Pályázatok

Alakulnak a zöldhomlokzatok – újabb növényeket adott át az önkormányzat

2013-11-06 18:00

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE zold_homlokzat_131106_fkcs_2.jpg

Zöldhomlokzatok létrehozása Miskolcon címmel hirdetett pályázatot a város vezetése október 16-án. Az első legjobb tíz pályázót már kiválasztották, de a lehetőség a magánszemélyek és intézmények számára még adott – egészen november 18-áig.

Beültetendő kúszónövényekre lehetett, s lehet még közel két hétig pályázni az önkormányzatnál. A cél, hogy a függőleges felszínek – épülethomlokzatok, tűz- és támfalak, kerítések – zöldbe boruljanak, ezzel erősítve a miskolci összképet. Az első pályázatokat már elbírálták, s a legjobb 10-et ki is választották – több mint 500 növényt osztanak, osztottak ki.

Pfliegler Péter
alpolgármester és Nagy Dezső környezetvédelmi referens szerdán kora délután a Zsolcai kapu 17. számú társasház udvarán járt, hogy a közös képviselőnek, Bihari Tibornak átadja a 60 darab növényt. Az alpolgármester elmondta, nagyon jó munkát adott be a társasház. Kiemelte, hogy egy folyamat új állomásához érkezett a városzöldítési program, de még lehet pályázni.

– Hatvan darab növényt nyert el a társasház közössége sikeres pályázatával. Van közte borostyán, illetve vadszőlő is. Utóbbi, véleményem szerint, a legszebb növény a világon. Az önkormányzat is megkezdte a zöldítést, például a város nagyobb támfalainál. Miskolc városa komolyan gondolta, komolyan gondolja a zöldítést. A folyamat pedig nem áll le – mondta az alpolgármester.

zold_homlokzat_131106_fkcs_9.jpg

Nagy Dezső tanácsokkal látta el a közös képviselőt, hogy a növények minél nagyobb esztétikai hasznot hozhassanak az ott lakóknak. Bihari Tibor közös képviselő elmondta, több fát is ki kellett vágniuk az udvarban, mert azok betegek voltak, de a zöldítés náluk kiemelt szerepet kap. A kitűzött céljukat ők sem szeretnék módosítani, így, mint Bihari Tamás elmondta, ezután is figyelni fogják a pályázati lehetőségeket.

– A belváros közepén szeretnénk egy zöldsziget lenni. Nagyon forgalmas út mellett élünk, fontos számunkra a friss levegő, a komfort emelése, amihez a növények remek eszközök. 24 lakás van itt, amiben sok időskorú is él, de vannak fiatalabbak is. Sokszor közösségi munkában tesszük szebbé a környezetünket, így fogunk tenni szombaton is, amikor a most kapott növényeket elültetjük – összegezte a közös képviselő.

Az alpolgármester kiemelte, hogy még mindig – egészen november 18-áig – lehet pályázni a kúszónövényekre.
– Még 7 növényfaj, körülbelül 8500 egyede várja, hogy gondos kezek elültessék őket. Nagyon egyszerű a pályázati adatlap, könnyű sikeres pályázatot benyújtani. Pályázhatnak a városban élő magánszemélyek és intézmények, akik a tulajdonukban, vagy kezelésükben lévő felszíneket szeretnék kúszónövényekkel bezöldíteni – hangsúlyozta Pfliegler Péter.

A pályázati anyag letölthető a miskolc.hu honlap főoldaláról, s azzal kapcsolatosan a polgármesteri hivatal munkatársai a honlapon megadott email címen és telefonszámon segítik az érdeklődőket.

Kiss J.
Fotó: F. Kaderják Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-03 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!