Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.

Házhoz ment a hivatal – központban a városüzemeltetés és a szemétszállítás

2013-06-11 12:52

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE lakossagi_forum_130611_fkcs_7.jpg

Megismerni a helyi problémákat, és mielőbb hathatós megoldásokat találni azokra – ez a célja annak a fórumsorozatnak, amelynek első állomása a 13. számú választókörzet volt. A Hunyadi Mátyás Általános Iskolába a terület lakásszövetkezeti elnökei, közös képviselői és a megjelent lakók megoldandó problémaként említették a csapadékvíz-elvezetést, a térség fáinak gallyazását, a kátyúzást, a játszóterek karbantartását, de szó volt a hulladékszállítás változásairól is.

Kriza Ákos polgármester elmondta, a fórumsorozat legfontosabb célja az volt, hogy közelebb vigyék a hivatalt a lakossághoz.
– Nagyon fontos, hogy ez csak az első állomás, minden városrészben, minden választókerületben szeretnénk megismerni a legfontosabb helyi problémákat, és az anyagi lehetőségek függvényében megoldani azokat. Az elmúlt években sok probléma nem oldódott meg, sajnos olyanok is, melyeknél rendelkezésre állt a forrás, éppen ezért átszerveztük a városüzemeltetési feladatokat, átszabtuk a városi cégek működését, azért, hogy egyes ügyek ne vesszenek el a hivatal bürokratikus útvesztőiben. Most kijelöltük azokat a személyeket, akik felelősek azért, hogy a problémák megoldódjanak, illetve mivel ez nekem is kiemelten fontos, személyesen felügyelem ezt a folyamatot – mondta Kriza Ákos.

lakossagi_forum_130611_fkcs_1.jpg

Kovács Józsefné Budai Mária, a terület önkormányzati képviselője eredményesnek ítélte meg a hétfői eseményt, hiszen szép számmal jelentek meg az érintettek az általános iskolában, és nagyon sok problémáról informálódtak a városvezetés, a városüzemeltetésben érintett osztályok és tagvállalatok képviselői, melyeket a város anyagi lehetőségeinek függvényében mielőbb meg is fognak oldani.

A fórumon a város első emberén és a terület képviselőjén túl jelen voltak a városüzemeltetésben érintett osztályok és cégek képviselői, így Molnár Attila, az AVE Miskolc Kft. ügyvezetője, Vincze Csaba, a Miskolci Önkormányzati Rendészet megbízott vezetője, Csordás László, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési és beruházási osztályának vezető-helyettese, Barsi Béla, a MIK Zrt. műszaki igazgatója és Kottman Dezső, a MIK Zrt. létesítmény-üzemeltetési irodavezetője is.

Vízelvezetés, játszótér-karbantartás

A legtöbb panasz a térség csapadékvíz-elvezetésére, a közterületek és utak állapotára, a játszóterek karbantartására volt, de fontos téma volt a szemétszállítás és a szelektív hulladékgyűjtés változásainak tárgyalása is. Mint elhangzott, a vízelvezetéssel a legtöbb probléma a Szepesi Pál utca környékén van, ahol nagyobb esőzésekkor a közeli társasházakhoz folyik be a víz, ami a domboldalról folyamatosan hordja le a földet az utcára. Csordás László osztályvezető-helyettes elmondta, a problémáról tudnak és a tervezést is megkezdték, bíznak benne, hogy a jövő évben a probléma megoldódhat.

lakossagi_forum_130611_fkcs_11.jpg

A játszóterekkel kapcsolatban volt olyan képviselő, aki azok bővítését, újak létesítését kérte, de a karbantartásra, vagyis annak hiányára is érkezett panasz. A beérkezett problémákra szintén Csordás László válaszolt, aki elmondta, folyamatosan figyelik a pályázati lehetőségeket, és amennyiben van ilyen, úgy szeretnének városszerte több új játszóparkot kialakítani. Kriza Ákos polgármester leszögezte, a gyerekek biztonsága a legfontosabb, így a játszóterek karbantartását kiemelt kérdésként kell kezelni, úgy, hogy azok elsőbbséget élvezzenek akár más karbantartási feladatokat tekintve.

Kátyúzás, fűnyírás, városüzemeltetés

Az utak és a közterületek állapotával kapcsolatos panaszok már korábban, levélben beérkeztek a városhoz, így ezekre Kriza Ákos azonnal reagált. Mint mondta, a területen járva ő is tapasztalta, mekkora gondot okoz autósoknak, kerékpárosoknak és gyalogosoknak egyaránt a fák gallyazásának hiánya.
– Sajnos az utóbbi évekig ebben az ügyben is rossz felfogással dolgozott a városüzemeltetés, csak azt végezték el, amire megrendelés érkezett. Mostanra ez megoldódott, hatékonyabb formában kezdett dolgozni a hivatal üzemeltetésért felelős osztálya és a Városgazda is, a tőlük kapott információk szerint a következő hónap végére minden gallyazási munka befejeződhet – mondta.

lakossagi_forum_130611_fkcs_12.jpg

A kátyúzással kapcsolatban elmondta, a város az évben a korábbinál lényegesen nagyobb forrást különített el a munkákra, több mint tíz csapat dolgozik folyamatosan az úthibák eltűntetésén. A polgármester azt kérte, amennyiben egy javított útszakaszon további hibát találnak, azt jelezzék a városnak, és soron kívül fogják javítani. A fűnyírással kapcsolatban is sok panasz érkezik – folytatta Kriza Ákos – azonban itt a rendkívül esős május is közrejátszott a jelenlegi állapotok kialakulásában. Mint mondta, a Városgazda kategóriákra osztotta a területeket, és a főutak, frekventált területeken kezdte a nyírást, de hamarosan elérnek mindenhova.
– Teljes kapacitással dolgozik a Városgazda azon, hogy rendezettek legyenek a közterületek, folyamatos a fűnyírás, de még kérünk egy kis türelmet. Illetve sokan jelzik azt is, hogy a lenyírt fű sokáig hever összegereblyézve a parkok, utak, járdák szélén. A cég jármű-kapacitásának függvényében a lehető leghamarabb el fogják szállítani a lenyírt füvet, a munkatársak folyamatosan dolgoznak – mondta.

Problémaként merült fel a közbiztonság helyzete is, az egyik vologdai lakó egy, a városrészben működő garázsboltra panaszkodott, ami a mellette lévő garázsban „egy kvázi illegális kocsmát” üzemeltet. Vincze Csaba, az önkormányzati rendészet vezetője elmondta, a járőrök a továbbiakban kiemelten fogják figyelni a területet, és amennyiben a működés illegális, a jogsértő állapot megszüntetését sürgetni fogják. Kriza Ákos polgármester hozzátette, a városvezetés egy komplex programot indít a közbiztonság további javítására, és ennek kidolgozásában számít a lakóközösségek tapasztalataira is.

Változó hulladékgyűjtés, szelektivitás

A szemétszállítással kapcsolatban érkezett pozitív és negatív hozzászólás is, de legtöbben inkább segítséget kértek, informálódni próbáltak a változásokkal kapcsolatban. Volt, aki a szemétszállító kocsik pontos érkezéséről szólt és volt olyan is, aki arról, hogy a társasháznak problémát okoz kifizetni a szemétgyűjtőt, ami ráadásul nincs is kihasználva, mert sok az üres lakás. Megint más azt jelezte, hogy sokan más társas- vagy magánházból viszik a kukájukba, azok mellé a szemetet, ezért nem elég számukra az a tárolókapacitás, amit bérelnek. Molnár Attila, a szemétszállítási cég ügyvezetője leszögezte, az AVE Miskolc Kft – a többi hasonló profilú céghez – nem törvényalkotó, csupán annak végrehajtója, abban pedig pontosan szabályozva van, az is, hogy mekkora űrtartalmú kukákat kell bérelni.

lakossagi_forum_130611_fkcs_2.jpg

– A törvény szabályozza azt is, hogy zárt edényzet szükséges, ennek ellenére sok helyen hiányzik a kuka teteje, illetve a tárolók mellé teszik a szemetet. Arra nekünk nincs módunk, hogy mindenhol összeszedjük a tárolók környezetében szétszórt szemetet. Különösen igaz ez a szelektív gyűjtők esetén, ahol sok esetben kommunális, kerti vagy építkezési hulladékot is leraknak a tárolók mellé – mondta Molnár Attila, hozzátéve, hogy utóbbi két hulladéktípust a miskolciak lakcímkártya felmutatásával a város három – Lorántffy, Bogács utcai és Sajószigeti úti – hulladékudvarában is el tudják helyezni.

A szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban kiemelte, bár a városvezetéssel egyeztetve lehetővé tették azt, hogy az a társasház, amely vállalja ezt a fajta gyűjtést, csökkentheti a kukák űrtartalmát, ezáltal a szemétszállítás díját is, ezzel mindeddig minimális számú lakóközösség élt. A megjelentek erre úgy reagáltak, hogy azért, mert nem megoldott a zsákok ürítése, hozzátéve, hogy a szelektívgyűjtő szigeteknél is gyakori probléma az, hogy hamar megtelik főként a két PET-palackos tároló. Molnár Attila elmondta, a szelektív szigeteken megtelt szelektívgyűjtőkről a 46/508-782-es számon értesíthetik a szoláltatót, mely a bejelentést követően négy órán belül üríti azokat.

Szó volt a rezsicsökkentésről is. Molnár Attila ismét hangsúlyozta, hogy július 1-jétől – a törvényi szabályozásnak megfelelően – Miskolcon is csökken a szemétszállítás díja, ez a magánházak esetén már a júliusi számlában is megjelenik, azonban a társasházak negyedévente kapnak számlát, így az ő esetükben szeptemberben lesz érezhető a díjcsökkenés.

Tajthy Á.
fotó: F. Kaderják Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-12 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!