Pályázatok

Dohányzás és a magas vérnyomás

2013-03-29 13:39

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A dohányosokat nagyobb eséllyel sújtja az érelmeszesedés és az azzal járó szövődmények, ha pedig a dohányos magasvérnyomás-betegségben is szenved, kiemelt rizikócsoportba tartozik például a stroke-ra nézve. Sosem késő abbahagyni a dohányzást.

A dohányzás szinte minden szervünkre káros hatással van és számos betegség kialakulásában is rizikót jelent, mint például a szív- és érrendszeri betegségek egyik legnagyobb kockázati tényezőjeként tartják számon. A cigarettázás hosszú távú mechanizmusai viszont csak lassan, évek-évtizedek múltán jelentkeznek.

Már napi egy-két szál cigaretta is bizonyíthatóan emeli a vérnyomást, méghozzá 5-10 Hgmm-rel, szaporább szívdobogást idéz elő, növeli a szív munkáját, a belélegzett szén-monoxid és kátrány pedig közvetlenül károsítja a tüdőt és az erek falát. Ha a dohányzás csak a vérnyomás növekedésére gyakorolt hatásával károsítaná az ereket, nem is lenne ennyi stroke-os, infarktusos megbetegedés a világon. Mivel azonban a cigarettázás az érelmeszesedési folyamatokat is felerősíti, súlyosabb következményekkel jár, ha valaki ennek a káros szenvedélynek hódol.

A dohányzás következményeként az erekben fokozódik ugyanis az érelmeszesedés, az ér keresztmetszete szűkül, faluk merevvé, sérülékennyé válik, a szervek vérellátása pedig romlik. Az erek a folyamatosan változó igénybevételhez kevésbé tudnak alkalmazkodni, a vérnyomás emelkedik, ami további terhelést jelent az érfalra nézve. Az érfalat a sima hámborítás helyett durva mészszemcsék borítják be, ezeken pedig könnyen meg tudnak tapadni a vérlemezkék, és a vérzsírok (koleszterin, trigliceridek) érfalba történő lerakódása és a vérrögképződés is fokozódik.

Mindennek a következménye lehet, hogy az agyi erek meszesedése értelmi leépülést, heveny formájában agylágyulást okoz, mely maradandó bénulást hagyhat maga után, a végtagok artériáinak elmeszesedése pedig végtagelhalást eredményezhet.

A MIKOM Nonprofit Kft. eredményesen pályázott a TÁMOP - 6.1.2/11/1 „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok – lokális színterek” című pályázaton, melynek középpontjában a dohányzás megelőzés, illetve a dohányzásról való leszokás elősegítése áll, melyek egészségfejlesztési programok keretében valósulnak meg.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-03 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!