Miskolci Agrokultúra Kft.

Magas tápérték, ellenőrzött minőség a miskolci közétkeztetésben

2013-10-10 10:44

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE agrokultura_131009_ja_4.jpg

Heteken belül kiültetik a Miskolci Agrokultúra Kft. nádasréti telephelyén található, hamarosan elkészülő fóliasátrakba az egyelőre még a Debreceni Márton Szakképző Iskola Csorba-telepi tanműhelyében „nevelkedő” paprika- és paradicsompalántákat. A bedegvölgyi állattartó telepen közben zajlik a téli felkészülés, de a cég vezetője más eredményekről is be tudott számolni.

Lantos Ottó, a Miskolci Agrokultúra Kft. ügyvezető igazgatója a bedegvölgyi állattartó telepen elmondta, zajlik a téli felkészülés: mintegy 85 bála takarmánycirkot, valamint réti szénát hordanak be, már három kazal téli takarmányt készítettek be. Téliesítik a karámokat is, építik tovább a tetőszerkezetet, így lesz hely, ahová az állatok be tudnak húzódni az őszi eső és a téli havazás elől.

agrokultura_131009_ja_32.jpg

– Az idei szaporulat 20 borjú, közülük a bikaborjakat kiherélték, jövőre pedig – amikor majd elérik a vágósúlyt, s levágják – az önkormányzati konyhákra viszik őket. A mangalicaszaporulat ebben az évben közel 100 malac volt, jövőre tehát folyamatosan tudunk majd vágást végezni, minden héten 8-10 darabot fogunk leszállítani a konyhákra – tájékoztatott az ügyvezető igazgató.

Mint a minap.hu is beszámolt róla, az állattartás és a kertészeti tevékenység mellett már szántóföldi növénytermesztéssel is foglalkoznak. A Sajószentpéter határában található, közel 70 hektáros földterület Miskolc tulajdonában van, s a Miskolc Holding tagvállalata, a Miskolci Agrokultúra Kft. – átvéve a területet – szabadföldi kertészkedésbe kezdett. Mint megtudtuk, mintegy 15 vagon – 150 tonna – napraforgó termett itt idén, és 16 millió forint árbevételt könyvelhetett el a cég.

agrokultura_131009_ja_19.jpg

Zsóka Roland, a Miskolci Közintézmény-működtető Központ (MKMK) élelmezési igazgatója szintén a bedegvölgyi telepen ismertette, a központ és az Agrokultúra Kft. között már létrejött egy együttműködési megállapodás, melynek eredményeként az Agrokultúra által megtermelt javakat a miskolci közkonyhákon dolgozzák fel, és ezek számára készülnek el az ételek.

– Tegnap is éppen volt egy mangalicavágás, a húst a központi konyhán fogják a gyerekek és az ott étkezők elfogyasztani – mondta. – Az Agrokultúra Kft. jóvoltából a miskolci konyhák kedvező áron a jó minőségű Miskolczi kolbászból is vételezhetnek. A készítmény nagy előnye, hogy magasabb hústartalommal bír, mint az átlagkolbászok, tehát prémiumkategóriás termékről beszélünk. Az egyedi ízvilágú terméket ráadásul elérhető, megfizethető áron forgalmazzák – tette hozzá az MKMK élelmezési igazgatója.

agrokultura_131009_ja_41.jpg

Zsóka Roland beszámolt arról, hogy az Agrokultúra Kft. vezetőivel korábban megtárgyalták azt is, hogy milyen zöldségeket termeljenek a közétkeztetés számára, mik azok a volumenek, és melyek azok a termékek, amelyeket az MKMK folyamatosan meg tud vásárolni.
– Kiderült, hogy a primőr árukra, paprikára, paradicsomra, uborkára van leginkább igény. Az Agrokultúra Kft. fóliasátraiban ezeket a zöldségeket termelik meg első körben, és ezeket a közétkeztetésben tízóraira, uzsonnára vagy az ebédhez felhasználva fogják felszolgálni a gyerekeknek – mondta el az élelmezési vezető.

Kiemelte, az együttműködés nagy előnye, hogy annyi és olyan terméket fognak termelni, amennyit folyamatosan fel tudnak venni, s mindig az érettség legjobb fokán fogják leszedni a zöldségeket. Ugyanakkor a termelési folyamatokra is lesz rálátásuk, így a növények nem lehetnek túlpermetezettek, vegyszerezettek, hanem egészséges, ellenőrzött, friss zöldségek kerülnek a gyerekek elé.

agrokultura_131009_ja_64.jpg

Ötezer paradicsom- és hétezer paprikapalánta növekszik a Debreceni Márton Mezőgazdasági és Földmérési Szakképző Iskola Csorba-telepi tanüzemében. Úgy tervezik, hogy a paradicsomot két héten belül, a paprikát pedig egy hónapon belül kiültetik a társaság nádasréti telephelyén található fóliasátrakba. Mint Pásztor Imrétől, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetőjétől a hamarosan elkészülő sátraknál megtudtuk, 2-2 ezer négyzetméter területen terem majd paprika és paradicsom, a várható terméshozam pedig a remények szerint 15-30 ezer tonna lesz évente. A paprika- és paradicsompalánták után uborkát is ültetnek majd, szintén mintegy 2 ezer négyzetméteren. A fóliasátrakban fennmaradó 1 ezer négyzetméternyi területen pedig hónapos retket, salátát és zöldhagymát ültetnek el a tervek szerint.

– Egyedülálló és példaértékű, ahogy Miskolc városa az Agrokultúra Kft.-vel és a Debreceni Márton Szakképző Iskolával közösen részt vesz a közétkeztetésben – emelte ki Pásztor Imre. A Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője hozzátette, a hétezer négyzetméteres fóliasátor hamarosan elkészül, ennek köszönhetően télen a paprika és a paradicsom is meg fog jelenni a miskolci közétkeztetésben. – Ennek jelentősége leginkább abban áll, hogy az igen magas tápértékű alapanyagokat, zöldségeket és húskészítményeket helyben, ellenőrzött körülmények között termelik meg, és így kitűnő minőségű termékek kerülnek majd a miskolci közétkeztetés asztalaira.

K. I.
Fotó: Juhász Á.



Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-26 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!