Pályázatok

Városzöldítésre hív az önkormányzat

2013-05-15 11:45

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE zold_miskolc_130515ml_03.jpg

Városzöldítési programot indít Miskolc városa, melynek keretében keresik a város legszebb zöld homlokzatát. Az önkormányzat maga is példát mutat önkormányzati felületek zöldítésével és a lakosság támogatásával.

Legyen Miskolc a zöld falak, zöld homlokzatok városa! – ezzel a szlogennel indít városzöldítési programot az önkormányzat, melynek keretében meghirdették a Miskolc legszebb zöld homlokzata 2013 című pályázatot is. Ennek célja megtalálni, és díjazni Miskolc legszebb, növényzettel befuttatott épületeit, tűzfalait, támfalait. Az önkormányzat szeretné ráirányítani a lakosság figyelmét a függőleges felületek zöldítésében rejlő lehetőségekre, és díjazni ezeket a tevékenységeket.

zoldfelulet_diosgyorigimn_130515_fkcs_2.jpg
A Diósgyőri Gimnázium tornatermének homlokzata

A pályázatra nevezni lehet olyan, élő növényzettel befuttatott épületekkel, vagy közelítően függőleges szilárd felszínekkel, (homlokzatok, tűzfalak, támfalak, támrendszerek, kerítések stb.), amelyek Miskolc közigazgatási területén találhatók, a pályázó magánszemély, közösség, vállalkozás vagy intézmény tulajdonában vagy kezelésében vannak, létrehozásában és fenntartásában a pályázó tudatosan és tevőlegesen részt vett. A pályázaton két kategóriában vehetnek részt, lakosság (magánszemélyek, társasházak, lakóközösségek) és szervezet (lakásfenntartó szövetkezetek, köz- és magánintézmények, vállalkozások, egyesületek, alapítványok).

A program szerda reggeli sajtótájékoztatóját a Fazekas Utcai Általános Iskola hátsó udvarán tartották, nem véletlenül. Itt ugyanis egy szép homlokzata van az épületnek, Borostyánnal megfuttatva, amely jó példa lehet arra, milyen pályázatokat is várnak. Pfliegler Péter alpolgármester elmondta, Miskolc a Bükk kapujában, gyönyörű természeti környezetben fekszik, ehhez szeretnének hozzájárulni a város szebbé tételével is. Ugyanakkor egy olyan városban, amelyik a Green City mozgalomhoz csatlakozik, kell, hogy a belvárost is zöldebbé tegyék, ebben pedig nemcsak az önkormányzatnak, de a lakosságnak is szerepet kell vállalni. Az alpolgármester arra is felhívta a figyelmet, hogy a zöld növényzettel befuttatott falak, kerítések, támfalak viszonylag olcsón létrehozhatók, dekoratívak, városképet meghatározó jelentőségűek. A helyszínen bemutattak három kedvelt, könnyen elterjedő futónövényt is, amelyek olcsón beszerezhetők, ezek a Borostyán, a Vadszőlő és az Iszalag.

zold_miskolc_130515ml_12.jpg

Pfliegler Péter megjegyezte: nemcsak kér az önkormányzat, de maga is jó példával jár elől, maguk is elkezdenek zöldíteni: a Szent-Anna temető alatti betonfal, illetve a temető alatti csuszamlásoknál, a Szentpéteri kapuban parkoló támfalak és a Csabavezér úton támfalaknál, összesen 4750 négyzetméteren. Ugyanakkor nem áll meg a pályázattal az idei program, augusztusban a felületek zöldítését támogatják is virághagymákkal, növényekkel. Pályázni lehet majd, több ezer növényre, melyek átadására az őszi, ültetési időszakban kerülhet sor. A részletek a nyáron megjelenő pályázati kiírásból lesznek megismerhetők.

A Miskolci Városfejlesztési Kft.-vel együttműködve ősszel szakmai konferenciát tartanak a városi falak zöldítése témakörében. A konferenciával párhuzamosan kiállítást szerveznek a pályázatra beérkezett fotókból. Ahhoz, hogy a falak zöldítésére vállalkozók minél jobb munkát végezhessenek, elkerüljék a buktatókat és csalódásokat, egy információs kiadványt hoznak létre, amely a város honlapjáról lesz letölthető. Ebben közzéteszik a legfontosabb tudnivalókat a növényesítést érintő szabályokról, ökológiai és műszaki feltételekről, valamint bemutatják a Miskolcon alkalmazásra javasolt növényeket is.

Letölthető dokumentumok:
Pályázati felhívás »  
Adatlap »

H. I.
Fotó: Mocsári L., F. Kaderják Cs.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2023-10-03 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!