Kultúra

Kiss Csaba beugró lesz a Sirályban

2013-11-28 21:58

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Gyuriska János betegsége miatt távol marad a Sirály premierről. Helyét a darab rendezője, Kiss Csaba veszi át, aki számára több szempontból is hatalmas kihívás lesz a bemutató, s a további előadások. A rendező, s már szereplő elárulta, eredetileg az író karaktere miatt nyúlt a darabhoz, hiszen általában hólyagként ábrázolják, de Kiss Csaba egészen másképp látja Trigorint.

December 7-én mutatják be a Miskolci Nemzeti Színház Kamaraszínházában Csehov Sirály című művét – először Kiss Csaba rendezésében. A darabból ugyanis idén, mint arról már több alkalommal beszámoltunk, kettő is lesz. A magyar színháztörténetben eddig még nem vállalkozott egy színház sem arra, amire a miskolci. Arra, hogy egy évadon belül kétszer mutassa be ugyanazt a darabot, de két szereposztásban, két fordítói változatot alapul véve, két rendező elgondolása nyomán, két játéktérben.

A Sirály tehát kiemelkedő, egyedi darabbá válik Miskolcon épp úgy, ahogy az országban is. Kiss Csaba, a színház direktora, az egyik darab rendezője – a másik Sirályt Rusznyák Gábor rendezi, s februárban mutatják be – számára azonban még több jelentést kap az alkotás, hiszen a rendező, író Kiss Csaba ugyan színművészi végzettséggel nem rendelkezik, de ezúttal beugrik saját darabjába.

siraly_jatekszin_131022ml_4.jpg

– Már akkor sejtettük, hogy nem lesz sima évad az idei, amikor Szőcs Artur beugrott a Lili bárónőbe, majd Keszég Lászlónak akadt a rendezésnél több dolga a Kopasz énekesnőben, Béres Attila pedig a My fair ladyben volt beugró. Egy ilyen helyzet mindig speciális légkört teremt a társulaton belül. A beugrót mindenki segíti. Ez minden alkalommal a nézőkért van, hiszen nem szeretnénk előadásokat elhalasztani. A közönség értékeli ezt, eddig az összes beugrás siker volt – mondta Kiss Csaba, aki ráadásul írót játszik, ráadásul felesége Györgyi Anna partnereként, ráadásul kicsivel több, mint egy hét múlva premier.

– Egy rendező, aki a Sirályhoz nyúl, nem hagyhatja figyelmen kívül azt, hogy a darab egy előadással kezdődik, mely az új forma bejelentésével lép fel – hangsúlyozta Kiss Csaba korábban, s kijelentése ezúttal többletjelentést is kapott, hiszen Gyuriska János, aki eredetileg magára öltötte volna Trigorin figuráját, de megbetegedett.
 
Kiss Csaba elmondta, hétfőn derült ki, hogy Gyuriska Jánosnak azonnal műtéti beavatkozásra van szüksége. Három előadás próbái zajlanak, így a társulatban mindenki foglalt. Trigorin szerepe pedig olyan, hogy más színházak művészeit már korábban le kellett volna kötni hozzá, így ezt a megoldást választották, hiszen Kiss Csaba ismeri a darabot, József Attila-díjas író, ismeri az írói létet, Trigorint.
 
Mint mesélte egy jelenetet megtanult feleségével, Györgyi Annával, aki a darabban is a feleségét alakítja majd. Ezt a jelenetet Keszég László megnézte, s úgy értékelte, hogy Kiss Csaba alkalmas a szerepre.

siraly_jatekszin_131022ml_0.jpg

– Olyan mondatokat kell szerepem szerint mondanom a feleségemnek, ami... nos, minimum bizarr. Szereplőként a partnerem tekintete az iránytű, hiszen rendezőként nem látom magam kívülről. Az különleges még számomra, hogy játék közben nem lehetek Kiss Csaba, a rendező, hiszen játszom, Trigorin vagyok. Partneremet sem nézhetem rendezőként – tette hozzá.

Nem új dolog ez az eset a történelemben, hiszen a múltban is előfordult már, hogy egy rendezőnek be kellett ugrania Trigorin szerepébe. Azt az előadást maga Csehov is látta, de nem tetszett neki a karakter megformálása. A miskolci bemutató speciális abból a szempontból is, hogy két Sirály is lesz. A második Sirályt Rusznyák Gábor rendezi majd, de nem merült fel, hogy rendezőként besegítsen a december 8-ai premier előtt, hiszen mint Kiss Csaba elmondta, teljesen másképpen látják a darabot.

A Sirály tehát Miskolcon önálló életet kezdett élni, s a társulat sorsát is alakítani kezdte. Azt, hogy Kiss Csaba milyen Trigorinként, december 7-én derül ki, a Kamaraszínházban.

Kiss J.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-09-22 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!