Pályázatok

Nők és a dohányzás

2013-04-23 13:40

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A dohányosok számának növekedése Magyarországon mért növekedés elsősorban a női és a fiatalkori dohányzás növekedéséből adódik. Míg 1995-ben a 18-24 éves nőknek kevesebb, mint negyede dohányzott (24%), mára a dohányosok aránya ebben a populációban 42 százalékra emelkedett.

A dohányos nők fokozott kockázatot mutatnak az agyi érkárosodás (stroke) iránt és gyakoribb a subarachnoideális vérzés is. Hasonlóképpen a dohányos nők körében gyakoribb a perifériás érszűkület. A dohányzás elhagyása csökkenti az infarktus kockázatot kortól függetlenül. A dohányzás abbahagyását követő egy-két év múlva a kockázat számottevően lecsökken.

A nők általában rengeteg pénzt költenek ránctalanító és napvédő krémekre, de ezek ellen legjobb a dohányzás elhagyása és napozás csökkentése. A dohányosok bőrén tízszer annyi ránc keletkezik, mint a nem dohányzókén. A hosszabb ideje erős dohányosok akár húsz évvel öregebbnek látszanak egy 1971-ben íródott tanulmány szerint. A dohányzás és a rendszeres napozás együtt még ráncosabbá teszi a bőrt. Az ilyen nőknek több mint tízszeres a ráncképződési kockázata. Másrészről a dohányosoknak kétszeres a bőrrák-képződési kockázatuk a nem dohányzókkal összehasonlítva. A dohányzás abbahagyása lelassítja a bőr rugalmasságának romlását és a ráncképződést.

A sápadtságnak oka dohányosoknál sokszor a bőr kisérhálózatában a dohányzás nyomán fellépő izom-összehúzódás. Sok dohányos jelzi, hogy ujjai hideggé válnak, amikor dohányzik. Akár egy cigaretta képes a bőr vérellátását egy óránál hosszabb ideig csökkenteni. A dohányosoknál még a bőrvédő A vitamin mennyisége is csökken.

A MIKOM Nonprofit Kft. eredményesen pályázott a TÁMOP - 6.1.2/11/1 „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok – lokális színterek” című pályázaton, melynek középpontjában a dohányzás megelőzés, illetve a dohányzásról való leszokás elősegítése áll, melyek egészségfejlesztési programok keretében valósulnak meg. 


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-03 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!