Közgyűlés

Adósságátvállalási beszámoló a közgyűlés előtt

2013-09-24 17:16

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A csütörtöki közgyűlésen többek között tájékoztatót hallgat meg a grémium az önkormányzat adósságállományának állam által történő részbeni átvállalásáról.

Az Országgyűlés által elfogadott, a Magyarország 2013. évi központi költségvetésről szóló törvény szerint az állam az 5000 fős lakosságszámot meghaladó települések önkormányzatának 2012. december 31-én fennálló adósságállománya meghatározott részét és az átvállalást követően esedékessé váló járulékok összegét – külön megállapodás alapján – átvállalja. A megállapodást a Magyar Állam és Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata február 27-én írta alá, ennek értelmében az átvállalás összege mindösszesen 25 milliárd 661 millió 751 ezer 605 forint és ennek a törvényben meghatározott járulékainak összege.

A megállapodás megkötéséről és annak tartalmáról a közgyűlés március 7-ei ülésén kapott tájékoztatást. Az adósságkonszolidáció kapcsán az előző tájékoztatás óta eltelt idő során bekövetkezett fejleményekről tájékoztatják most a képviselő-testületet.

A ténylegesen átvállalandó adósságelemek kiválasztásának elveit és a lebonyolítás módját május végén határozta meg véglegesen a nemzetgazdasági miniszter. Ez alapján június 25–28. között háromoldalú megállapodásokat írtak alá a finanszírozó pénzintézetek, az önkormányzat, és a Magyar Állam képviseletében az ÁKK. Zrt. között.

A közgyűlés elé kerülő anyag szerint a konszolidált adósságelemek meghatározása az alábbi rendezőelvek szerint történt.

Az önkormányzat különböző hitelezőinek azonos átvállalási mértékben kellett részesülniük.
Az önkormányzatok rövidlejáratú kötelezettségeinek csökkentése érdekében azon 50 önkormányzat (köztük Miskolc is) esetében, ahol egyéb esetben jelentős összegű, vagy nagyarányú rövid lejáratú adósság maradt volna az önkormányzatnál, a banki „pro rata” elv keretein belül először a rövidlejáratú hiteleket, valamint a folyószámla- és a munkabérhiteleket vállalták át.

Az önkormányzati árfolyamkockázat csökkentése érdekében az adósságelemek kiválasztásánál az alábbi sorrend érvényesült: először a svájci frankban, másodsorban az euróban, végül a forintban denominált adósságelemek kerültek be a konszolidált körbe. Azonos devizanemen belül a nagyság szerinti prioritás érvényes.

Az átvállalással érintett adósságelemek között a prioritási sorban az MFB refinanszírozású elemek – az előző elvek érvényesülésével összhangban – lehetőség szerint hátrasorolódtak, mivel ezen ügyletek kedvező kondíciókkal rendelkeznek (mind a kamat, mind a futamidő tekintetében).

Azon ügyletek esetén, melyekből az átvállaláskor fennálló állomány 250 millió forintnál kisebb összegű volt, az adósságátvállalás törlesztési célú támogatással valósulhatott meg, legfeljebb az erre szolgáló előirányzat 20 milliárd forint összegű keretének erejéig.

A fenti prioritások figyelembevétele mellett kiválasztott adósságelemek átvállalása kétféleképpen valósult meg. Egyrészt 1 milliárd 189 millió 710 ezer 793 forint erejéig vissza nem térítendő támogatással történő előtörlesztéssel, melynek során a támogatás összegét a MÁK közvetlenül a hitelezők számlájára folyósította. Másrészt a Magyar Állam, az önkormányzat és az egyes pénzintézetek között létrejött tartozás átvállalási szerződések keretében, közel, 24,5 milliárd forint összegben. Az egyedi ügyletenként megkötött háromoldalú megállapodások szerint, a pénzintézet kölcsönt nyújtott a Magyar Államnak, melyet egyúttal az adósságelem előtörlesztésére fordítottak.

Az átvállalás módjától függetlenül az adósságátvállalás eredménye, hogy a kötelezettségállomány ténylegesen kikerült az önkormányzat könyveiből. Az önkormányzat ily módon szabadult mindazon kötelezettsége alól, amelyet a Magyar Állam a fentiek szerint átvállalt és a hitelszerződéseken alapuló, az önkormányzatot terhelő fizetési kötelezettséget biztosító valamennyi mellékkötelezettség, biztosíték, fedezet, illetve biztosítéki szerződés megszűnt az átvállalt fizetési kötelezettségek erejéig – jegyzi meg az előterjesztés.

minap.hu


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-07-10 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!