Pályázatok

Füst nélkül, egészségesen

2012-11-22 14:26

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A mozgásszegény életmód mellé gyakran társul a dohányzás szokása. Káros hatása elsődlegesen a légzőszervi megbetegedésekben mutatkozik, bár a szív és érrendszer egyes betegségeinek kialakításában is komoly tényezőként szerepel.

A dohányzás betegséget előidéző tényezőként a hörgők rendszeresen kiújuló hurutos megbetegedésében és a súlyos tüdőrák kialakulásában jelentkezik. A dohányzás gyakoriságával ugrásszerűen nő a megbetegedések száma. A nem dohányzók közül a tüdőrákban elhaltak száma alig több mint 0,3 százalék, a dohányosok közül viszont a napi 20 cigarettánál kevesebbet fogyasztók 5 százaléka, míg az 50 cigarettán felül fogyasztók 22 százaléka hal meg tüdőrákban. A dohányzás nem közvetlen oka a tüdőráknak, de olyan meghatározó tényező, amely lényegesen elősegíti a betegség kialakulását.

 A dohányfüst nikotin- és kátránytartalma mellett jelentős mennyiségű szén-monoxidot és további több száz kémiai anyagot (arzént, cián-hidrogén, radioaktív anyagokat, szerves gázokat, stb.) tartalmaz, melyek a dohányfüsttel együtt mélyen lejutnak a tüdőbe, és ott szabadon kifejtik mérgező hatásukat. Az ún. “light” cigaretták egész sorát dobták piacra a dohányipari cégek, melyek dobozán feltüntetik a csökkentett kátrány- és nikotintartalmat. Azonban a többi káros égéstermékből szinte ugyanannyi jut a szervezetünkbe ezekből a cigarettákból is.

A dohányzás hatásai

- A szén-monoxid a vér oxigénszállító festékanyagához, a hemoglobinhoz erősen kötődik, és nem engedi, hogy oxigén kapcsolódjon hozzá, emiatt a szövetek nem jutnak elegendő oxigénhez. Ez az agy és a szív anyagcseréjében okoz nehézséget. Mindezek hatására a gondolkodási képesség, az odafigyelés jelentősen csökkenhet, vezetés közben romolhat a látásélesség és a reakcióidő.

- A dohányzás hatására a vérlemezkék működése is károsodik, gyakrabban csapódnak össze, ezáltal veszélyes vérrögök képződnek. A dohányosok kétszer gyakrabban halnak meg keringési betegségekben, mint a nem dohányosok.

- A dohányzás káros hatással van a légutakra, kiszárad a légcső és a hörgők és a hörgőcskék nyálkahártyája, emiatt a csillószőrök, a védőnyák nem működik megfelelően: gyakoribbá válnak a hörgők gyulladásai, a kórokozók egyre mélyebbre jutnak a tüdőbe. A baktériumokon kívül sok por, korom és kátrányszemcse is lejut a tüdőbe, ezeket a szervezet köhögéssel, köpettel távolítja el: innen van a dohányosok erősebb köhögése, krákogása.

- A dohányfüsttel a tüdőbe kerülő anyagok rákkeltő hatásúak. Ezért a legtöbb dohányosnak kb. tízszeres esélye van a tüdőrák kialakulására, ha már jó ideje szívja a cigarettát. Csak akkor lesz a dohányosoknak ugyanolyan kicsi esélye a tüdőrákra, mint azoknak, akik soha nem dohányoztak, ha leszokás után 15 évig egyetlen szálat se szív el. A pipázók és a szivarosok, csak négyszer gyakrabban halnak meg tüdőrákban, mint a többi ember, de náluk az ajakrák és a szájüregi rákok fordulnak elő a leggyakrabban. Az emberek gyomorfalát védő nyákos anyag, amely hasonlít a hörgőkben lévőkhöz, a dohányosok gyomrában elvékonyodik, így a gyomor védtelenné válik a sósavval szemben, és hamarabb alakul ki gyomorfekély. Ezáltal megnő a gyomorrák kialakulásának kockázata is.

- A dohányzás olyan érszűkületet okoz, amelyet más gyógyszerrel nem lehet megállítani, csak úgy, ha az illető leszokik.

- A cigarettafüst a nemdohányzókat is veszélyes helyzetbe hozza: ők érzékenyebbek rá, mint az, aki ehhez már hozzászokott.

- Náluk fulladásérzés, fejfájás, erős köhögési inger jelentkezik. Ők a passzív dohányosok, akik szintén nagyobb rákveszélynek vannak kitéve. Sok betegséget felerősít a dohányzás: az asztmás és allergiás betegek a dohányos környezetében sokkal rosszabbul vannak, mint egyébként. A cigarettafüst csökkentheti egyes gyógyszerek hatását.

- A várandós anyák dohányzása káros a magzatra: az anya vére által a magzathoz szállított méreganyagok rontják a baba oxigén- és tápanyagellátását. A méhlepény sokkal hamarabb megy tönkre, emiatt gyakran a születés is hamarabb következik be. A dohányos szülők gyermeke megszületésekor lényegesen kisebb súllyal jön világra, ami életben maradási esélyeit jelentősen rontja.

Leszokni a dohányzásról


A többszöri elhatározás, ígéretek hosszú sora nem vezet eredményre akaraterő, szilárd elhatározás nélkül. Kaphatók a patikákban nikotintartalmú rágógumik, tabletták, egyéb segédeszközök, ezek azonban mind hatástalanok, ha az akarat nem elég.

A leszokás előnyei

Könnyebbé válik a légzés, jobban tisztul a tüdő, visszatér a köhögési reflex, az illető teherbíróbbá válik. Javul a szaglás, az ízérzés is élénkebb lesz. Csökken az alvásigény, az egyén sokkal energikusabb lesz. Javul a koszorúerek keringése, csökken a vér szén-monoxid tartalma, javul az agy oxigénellátása. Frissebb lesz a lehelet, a fogakról és az ujjakról eltűnik a sárgás nikotinfolt. Megszűnik az a szociális nyomás, rosszallás, melyet minden dohányos tapasztalhat.

A MIKOM Nonprofit Kft. eredményesen pályázott a TÁMOP - 6.1.2/11/1 „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok – lokális színterek” című pályázaton, melynek középpontjában a dohányzás megelőzés, illetve a dohányzásról való leszokás elősegítése áll, melyek egészségfejlesztési programok keretében valósulnak meg.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-03 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!