Egyetemváros

1986. után ismét tájékozódási futó egyetemi vb-t rendezhet Miskolc

2013-11-15 11:53

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség a Miskolci Egyetemet és Miskolc városát találta a pályázók közül a legalkalmasabbnak a 2016-os Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokság megrendezésére, így a miskolci felsőoktatási intézmény lesz a házigazdája az eseménynek.

Torma András, a Miskolci Egyetem rektora elmondta, az esemény rendkívüli PR-jelentőséggel bír mind a Miskolci Egyetem, mind Miskolc számára, az egyetem fontos feladatának tekinti tehát – a városvezetéssel együttműködésben – az eseményben rejlő lehetőségek mind teljesebb kihasználását. Az egyhetes eseményre 3-400 fő versenyző, és legalább ugyanennyi kísérő érkezése várható.

A sportszakmai hátteret biztosító Magyar Tájékozódási Futó Szövetség az eseménnyel párhuzamosan amatőr országos tájfutó versenyt kíván szervezni, további sportolókat, érdeklődőket csábítva a városba. A cél az – és a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség elvárása is –, hogy a résztvevők, professzorok és sportvezetők, továbbá kísérőik minél jobban megismerjék a rendező egyetemet és a házigazda város nevezetességeit.

Torma András kiemelte azt is, hogy a döntést kedvezően befolyásolták a sportágban szerzett korábbi referenciák is. Emlékeztetett, nagy sikerrel rendezett Miskolc városa 2009-ben felnőtt Vb-t, 2001-ben junior Vb-t, a Miskolci Egyetem pedig 1986-ban egyetemi Vb-t. A pályázat egyik erőssége volt az egyetem campus jellege is, amelynek következtében egy helyen, az Egyetemvárosban lehet gondoskodni a versenyzők szállásáról, étkeztetéséről, a megnyitó és záróünnepség megtartásáról.

A Miskolci Egyetem rektora arra is felhívta a figyelmet, hogy a Miskolci Egyetem sportegyesületének, a MEAFC-nak legrégebbi (1951-ben alapított) és egyben legsikeresebb szakosztálya a tájékozódási futó szakosztály, sportolóik eddig 37 alkalommal nyertek országos bajnokságot és számos nemzetközi versenyen szerepeltek eredményesen. A Miskolci Egyetem hallgatói eddig 7 Tájékozódási Futó Egyetemi Világbajnokságon vettek részt, összesen 2 ezüst és 6 bronzérmet szerezve. Torma András rektor reményét fejezte ki a tekintetben, hogy a 2016-os eseményen ismét rajthoz állnak miskolci egyetemisták, a nagyszabású sportesemény pedig még népszerűbbé teszi ezt az igazán csodálatos sportágat a fiatalok körében.

A rendezvény alatt 5 versenyt rendeznek, ezek közül három pálya a Bükk-hegységben, egy Tapolcán, egy pedig a belvárosban lesz kialakítva.

minap.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-08-11 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!