Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.

Eső után beindultak a fűkaszák

2013-06-13 11:06

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE funyiras_120424_ja.jpg

Április végén kezdődött és jelenleg is tart a fűnyírás Miskolcon. Bár az elmúlt hetek esős időjárása nem kedvezett a munkáknak, mióta nem esik, ismét beindultak a fűkaszák, a munka pedig folyamatos lehet, köszönhetően a nyáriasra fordult időjárásnak.

Miskolc területén mintegy 3 millió négyzetméternyi úgynevezett intenzív és elsőkategóriás zöldterületen kell nyírni a füvet, hangsúlyozta Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője.
– Ez több mint 400 focipályányi terület, amelyben még nincs benne a külterjes rész, ahol szintén végeznek majd kaszálást, fűnyírást – mondta.

A kommunikációs vezető kiemelte, a fűnyírás Miskolcon már április végén megkezdődött. Először a belváros közparkjaiban, a turisztikailag fontos területeken, Tapolcán, Lillafüreden, a főútvonalak melletti zöldsávokban. A Városgazda munkatársai ezt követően a belváros kisebb és a társasházi övezetek zöldfelületeinek kaszálásának kezdett neki, ami jelenleg is tart. De voltak olyan területek a városban, ahol már negyedszer vágták a füvet.

– Az elmúlt hetek esős időjárása nem kedvezett a fűnyírásnak, annál inkább a fű növekedésének. Ezzel együtt, bő másfél hónap leforgása alatt az intenzív területeken, illetve a főközlekedési utak mellett kétszer vágták már a füvet. Ide tartozik többek között Miskolctapolca, a Szentpéteri kapu, a belváros, Lillafüred és az Avas egy része, a Kilián déli nagypark vagy a Diósgyőri városközpont Táncsics tér – villamos végállomás közötti zöld sávja. A belvárosban, egyes helyeken már volt, hogy négy alkalommal is lenyírták a füvet, például a Szent István, a Deák, az Antall József és az Erzsébet téren, a Szemere kertben, a Palóczy és az Uitz Béla utcán, a Hősök terén – sorolta Pásztor Imre.

funyiras_110706_ja_12.jpg

Ennek a hétnek az időjárása és a meteorológusok által ígért folytatás már inkább kedvez a fűnyírásnak, mint a fű növekedésének. Az I. kategóriás területeken eddig egyszer már mindenhol volt fűnyírás (Martin-kertváros, Szirma, Hejőcsaba, Görömböly, Szentpéteri kapu, Selyemrét, Népkert, Avas, Petneházy bérházak, Győri kapu, Bulgárföld, Kiliáni városrész, Pereces, Komlóstető, Vasgyár), ami a fentebb jelzett 3 millió négyzetméternek mintegy kétharmada.

– Ezen a héten Perecesen, illetve a külterjes területeken nyírják a füvet. Szintén ezen a héten kezdődött meg Miskolctapolca, a Petőfi tér, a Jókai lakótelep, a Győri kapu nagy részének másodszori vágása. Ezzel együtt kezdetét veszi a külterületek kaszálása is, amely egyben parlagfűirtás is. A város belterületén a folyamatos, még virágzás előtti fűnyírással igyekeznek megakadályozni a parlagfű virágzását, de június 30-a után a parlagfűvel fertőzött területek kényszerkaszálása is megkezdődik – mondta a kommunikációs vezető.

Pásztor Imre leszögezte, június 30-áig kell törvényi kötelezettségüknek eleget tenni az ingatlantulajdonosoknak, azaz lekaszálni a fertőzött területüket. Július elsejétől már büntetik azokat, akiknek a telkén parlagfüvet találnak, de ugyanez vonatkozik az önkormányzati területekre is.

Mint hozzátette, Miskolc köztisztasággal és a települési szilárd hulladékkal összefüggő tevékenységről szóló rendelete is szabályozza a „nyári munkákat”. A rendelet szerint az ingatlan tulajdonosának vagy mindenkori használójának – ha erről esetleg magánjogi szerződés másképp nem rendelkezik – az ingatlan határvonalától vagy kerítésétől, tömbtelkes beépítés esetén az épület falsíkjától mért 10 méteres területsávot kell tisztán tartania. Ez a kötelezettség vonatkozik a területsávba eső járdára, zöldfelületre, teraszra, árokra, annak műtárgyaira, a csapadékvíz lefolyását akadályozó anyagok eltávolítására, de csak a közút szegélyéig.

minap.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-12 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!