Kultúra

„Máshol nem lehetne ilyen sikeres a CineFest”

2013-11-25 15:14

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE cinefest_megnyito_130912_ja_28.jpg

Bíró Tibor érdemelte ki az idei Miskolci Múzsa Díjat – az erről szóló döntést a Miskolci Múzsa Díja Alapítvány kuratóriuma hozta meg, s annak elnöke, Torma András, a Miskolci Egyetem rektora tudatta a sajtó képviselőivel, hétfőn. Természetesen megkerestük a díjazottat is, aki megtiszteltetésnek érzi, hogy a Magyar Kultúra Napján átveheti majd az elismerést.

Bíró Tibor a Cine-Mis Nonprofit Kft. vezetője, a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál alapítója, igazgatója. Több mint 30 éve dolgozik a filmterjesztés és moziüzemeltetés területén. A mozi világa iránti érdeklődése már gimnáziumi és főiskolai tanulmányai idején megmutatkozott. Mozigépész és mozi üzemvezető szaktanfolyamokat végzett el, a nyári iskolai szünetekben a Béke moziban dolgozott. Tanulmányai befejezését követően az első munkahelye a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Moziüzemi Vállalat volt, ahol 10 évig dolgozott a Béke mozi üzemvezető-helyetteseként.

Mint a Múzsa díjas elmondta, meglepetésként érte, hogy a Miskolci Múzsa Díj Alapítvány kuratóriuma érdemesnek tartotta az elismerésre.

– Rendkívül örülök neki, hiszen az eddigi díjazottak kivétel nélkül olyanok, akik nagyon sokat tettek Miskolc kulturális életéért. Megtiszteltetés ezen a listán szerepelni. Annak, hogy engem választottak, két fő oka lehet véleményem szerint. Az egyik, hogy harminc éve dolgozom a miskolci filmkultúra szolgálatában, valamint természetesen a CineFest, amely idén volt 10 éves. A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál egy olyan projekt, ami siker Miskolcnak, Magyarországnak – mondta a fesztiváligazgató.

A legújabb Múzsa díjas kiemelte azt is, hogy a miskolci filmfesztivál nemzetközi szintéren is elismert esemény, amely máshol nem is lehetne sikeres. Bíró Tibor hangsúlyozta, hogy több szempontból sem merült fel benne soha az, hogy elvigye a városból a filmfesztivált.

– Miskolci vagyok, itt üzemeltetem a két art mozit. Képtelen lennék máshol megcsinálni a CineFestet. A főváros mellett más város szóba sem jöhetne, de azt gondolom, hogy pont az a CineFest sikere, hogy nem Budapesten van. A leghíresebb filmfesztiválok nem fővárosokban jönnek létre és működnek. Vegyük például Cannes-t, vagy Karlovy Varyt. A CineFest egy Miskolccal, máshol nem lehetne sikeres – mondta elkötelezett meggyőződéssel Bíró Tibor.

Bíró Tibor 19 éve látja el a Cine-Mis Nonprofit Kft. vezetői feladatait, s 10 évvel ezelőtt alapította meg a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált. Európai filmfesztiválok zsűrijében is dolgozott már, emellett tagja a párizsi székhelyű C.C.A.E. (Art Mozik Nemzetközi Szövetsége) igazgatótanácsának, valamint 2012-ben a milánói székhelyű nemzetközi filmszakmai szervezet, a MEDIA SALLES igazgatótanácsának tagjává választották – többek között.

Kiss J.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-01-23 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!