Pályázatok

Miskolc legszebb zöld homlokzatát díjazták

2013-09-20 15:35

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE ovi_elso_hely_130920ml_1.jpg

Mint a ismert, Miskolc csatlakozott az európai Green City mozgalomhoz. A program első lépése a miskolciakhoz intézett pályázati felhívás volt, amelyben a városvezetés a legzöldebb homlokzatot kereste. A legszebb homlokzat készítőinek a Városházán adták át díjaikat pénteken – a Green City projekt pedig természetesen folytatódik.

A város vezetése 2013 nyarán hirdetett pályázatot Miskolc legszebb zöld homlokzata címmel. Lakossági és intézményi pályázatokat is várt a szakmai zsűri – a döntés pedig megszületett: pénteken a Városházán köszöntötték és díjazták a résztvevőket.

Pfliegler Péter alpolgármester elmondta, 20 pályázat érkezett be a felhívásra – ebből egy intézmény, a többi pályázat lakossági munka volt.
– A szakmai zsűri a pályamunka mellett az esztétikumra, a befektetett munkára fordított kiemelt figyelmet, illetve elsősorban arra, hogy minél kisebb költségvetésből valósuljon meg a zöldítés. Nem az volt a cél, hogy minél több pénzt öljenek bele a miskolciak, hanem az, hogy kiderüljön, kevés pénzből is lehet élhető, szép, esztétikus teret kialakítani magunk körül – mondta az alpolgármester, hozzátéve, hogy két héten belül egy újabb pályázatot is kiírnak, amely kifejezetten a növényekre specializálódik majd, de a városvezetés is jó példával áll majd a lakosság előtt a továbbiakban is.

zold_miskolc_dijatado_130920ml_01.jpg

Mint azt Pfliegler Péter elmondta, a cél, hogy minél olcsóbban szebbé, élhetőbbé tegyük a környezetünket, hiszen ez oldja a stresszt. Hozzátette emellett, hogy büszkék lehetünk, hogy az Avas és a Bükk környezetében élhetünk, a mozgalom célja, hogy ezt a városba is behozzuk.

– Nem csak a város lakóitól várunk mindent. Szerettük volna első lépésként buzdítani a miskolciakat, de természetesen mi is példát mutatunk. Októbertő több mint 4 ezer négyzetméternyi támfalat, épületrészt kezdünk zöldesíteni – tette hozzá.

rakoczi_etterem_130920ml_3.jpg

Hudák Katalin
, a Beruházási és Városüzemeltetési Osztály környezetvédelmi referense elmondta, a Green City mozgalomhoz való csatlakozás programja több elemből áll majd, amelynek kezdeti állomása volt a pályázat.
– A második lépés a városi zöldítés lesz, a harmadik elem egy újabb pályázat, amelyben kúszónövényekre fókuszálunk, a negyedik rész pedig, hogy szakmai muníciót is szolgáltassunk a miskolciaknak. Konferencia keretében tudhatnak majd meg többet – mondta a környezetvédelmi referens, majd kihirdette a győzteseket.

Az intézményi kategória első helyezettje a Szent László úti tagóvoda lett, amelynek vezetője, Farkasné Ágota elárulta, már néhány éve tart a zöldítés az intézményben.
– Az óvoda 1982-ben nyitotta meg kapuit a gyerekek előtt. Egy lakótelepi oviról van szó, a betonrengetegben. Az intézmény udvara speciális kialakítású. Egy nagy támfalat lefestettünk, ám ez nem volt elég esztétikus, ezért zöldítésbe kezdtünk néhány éve – mondta, hozzátéve: a borostyán gyorsan végigfutott a falon, s a gyerekek is nagyon örülnek neki, tetszik nekik, amellett, hogy környezettudatos szemléletre neveli őket a fal „hasznosítása”.

zold_miskolc_dijatado_130920ml_06.jpg

A lakossági kategória győztese Hegyi Ivánné lett. Második helyezettet nem hirdettek, de több „bronzérmes” is lett – Bobcsák József, Reményi Katalin, Kiss Flóriánné, Varga Gyula, Fajcsik András; a szakmai különdíjat pedig Márton Lajosnénak ítélte a grémium.

Kiss J.
fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!