Közélet

Szakácsok, cukrászok, pincérek versengenek

2013-03-20 21:18

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE vendeglatos_tanulok_versenye_130320_ja_5.jpg

Elkezdődött szerdán a Miskolcon rendezett II. Schnitta Sámuel Szakmai Tanuló Verseny döntője. Az emlékverseny első napján az élőmunka, azaz a vendégfogadás és -kiszolgálás mellett más feladatok is vártak a fináléba jutott hét középiskolai csapat versenyzőire. Csütörtökön az ITC-ben folytatódik a vendéglátósok viadala.

„Ez az élőmunka” – jegyezte meg Vantal Gábor Schnitta Sámuel-díjas éttermi mester, a verseny programigazgatója, miután a kaposvári felszolgálócsapat asztala mellett eltört egy pohár a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola és Szakiskola Oktató Éttermében rendezett döntőn. A regionális verseny győztesei, a hét döntős csapat – Hajdúszoboszló, Kaposvár, Veszprém, Sopron, Kecskemét, Budapest és Miskolc vendéglátó szakmákat oktató intézményei – pincérei ekkor már a vendégfogadás és a kiszolgálás embert próbáló feladatát igyekeztek hiba nélkül abszolválni. A társak, azaz a szakácsok és cukrászok ételeit szervírozták a délutáni versenyprogramban, így ez a csoport már a délelőtt folyamán javában sütött, főzött.

vendeglatos_tanulok_versenye_130320_ja_24.jpg

Miskolcot a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép- Szakközépiskola (Hornyák Dániel, Veres Tamás, Perge Balázs, Mészáros Gergő, Kertész Tamás és Cserei Lászlóné csapatvezető) képviseli – minden együttes két szakácsból, egy cukrászból, két pincértanulóból, valamint egy csapatvezetőből áll. Az ő menüsoruk így festett szerda délben: házi fűszeres vaj baconös péksüteménnyel; mozzarella golyók párolt ruccola ágyon; spárga cappuccino; fokhagymás sült pisztráng; eper sorbet; tűzdelt bélszín burgonya toronnyal, párolt karottával és roston sült cukkínivel; csokoládék harmóniája. A vendégek a sokszínű ételsorhoz egyébként 47 féle, az ország különböző vidékeiről származó bor közül válogathattak.



A délelőtt eseményei közé tartozott még az alkalmi ételsorokból egy alkalomhoz étel-, italsor összeállítása.
– A tematika a Hortobágyi Hídi Vásár volt, ezen belül azonban minden iskola a saját ízlése, tudása szerint valósíthatta meg elképzeléseit. Az élőmunka után eszközfelismerés és egy ötvenkérdéses szakmai intelligencia totó várt a résztvevőkre. Előbbi során húsz különleges, a mindennapok során ritkán használt eszközt kellett felismerniük a pincéreknek – mondta el portálunknak Vantal Gábor.

A megmérettetés csütörtökön az ITC-ben folytatódik, ahol a közönségnek mutatják meg magukat a csapatok. Izgalmasnak ígérkezik a pezsgő pohárba töltése feladata délelőtt 10 órától, valamint a vendég előtti italkeverés, de a cukrász díszmunkákat is itt prezentálják a leendő mesteremberek. A kétnapos viadal délután 2 órakor zárul, amikor megtudjuk, mely iskola csapata teljesített a legjobban az országos szakács-, cukrász- és pincérverseny során.

vendeglatos_tanulok_versenye_130320_ja_12.jpg

A tanulók teljesítményét a szakácsoknál és a cukrászoknál Venesz József-díjas mesterszakácsok, a pincérek mezőnyében pedig Schnitta Sámuel-díjas éttermi mesterek értékelik, míg a zsűri elnöke Török István János, a Schnitta Sámuel Magyar Éttermi Kultúráért Egyesület elnöke. A versenyt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával rendezik meg.

Az I. Schnitta Sámuel Országos Szakmai Tanulócsapat Verseny döntőjét ugyancsak Miskolcon rendezték 2010 novemberében.

Soós P.
Fotó: Juhász Á.



Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2024-04-28 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!