ez a feladatunk ilyenkor, advent idején: a lelkünket hangolni az ünnepekre, karácsonyra, amikor családunk körében tudjuk ünnepelni egymást, kicsit ki tudjuk pihenni magunkat az egész éves munka során – mondta a város első embere.

A rendezvényről elmondta, a MüHában olyan gyerekeket köszöntöttek, akiknek a család melege nem adatott meg, azonban, mint fogalmazott, „az a közösség, mely a gálaesten együtt ünnepel, remélhetőleg megadja majd a kicsiknek azt a többletet, ami az ünnepi hangulatot elhozhatja számukra.

advent_bojte_csabaval_131220_ja_7.jpg

Böjte Csaba elmondta, mint mindig, most is nagyon nagy szeretettel és örömmel jött Miskolcra, ezúttal azért, hogy adventi gondolatait ossza meg az érdeklődőkkel. Az estén egyebek mellett arról beszélt, hogy az embereknek életük során törekedniük kell arra, hogy kiteljesednek.

– Az ember léte utazás a semmiből a végtelen felé. A cél az lenne, hogy felnőjünk ahhoz, hogy Isten mellé üljünk, hogy kivegyük a részünket a világ teremtéséből. Hihetetlen távlatok vannak az emberek előtt, ezt kellene, hogy elérjük, és az emberiség már nagyon sok lépést meg is tett efelé. A tudósok szerint négy és félmilliárd éves ez a Föld nevű projekt, és nem érzem úgy, hogy be lenne fejezve, a jó Isten pedig valószínűleg még kevésbé érzi. Nincs befejezve, de jó úton járunk. Én hiszem azt, hogy ha az ember kibontakozik, növekszik, tisztul, akkor a világhoz hozzá tudja adni a maga kis részét – mondta Böjte Csaba.Az immár hagyománnyá vált karácsonyi „cipősdoboz” akcióhoz csatlakozva ajándékgyűjtést is szerveztek a helyszínen. Az adománygyűjtő koncerten közreműködtek a Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekei, a Reményi Ede Kamarazenekar vonósnégyese, a Regős Vokál és Bognár Lili Janka.

Böjte Csaba ferences szerzetes az 500 ezredik külhoni magyar kérelmezőként december 5-én kapta meg magyar állampolgárságát, édesanyjával Böjte Juliannával Budapesten. Csaba testvérrel december elején beszélgetettünk, mely röviden a Miskolci Napló évadzáró lapszámában jelent meg. A teljes beszélgetés december 24-én, este lesz olvasható, itt a minap.hu-n.

T. Á.
Fotó: J. Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-12-05 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!