Operafesztivál

Operaíró verseny, a következő két évre is

2013-10-02 15:36

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE opera_verseny_130623ml_09.jpg

A Zene világnapján hirdette meg a miskolci operafesztivál vezetése operaíró versenyét, két évre előre. Kesselyák Gergely fesztiváligazgató, valamint a verseny célja továbbra is az, hogy igazi közönségdarabok készüljenek, amelyek képesek visszahódítani a nézőket az operába.

A Bartók Plusz Operafesztivál igazgatója, Kesselyák Gergely az elmúlt évet követően ezúttal is meghirdette a fesztivál operaíró versenyét, két évre előre. A Zene világnapján közzétett pályázatok határideje 2014. március 1., illetve 2015. március 1. éjfél.

A határidőre beérkezett alkotásokat egy szakmai zsűri értékeli majd, amely kiválasztja a legmegfelelőbbnek tartott műveket – a döntőbe jutott darabok listáját mindkét évben április 15-éig közzé teszik a fesztivál honlapján.

opera_verseny_ostrom_130622_ev_5.jpg
Az Ostrom című versenymű próbáján, jobbról a harmadik Kesselyák Gergely

Kesselyák Gergely azért hívta életre a versenyt, hogy „múzeumi tárgy” helyett élővé váljék az opera műfaja – ebben pedig a zeneszerzők segítségét kéri. A fesztiváligazgató, karmester meggyőződése, hogy a mai opera is lehet igényes és népszerű egyszerre. Az előadásban megszólalhatnak modern hangszerek, lehet könnyű- vagy komolyzene, kortárs eszközökkel vagy éppen klasszikus formákkal.

– Ahogyan Mozart is a kor szórakoztató zenéjéből alkotta meg a komolyzene-irodalom egyik legkiemelkedőbb életművét. Ahogyan Verdi hangszerelési effektjei vállaltan hatni akartak a hallgató intellektusa mellett érzékeire is. 2014-ben és 2015-ben is márciusi határidővel a világ minden tájáról olyan „népoperákat”, közönségdarabokat vár a fesztivál, amelyekkel visszahódítható a széles közönség az opera számára. A döntőbe jutott pályaműveket részleteiben, a nyertes művet pedig a következő évben egészében is láthatja a közönség a Bartók Plusz Operafesztiválon – írják a fesztivál honlapján.

opera_verseny_taci_130622_gms_4.jpg
A Taci! rekorder opera - mindössze 8 másodpercig tart

Kesselyák Gergely felidézte az első versenyt is. Mint mondta, idén három döntőbe jutott darab volt – két magyar és egy olasz. Utóbbi különlegessége, hogy csupán nyolc másodperces, aminek köszönhetően a Guiness-rekordok könyve szerint ez Magyarországon a valaha előadott legrövidebb opera – emellett Girolmo Deraco Taci! című operáját a világ legrövidebb operájaként is akkreditálják majd.

A világ zeneszerzőihez intézett operaíró-verseny pályázati kiírása a Bartók Plusz Operafesztivál honlapján már elérhető.

K. J.
Fotó: M. L., É. V., G. M. S.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-08-11 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!