Pályázatok

Kiírták az Erzsébet-program jövő évi pályázatait

2013-12-10 13:13

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Kiírták az Erzsébet-program jövő évi pályázatait, a 2014-ben harmadik évébe lépő programra a tervek szerint 3,5 milliárd forintot biztosít a kormány - jelentette be Navracsics Tibor kedden Budapesten az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. Cafeteria 2014 című konferenciáján.

A miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: az Erzsébet-program célja kezdettől fogva az volt, hogy a szolgáltatókhoz beérkező profit azokhoz jusson el, akiknek a hétköznapi életben talán kevesebb lehetőségük van a kikapcsolódásra, nyaralásra.

Az Erzsébet-program alapvető jellemzője a szociális felelősségvállalás, ennek köszönhető, hogy az elmúlt időszakban összesen negyedmillió ember jutott nyaralási lehetőségéhez a különböző táborokban, köztük 100 ezer olyan gyermek, akik egyébként talán nem jutottak volna el nyaralni - mondta Navracsics Tibor.

Hozzátette, hogy a jövő évi kiírások már megtekinthetők a Erzsébet-program honlapján, pályázni január 2-től lehet.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára kiemelte: a családi adókedvezménnyel korrigált, arányos egykulcsos adórendszer után a második legnagyobb horderejű, adórendszert érintő intézkedés az utóbbi években a cafeteria rendszer átalakítása volt, amely jó az embereknek, a vállalkozásoknak - mert megerősíti a vendéglátást, a turizmust - és jó az államnak is.

Idén október végére már 22 360 munkáltató 886 ezer dolgozója használt SZÉP-kártyát, amelynek köszönhetően a bevezetés óta több mint 100 milliárd forint áramlott a gazdaságba - hangsúlyozta az államtitkár.

Közölte: 2013 első tíz hónapjában 57,1 milliárd forint forgalmat bonyolítottak le SZÉP-kártyával és csaknem 51 ezer vendéglátóhellyel volt szerződés.

Szatmáry Kristóf kiemelte, hogy 2013 első kilenc hónapjában a belföldiektől származó szállásdíj-bevételek mintegy negyede a SZÉP-kártyának köszönhető: a kereskedelmi szálláshelyek 51,8 milliárd forint belföldi szállásdíj bevételből 12,9 milliárd forint származott SZÉP-kártya költésből.

Szatmáry Kristóf hangsúlyozta, hogy a költések jelentős része vidéki, kis- és közepes vállalkozások által működtetett szálláshelyeken történt, ami jelentős hozzáadott érték.

Az utóbbi évek tapasztalatai alapján úgy vélte, a piaci szereplőkkel közösen sikeresen alakult át a cafeteria rendszer, amely európai minta is lehetne arra, hogyan lehet piaci alapon szociális szempontokat is figyelembe véve egy ilyen rendszert működtetni.

Guller Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium miniszteri biztosa elmondta: két év után több mint kétmilliónyian használják az Erzsébet-utalványt, amelyet több mint 55 ezer elfogadóhelyen lehet beváltani. 2012-ben körülbelül 86, az idén pedig 120 milliárd forintos forgalom bonyolódott le az utalványokkal - fűzte hozzá.

A miniszteri biztos is kiemelte, hogy 250 ezren vettek részt eddig az Erzsébet-programban, amely azonban nemcsak a számokról szól. 2014-ben "Mosolyra váltottuk" jelszóval indul az Erzsébet-program - hangsúlyozta. A most kiírt 62 pályázat kétszerese az első évben meghirdetettnek; 50 tematikus tábor, 6 általános pályázat is lesz, és újdonságként fürdőjegy pályázat is indul, amely nyugdíjasoknak szól majd - ismertette Guller Zoltán.

A miniszteri biztos úgy vélte, hogy a 2014-ben harmadik évébe lépett Erzsébet-program az egyik legsikeresebb eszköz az állam szociális felelősségvállalásának érvényesítésére.

Dara Péter, a DEVISE Hungary ügyvezető igazgatója ismertette a "Bérek, juttatások, motiváció" címmel elkészített országos felmérés eredményeit. Elmondta, hogy a DEVISE és az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. közös felmérését 1206 cég válaszaiból készítették el, 53 százalékuk magyar vállalkozás.

Az előző évekhez képest pozitív változás, hogy a résztvevő cégek 62,2 százaléka azt mondta, átlagos évet zárnak, valamint, hogy az idén a válaszadók kisebb része - mindössze 0,7 százaléka - nyilatkozta, hogy bércsökkentést tervez 2014-ben. A cégek 29,8 százaléka még nem tudja, emel-e bért 2014-ben, 29,4 százalék nem tervez változást, míg 15,4 százalék azt mondta, egységesen, a teljes szervezetnél lesz béremelés. Lesz béremelés, de munkaköri szintenként eltérő mértékben - így a válaszadók 11,1 százalék nyilatkozott, míg a cégek 9,6 százaléka a teljesítmény arányában emel bért - ismertette Dara Péter.

Kitért arra is, hogy a bérfejlesztéssel kalkulálók átlagosan 5,3 százalékkal emelnek egységesen az egész szervezetben. A béren kívüli juttatást adók 35 százaléka Erzsébet-utalványt ad munkavállalóinak havi 8000 forint értékben, a második legnépszerűbb, az utóbbi évekhez hasonlóan, a SZÉP-kártya.

Kocsmár Kornél, az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. vezérigazgatója előadásában elmondta: 2013-ban a társaság 120 milliárd forintos forgalmat realizált, szemben a tavalyi 83 milliárd forinttal. Az ügyfélkör több mint 200 ezer új munkavállalóval bővült, így összesen már több mint 2 millióan használják az Erzsébet-utalványt. A vezérigazgató kifejtette: 2013-ban 70 százalékkal, 55 ezerre növelték a beváltóhelyek számát és új, országos láncokat is bevontak.

A vezérigazgató szólt arról is, hogy 2014-ben a társaság a munkáltatóknak nyújtott szolgáltatásainak kibővítését tervezi és megjelenik mobil alkalmazásuk is.

MTI


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-03 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!