Pályázatok

Ötletek a helyes és egészséges táplálkozáshoz

2012-12-19 13:31

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Elterjedt az a hiedelem, hogy az egészséges táplálkozás költséges, ám a szupermarketek választéka napjainkra az alternatívák széles spektrumát nyújtja. Valójában többet kellene fogyasztanunk a bab és lencsefélékből, illetve az olyan olcsó élelmiszerekből, mint a teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek, a rizs, a tésztafélék és más gabonatermékek.

A gyümölcsöket és zöldségféléket illetően a friss, szezonális választás rendszerint nem jár nagy költséggel. Azonban megfontolandók a fagyasztott és konzervált változatok is, amelyek egész évben hozzáférhetők, és legalább annyira hozzájárulnak a javasolt gyümölcs- és zöldségbevitel biztosításához. Tehát tartsuk nyitva szemüket az élelmiszer vásárlásánál, keressük a speciális ajánlatokat, és ami mindennél fontosabb, csak azt vegyük meg, amit meg is eszünk!

Veszteségminimalizálás


Európában nagy mennyiségű élelmiszert dobunk ki minden évben, legtöbbjét eredeti csomagolásában. Ez főként azért van, mert vagy megromlik, mire oda jutunk, hogy elfogyasszuk, vagy egyszerre túl sokat főzünk és kidobjuk a maradékot. Weboldalak is születtek, hogy segítsenek minket az élelmiszer-veszteség minimalizálásában, gyakran adnak ötleteket az adagok optimalizálásához, az élelmiszerek hosszabb frissen tartásához és recepteket a maradékok felhasználásához.

Tervezzünk előre!

Az élelmiszer-veszteség nélküli, olcsó és egészséges étkezésre jó módszer a tervezés. Szánjunk rá körülbelül fél órát a heti menü megtervezésére, nézzük meg a receptkönyveket, vagy keresgéljünk a neten! Ellenőrizzük, mi van máris a konyhaszekrényben, készítsünk listát a további szükséges hozzávalókról, és azzal induljunk el bevásárolni. Együnk, mielőtt vásárolni indulunk, ez segíthet megelőzni az impulzív vásárlást, ugyanis éhesen hajlamosak vagyunk sokféle felesleges dolgot a kocsiba tenni. S az eredmény: összeillő hozzávalók, romlásra ítélt összedobáltak helyett; minden este időt takarítunk meg azzal, ha tudjuk, mit főzzünk; és egészségesen ízletes étkezések, melyek nem fogják kimeríteni a kasszát.

Tippek az egészségért

- Vásároljon idénygyümölcsöket és zöldségeket, és mikor teheti, használja azokat ételkészítéshez!

- Találjon ki egészséges és olcsó heti menüt!

- Írjon bevásárló listát és ragaszkodjon hozzá!

- Felhasználásuk biztosítására forgó rendszerben helyezze előre hűtőjében/konyhaszekrényében a lejárat közeli élelmiszereket!

- A veszteség elkerülésére mérje ki az adagokat!

- Találjon módot a maradékok hasznosítására!

- Főzzön dupla adagot, és a felét fagyassza le egy másik napra!

- Ossza meg a speciális/mennyiségi ajánlatok költségét barátaival, vagy fagyassza le a felesleget későbbi felhasználásra!

A MIKOM Nonprofit Kft. eredményesen pályázott a TÁMOP - 6.1.2/11/1 „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok – lokális színterek” című pályázaton, melynek középpontjában az egészséges táplálkozás áll, mely egészségfejlesztési programok keretében valósulnak meg.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-09-28 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!