Kultúra

Bérletkérdések a színházban

2013-10-05 16:25

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE szinhaz_190_130901_ja_23.jpg

A Miskolci Nemzeti Színház új vezetői időszámításának második évadában változott a bérletrendszer. A nézői szokások, kívánságok miatt több új bérlettípus várja a színházba járó közönséget, de a változások során felmerültek kérdések is. Kiss Csabával, a teátrum direktorával ezeket tisztáztuk.

Bővült az Alap, az Ezüst és az Arany bérletek kínálata, megszűnik az önálló Kamara bérlet, változik a nyilvános főpróbák rendje, új, népszerű kategóriák jelennek meg, lelkes, ám kérdéseket felvető közönség – röviden ez jellemezte a jegypénztár és a színházi vezetés évadának elejét. Kiss Csaba, a színház vezetője elárulta a változások okát, de szólt a kiugró nézőszámról is.

Mint a direktor elmondta, a nyilvános főpróbákat nagyon szereti a közönség, kedvezményes jeggyel lehetett látogatni őket. A kamaraszínházi, játék/színi és Csarnokbeli előadásoknál ez a lehetőség továbbra is fennáll, viszont négy nagyszínházi előadást kénytelenek voltak a megnövekedett érdeklődésre való tekintettel bérletes előadásként meghirdetni.  Ugyanis idén olyan mértékben megnőtt az igény az ifjúsági bérletek iránt, hogy nincs annyi hétköznap az évadban, hogy ezeket a bérletsorozatokat a különböző ünnepeket, iskolai szünetet figyelembe véve ki tudják tűzni. Ezért a nyilvános főpróbát felkínálták az új iskolai bérletet nyitó jezsuita gimnáziumnak. Természetesen a fennmaradt, körülbelül 100-150 jegyet továbbra is megvehetik a nyilvános főpróbák kedvelői.

– A színházkedvelő, de anyagilag szerényebb lehetőségű nézőink kedvéért a bérletes előadásokra 20 – 20 jegyet fenntartunk „last minute” jelleggel. Ezeket az előadás előtt félórával lehet majd megváltani, nagyon kedvező áron – kezdte Kiss Csaba, majd kitért arra is, hogy a nézők megnövekedett bizalmát mindennél jobban jelzi, hogy míg tavaly összesen 40 ezer, idén már 61 ezer bérlethelyet adtak el. Ez országos összehasonlításban is kiemelkedő növekedés. Az előadások művészi színvonala mellett ez az évad színes műsortervének is köszönhető, amelyben a My fair lady, a Holdbéli csónakos, Don Giovanni és A tanítónő mellett jól megfér a játék/szín megújult repertoárja, a Miskolci Balett Rómeó és Júliája, Ibsen és Pirandello, illetve az évad második felére tervezett két Sirály is.

Többen kérdezték a közkedvelt Csiky bérlet kezdési időpontja megváltozásának okát is.  Mint az igazgató elmondta, ebben az évadban egy új vidéki bérlettípust indítottak el a Miskolctól távolabb élő kedvéért. – Az ő kérésük volt, hogy a másnapi munkába menés, iskola miatt az előadások este 7 órás kezdését 5 órára módosítsuk. Ezzel az idősebb nézőink nagy része egyet is értett. Azok számára, akiknek ez az időpont túl korai, igyekeztünk más vasárnapi bérletet felkínálni. Egyébként a vidéki felnőtt bérlet mellett egy Családi sorozatot is elindítottunk a megyeszékhelytől távolabb élők számára, ennek is igen szép sikere van – tette hozzá.
 
A Barátkozó bérlet pedig valódi kuriózum – azok számára, akik legalább 4 éve nem voltak színházban, 4 ezer forintért 4 előadásos bérletet kínálnak. Sokan vettek ilyen bérletet ajándékba ismerőseik, családtagjaik számára. Ugyancsak népszerű az ifjúság körében a tavaly elindított Operácskák sorozat – idén a Carmen, a Rigoletto és a Szerelmi bájital című beavató előadásra várják a gyerekeket.

A Kamara bérlet megszűnt ettől az évadtól kezdve, ugyanis az egyre terjedő Arany és Ezüst bérletek miatt olyan mértékben lecsökkent a csak kamaraszínházi előadásokra kíváncsi közönség, hogy nem lehetett külön bérletet elindítani.

A színházi előadások mellett népszerűek az új improvizációs illetve beavató programok is. A játék/színként tovább működő Játékszín különleges eseményekkel várja a közönséget, de kivételesen nagy érdeklődés van a költészeti estre, az Egy óra versek című előadássorozatra is.

– Amikor az előző évad végén búcsúztattuk a régi Játékszínt, hogy idén létrejöhessen a játék/szín, akkor azoknak, akik az utolsó Egy óra versek között programon jelen voltak, adtunk egy Verskedvelő Törzskártyát – mondta Kiss Csaba. – Ennek birtokosai idén is 100 forintért jöhetnek az Egy óra versek között előadásokra. Így szeretnénk megköszönni nekik, hogy annyi éven át lelkes közönségként éltették ezt a műsort, és a vers szeretetét – zárta Kiss Csaba.

Kiss J.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-14 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!