MIVÍZ Miskolci Vízmű Kft.

Ezer munkahelyet teremt Miskolcon a japán Takata!

2013-11-15 18:13

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE orban_takata2.jpg

Miskolcra telepíti új légzsákgyártó kapacitását a Takata Corporation, a világ egyik vezető autóipari beszállító vállalata. – Ez a beruházás azt üzeni a régióban élőknek, hogy Miskolcnak és környékének van jövője. És azt üzeni nekünk, hogy jó irányba indult az egyetem fejlesztési terve, hiszen az összetalálkozik az ipari fejlesztésekkel - mondta Orbán Viktor a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón.

Stefan Stocker, a Takata európai elnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: örömteli esemény számukra, hogy belépnek a magyar piacra, a Takata Safety Systems Hungary Kft. által.
– Mi arra koncentrálunk, hogy az autókban lévő eszközök segítségével minél inkább csökkentsük az esetleges balesetek következményeinek súlyosságát. De sokat kell még azért tenni, hogy teljes biztonságban autózhassunk, és a felhasználók is egyre igényesebbek. Ezért egyre fejlettebb rendszereket kell létrehoznunk, amelyek iránt növekedni fog az igény a következő években. Első magyarországi gyárunk létrehozásával ezt a növekvő igényt célozzuk meg – fogalmazott Stefan Stocker.

Elmondta, a cég komplett légzsákokat és légzsákalkatrészeket gyárt majd Miskolcon.
– Számítunk a képzett munkaerőre, és fontos szempont a számunkra az együttműködési lehetőség a Miskolci Egyetemmel. Ezzel a beruházással szeretnénk hozzájárulni a régió fejlesztéséhez is, és úgy látjuk, hogy minden érintett fél érdekelt ebben – zárta szavait a Takata elnöke.

takata_bp_2_131115_ja_3.jpg

– Stílszerűen úgy fogalmazhatnék, kapcsolják be a biztonsági öveket, mert a magyar gazdaság egy fokozattal feljebb kapcsolt! – kezdte szavait Orbán Viktor miniszterelnök, aki azt is elmondta, a Mercedes Kecskemétre települése óta ez a legnagyobb zöldmezős beruházás Magyarországon.

– Sok vita folyik arról, milyen jövő előtt áll Európa gazdasága, arról azonban nincs vita, hogy Közép-Európa kiemelkedő évtized előtt áll. Mi ezt eddig is tudtuk, de amíg a második ligában játszottunk, sok örömöt nem jelentett számunka. Vissza kellett kapaszkodnunk az élbolyba, és ez most, a 3. negyedévben megtörtént – jelentette ki a kormányfő.

Orbán Viktor arról is szólt, hogy a növekvő gazdasági mutatók természetesen örömteliek, és jól mutatnak a sajtóban is, de elvont számok maradnak mindaddig, amíg nem fordítjuk le azokat a mindennapi élet nyelvére.
– Ilyen lefordítás például a rezsicsökkentés, a gyed extra, és ilyen ez a munkahelyteremtő beruházás is. Hiszen a növekedés csak akkor ér valamit, ha munkahely születik általa – szögezte le. – Ez a beruházás azt üzeni a régióban élőknek, hogy Miskolcnak és környékének van jövője. És azt üzeni nekünk, hogy jó irányba indult az egyetem fejlesztési terve, hiszen az összetalálkozik az ipari fejlesztésekkel.A kormányfő köszönetet mondott mindenkinek, aki segített abban, hogy a Takata Miskolcot válassza új beruházása székhelyéül – külön is kiemelte a városvezetés és az országgyűlési képviselők munkáját azért, hogy a lehető legjobb feltételeket biztosítsák a cég letelepedéséhez.

- A japán együttműködés különösen értékes az ország számára, nemcsak a beruházások, de kultúrájuk miatt is. Ugyanis értékrendjük munka- és családközpontú – és mi is a munka alapú társadalom felépítéséért dolgozunk. Így ígérhetjük, a Takata jól fogja magát itt érezni. Nemcsak a beruházás megtérülésére van esélyük, hanem arra is, hogy hosszú távon berendezkedjenek, és a kutatás-fejlesztés is megjelenjen a gyárban.

Orbán Viktor végül az is elmondta, jövő héten Japánba utazik.
- A tárgyalásokon „kezdőrúgásnak” jó lesz ennek a beruházásnak a híre, és remélem, olyan megállapodásokat kötünk, amelyek révén egyre több japán beruházás létesülhet az országban – zárta szavait.

Az eseményen részt vett Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Zsiga Marcell, Kiss Gábor és Pfliegler Péter alpolgármester, valamint Sebestyén László és Csöbör Katalin országgyűlési képviselő is. Kriza Ákos a bejelentés után hangsúlyozta: tovább erősödik Miskolcon az a pozitív tendencia, ami már elindult a munkahelyteremtés területén. A polgármester kiemelte, a beruházás fontos a Miskolci Egyetem szempontjából is, az intézmény ugyanis nagyban hozzájárulhat az új gyár szakember-utánpótlásához.

takata_bp_2_131115_ja.jpg

Ez a legnagyobb japán befektetés a régióban. A jelenlegi ütemezési terv szerint a beruházás és annak előkészítése azonnal megkezdődik, a gyártás az ütemtervek szerint 2014 októberében indulhat majd, a Takata miskolci gyárában. A high-tech gyártókapacitás révén légzsákok és annak tartozékai készülnek majd az európai autógyártó nagyvállalatok számára Miskolcon. Ez áttörést jelent a munkahelyteremtésben, alapjaiban meghatározva a város gazdasági életét és foglalkoztatottsági adatait a következő időszakban. A cég munkát kínál majd a szakmunkások, a szellemi munkaerő és a magasan képzett mérnökök körében is. A beruházás annak nagyságrendje és összgazdasági jelentősége miatt a magyar kormány támogatását is élvezi.

A Takata vállalat elkötelezett a miskolci gyár megépítése mellett. Döntésében fontos szerepet játszottak a kiváló logisztikai adottságok, a szakképzett munkaerő, valamint mérnökök rendelkezésre állására, a Miskolc városával való kiváló együttműködés, illetve a Miskolci Egyetemben rejlő további kutatás-fejlesztési potenciál.

Az innovatív termékeiről, széleskörű kutatás-fejlesztési tevékenységéről ismert cégcsoport hónapokon keresztül folytatott intenzív tárgyalássorozatot követően, kiélezett versenyben, jó néhány ország és helyszín közül tette le voksát Miskolc mellett.

Csörnök M.

Fotó: Juhász Ákos

A Takata Corporation világszerte vezető autóipari beszállító vállalat, mely biztonsági rendszereket (kormánykerekeket, légzsák rendszereket, biztonsági öveket, elektronikai rendszereket, szenzorokat, és gyermek biztonsági rendszereket) gyárt a legnagyobb autógyártó vállalatok számára. A cég 1933-ban kezdte meg működését Japánban, azóta Európában, Amerikában és Ázsiában is jelen van. Jelenleg 55 gyárat üzemeltet a világ 20 országában, több mint 36 100 alkalmazottjával. A cégcsoport központja jelenleg is Japánban, Tokióban található. A cégcsoport új, miskolci gyárával lép be Magyarországra, mellyel a vállalat – a Közép-Kelet Európában működő hat gyára mellett – európai beszállítói hálózatát kívánja tovább erősíteni, hogy kielégíthesse a légzsákok iránti növekvő igényeket. Ezt a célt szolgálta a nemrégiben, ez év augusztusában, az oroszországi Uljanovszkban átadott új gyár is.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-01-27 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!