Gazdaság

Egyre több a gyógyszerhulladék

2013-04-01 12:20

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE gyogyszerhulladek_130318_ja_1.jpg

Évente 6-7 százalékkal nő a gyűjtőhelyeken leadott lejárt vagy felesleges gyógyszerek mennyisége, havonta mintegy 20 tonna gyógyszert dobunk ki a gyógyszertárakban, drogériákban vagy benzinkutaknál kihelyezett gyűjtőládákba. Miskolcon több mint 40 gyógyszertárban tudja a lakosság a gyógyszerhulladékot leadni.

Mint Miklósi Andrástól, a Recyclomed Nonprofit Közhasznú Kft. igazgatójától megtudtuk, Magyarországon 2005 decembere óta gyűjtik külön a lejárt vagy felesleges gyógyszereket. Havonta mintegy 20 tonna gyógyszer kerül a gyűjtőládákba, melyeket gyógyszertárakban, drogériákban és benzinkutaknál helyeztek el – a speciális, masszív, műanyaggal bélelt konténerek gyakorlatilag minden helyen megtalálhatók, ahol gyógyszert árulnak. A külön gyűjtésnek köszönhetően évről évre egyre kevesebb veszélyes hulladék kerül a szemetesbe.

A minap.hu által megkérdezett gyógyszertárvezető-helyettes tapasztalatai szerint is igen gyorsan megtelik a náluk kihelyezett konténer, mindenféle gyógyszert visszavisznek a lakosok.

A gyűjtés költségét a jogszabályi előírásoknak megfelelően a gyógyszergyártók fizetik, számuk Miklósi András szerint körülbelül százra tehető, a képviseletekkel együtt. A gyűjtés költsége évente mintegy 150 millió forintot tesz ki.

Kujan I.
fotó: Juhász Á.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-06-15 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!