Egyetemváros

Múzeumok tudósai a múzeumok tudományáról

2013-11-19 19:48

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE mab_muzeum_konferencia_131118ml_11.jpg

A múzeum tudománya, a muzeológia mint önálló tudományág – ez volt a fő témája annak a keddi országos konferenciának, melyet Herman Ottó Múzeum rendezett a Magyar Tudomány Ünnepéhez kapcsolódóan a Miskolci Akadémiai Bizottság székházában.

A konferencián egyebek mellett arra a kérdésre keresték a választ, hogy a közelmúltban felgyorsult múzeumi változások közepette hogyan őrizhetők meg a múzeumok hagyományos értékei, a gyűjtemények és az azokkal összefüggő tudományos kutatás. Pusztai Tamás, a Herman Ottó Múzeum igazgatója elmondta, a konferencia fő célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a múzeumok nemcsak kiállítóhelyek, hanem tudományos műhelyek, kutatóhelyek is.

– Országos múzeumok vezetőivel beszéljük meg azokat a módszereket, melyekkel hatékonyan őrizhetjük meg és mutathatjuk be gyűjteményeinket a látogatónak. Ez egy nagyon lényeges kérdés, hiszen, ha nem megalapozottan végezzük munkánkat, annak az lesz a végeredménye, hogy a látogató csalódottan, unottan távozik a múzeumból, a mi célunk pedig éppen az, hogy kiszolgáljuk látogatóinkat, gondoskodjunk róluk – mondta Pusztai Tamás.

Mint mondta, az ország több jelentős gyűjteményének – egyebek mellett a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Néprajzi Múzeum vagy a Magyar Ipartörténeti Múzeum vezetője is elfogadta a meghívást – kollégáival, vezetőivel igyekeznek megbeszélni és feldolgozni azt a folyamatot, mely a terepi kutatástól, a feldolgozáson és a gyűjtemény megőrzésén át annak közreadásáig zajlik.

mab_muzeum_konferencia_131118ml.jpg
– A múzeumok és a tudomány kapcsolatát nem eléggé hangsúlyozni. A múzeumok szerepe az elmúlt időszakban felértékelődött, ismét divat múzeumba járni, ami miatt nemzetközi, de hazai szinten is megfigyelhető, hogy új múzeumok nyílnak. Azonban az nem olyan egyértelmű mindenki számára, hogy a múzeumok is tudományos kutatási helyek is, miközben meg vagyok róla győződve, hogy az egyetemeken zajló tudományos kutatásoknak gyakorlati hátteret, szinte laboratóriumi körülményeket tudunk biztosítani – ezt már Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója mondta. Kiemelte, a múzeumok tudományos szerepe a modern világban sem csökken, hiszen azok gyűjteményei nem pótolhatók.

– Ez például a Néprajzi Múzeum esetében több mint egy évszázados gyűjtés eredményeként valósult meg. A tárgyakkal való közvetlen kapcsolatot sem más tudományos intézmény, sem pedig a közvetlen hozzáférés új technikái, a digitalizálás, az internet sem tudja biztosítani, ezért van a múzeumoknak ma is fontos szerepük a tudományos kutatásokban és az ismeretátadás új eszközkészletében is – mondta Kemecsi Lajos.

A konferencia célját Horváth Zita, a Miskolci Egyetem általános rektorhelyettese, történész fogalmazta meg, aki a muzeológia mint önálló tudományág jelentőségéről beszélt. Mint mondta, az eseményen megjelent szakemberek célja bemutatni azt, hogy milyen feladata, lehetősége és küldetése van a muzeológiának a XXI. században.

– Az emberekben mindig is megvolt az igény, hogy a múltra vonatkozó tárgyi és írott emlékeket gyűjtsenek, a muzeológia azonban viszonylag új tudományág, az elmúlt évtizedekben formálódott önálló diszciplínává, jóllehet, a muzeológusok mindig is tudósok voltak – hangsúlyozta Horváth Zita. – A muzeológia mint tudomány akkor teljesedett ki, mikor katedrát kapott az egyetemeken, mikor hivatásszerű muzeológusokat kezdtek képezni.

Mi a Miskolci Egyetemen, a kar 1992-es indulása óta képzünk muzeológusokat. Az ELTE mellett ilyen képzés jelenleg csak a Miskolci Egyetemen folyik. Öröm számunkra az is, hogy a nálunk végzett szakemberek közül többet most is a szakmában dolgoznak, többen múzeumvezetőként is – hangsúlyozta az általános rektorhelyettes.

Tajthy Á.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-08-11 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!