Pályázatok

Gyümölcs és húskészítmények is pályázhatnak a „Bükki Nemzeti Parki Termék” védjegy használatára

2013-08-03 17:32

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kibővített pályázati felhívást adott közzé a Nemzeti Parki Termék védjegy használati jogának megszerzésére.

Az új feltételek szerint pályázni lehet feldolgozott gyümölcs és zöldségtermékekkel (lekvárok, szörpök, aszalványok), mézekkel (kivétel: akác, aranyvessző, bálványfa és selyemkóró), feldolgozott tejtermékekkel és húskészítményekkel.
A termékkörön kívül a területi hatály is változott: a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén természetvédelmi oltalom alatt álló (Nemzeti Park, Tájvédelmi Körzet, Természetvédelmi Terület, Natura 2000 terület) területekre bővült.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a természetvédelmi oltalom alatt álló területeken működő helyi vállalkozások, gazdálkodók, gazdálkodó szervezetek támogatása, eladásra szánt termékeik megbecsülésének növelése, piaci lehetőségeinek bővítése érdekében hozta létre a Nemzeti Parki Termék védjegy rendszerét. A védjegy bevezetésétől a környezettudatosság növelését, a térségi, természetvédelmi, vidékfejlesztési és gazdasági együttműködések erősítését várja a szaktárca, a védjegyrendszer működtetésében kulcsszerepet játszó nemzeti park igazgatóságokkal együtt.
A védjegy-adományozás elsődleges célja a természetvédelmi területen működő gazdaságok társadalmi megítélésének javítása, a környezettudatosság növelése, a térségi, természet-védelmi, vidékfejlesztési és gazdasági együttműködések erősítése, a vállalkozások piaci lehetőségeinek bővítése.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Tanúsítványi Bizottsága (tagjai: Vinkó József gasztronómus, Bóta József Sándor az egri Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium igazgatója, Vágner Ákos, a Heves Megyei Agrárkamara titkára, Paulikovics Ildikó, a BNPI oktatás-szervezési referense) első körben két terméknek adományozott védjegyet: a mónosbéli Sándor Tamástermelő hegyvidéki tehénsajtja, valamint a Szilvásváradi Halfüstölde kemencében sült sebes pisztrángja jogosult a védjegy használatára.
Az új, kibővített pályázati felhívás eredményeképpen remélhetőleg mind szélesebb körben viselhetik termékek a nemzeti parki védjegyet, hozzájárulva ezzel a helyi készítésű élelmiszerek fogyasztási kultúrájának emeléséhez, a helyi termékek piacra jutásának elősegítéséhez, valamint a természettel harmonikus gazdálkodás és termék-előállítás ösztönzéséhez.
A pályázatok beadási határideje: 2013. augusztus 28.

A védjegyet elnyert termelők a nemzeti park igazgatóságokkal együtt részt vehetnek az idén szeptember 18-22-ig megrendezésre kerülő OMÉK szakkiállításon.
A pályázati csomag letölthető a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-10-03 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!