Kultúra

Ünnepeljünk együtt március 15-én!

2013-03-06 12:55

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE marc15_120315_ja_81.jpg

A hagyományoknak megfelelően az emlékhelyek megkoszorúzásával és egész napos családi programokkal emlékszik Miskolc március 15-én az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire. A programokat sajtótájékoztatón ismertették szerdán a városházán.

Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere az ünnepi programokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, az a jó, ha egy város a hosszú évek alatt kialakult hagyományai szerint ünnepel, de azért megpróbál minden évben újítani is egy kicsit.
– Ez Miskolcon nem lesz másképp idén sem, a hagyományos városi emlékhelyeket természetesen idén is felkeressük, és megemlékezünk hőseinkről, valamint a Szent István téren is várjuk majd a miskolciakat családi programokkal, de több új programelemmel is készülünk – mondta Kiss Gábor.

Miskolcra érkezik az Erdélyi körkép

Ilyen lesz például az Erdélyi körkép felavatása a Deák téren, mely március 15-étől október végéig lesz megtekinthető. Az ünnepi aktus a 48-as emlékhelyek koszorúzásának részeként történik majd, a körkép történetét Bodnár Mónika, a Herman Ottó Múzeum muzeológusa ismerteti a helyszínen.
– Fontos az is, hogy idén, az elmúlt évek hagyományaihoz képest egy órával később, délelőtt 11 órakor kezdődik a megemlékezés a Petőfi téren. Ennek két oka van, egyrészt március 15-e ünnepnap, így az időpont barátibb azoknak is, akik ünnepelnének, de nem szeretnek korán kelni, másrészt így a programok jobban „összezárnak” a Szent István téren megrendezett családi nap programjaival, ami immár harmadik éve kiemelt eleme a miskolci ünnepnek március idusán – mondta Kiss Gábor.

marc15_120315_ja_15.jpg

Ünnepi műsor és koszorúzás

Kákóczki András, a polgármesteri hivatal kulturális, idegenforgalmi és városmarketing osztályának vezetője a március 15-i megemlékezés rendjét ismertette. Mint mondta, az események a hagyományoknak megfelelően fél 10-kor kezdődnek majd az Avasi temetőben, ahol a kegyelet virágait helyezi el Kriza Ákos polgármester Palóczy László és Szemere Bertalan emlékművénél, valamint Horváth Lajos, Butykai József sírjánál.
– Ezt követően tehát új időpontban folytatódik a megemlékezés, 11 órakor a Petőfi téren Petőfi Sándor szobrát koszorúzzák meg az ünneplők. A téren Kriza Ákos polgármester mond majd ünnepi beszédet, utána pedig a Montázs Egyesület „Mire várunk még” című műsora lesz megtekinthető – mondta Kákóczki András.

marcius15-120315ml_20.jpg

A Petőfi tér után huszárok felvonulásával közösen keresi fel és koszorúzza meg az ünneplő tömeg az 1848-49-es emlékhelyeket, Batthyány Lajos emléktábláját, Deák Ferenc, Lévay József és Szemere Bertalan szobrát, Petőfi Sándor Emléktábláját, Széchenyi István szobrát, illetve Kossuth Lajos szobrát az Erzsébet téren. Az emlékhelyek mindegyikénél egy-egy általános iskola ad rövid ünnepi műsort. Csöbör Katalin és Sebestyén László országgyűlési képviselő is beszédet mond, előbbi a Deák téren, utóbbi pedig az Erzsébet téren, ahol a Gömörország Regionális Kulturális Egyesület ad ünnepi műsort.

Az osztályvezető felhívta a pártok, civil szervezetek, és magánszemélyek figyelmét is, hogy az emlékezés virágait, koszorúit bárki elhelyezheti, ebbéli szándékát mindenki jelezze a Miskolci Kulturális Központ (MKK) Ifjúsági és Szabadidő Háza felé március 12-éig.

Egy egész hét az ünnep jegyében

Némedi Varga Zoltán, az MKK ügyvezetője a március 15-ét megelőző ünnepi programokról, illetve a Szent István téri programokról szólt.
– Az ünnepi programok hagyományosan hamarabb, már a hét elején megkezdődnek majd, illetve mivel 15-e péntekre esik, így a hosszú hétvége többi napján, szombaton és vasárnap is tartanak majd. Sőt nem csak a megemlékezni vágyókat várjuk, hanem a turistáknak, a pihenni vágyóknak is készülünk programokkal – mondta Némedi Varga Zoltán.

marcius15-120315ml_66.jpg

Március 11-én, délután 3 órakor így a Gárdonyi Géza Művelődési Házban nyílik tárlat 1848-as zászlókból és Kossuth Lajos ereklyéiből, március 13-án pedig korbeli képeslapokból és eredeti, a szabadságharc idejéből származó történelmi tárgyakból, fegyverekből, ruházatokból, a szerencsi Zempléni Múzeum és a miskolci Herman Ottó Múzeum anyagából nyitnak meg egy kiállítást az Ifjúsági és Szabadidő Házban Forradalom és Szabadságharc 1848-48 címmel.

Március 13-án délután négy órától „Magyar vagyok…” Határtalan című gyermekrajzpályázat pályamunkáiból nyit meg egy kiállítást Kiss Gábor alpolgármester a Művészetek Háza Galériájában, 14-én pedig több program is lesz, délelőtt 10 órakor Görgey Artúr Szobrát koszorúzza meg Kiss Gábor alpolgármester és Papp Zsolt, a Humán Főosztály vezetője a Herman Ottó Múzeumnál. Délelőtt 11 órakor Sebestyén László országgyűlési képviselő mond ünnepi beszédet a Diósgyőri Országzászlónál, amit a Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola tanulóinak műsora követ. Még mindig ugyanezen a napon délután fél öttől pedig a Nyilas Misi Ház 10 éves évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen lép fel Sebestyén Márta népdalénekes, az ünnepségen Kriza Ákos polgármester mond köszöntőt.

– Március 15-én pedig, ahogy az elmúlt években, idén is családi programokkal, huszártáborral, ’48-as játszóházzal, kézműves vásárral, zenés műsorral és gasztronómiával várjuk az érdeklődőket délelőtt 11-től egészen koraestig, fél hatig. Újdonság lesz a Szent István téren első alkalommal megrendezett Borsodi Bajusz Mustra, mely a magyar bajuszviselet ápolására hívja fel a figyelmet, a színpadon pedig fellép majd egyebek mellett a Számadó zenekar, az Avas Táncegyüttes és miskolci intézmények diákjai is, a műsort a Mintha zenekar koncertje zárja – sorolta Némedi Varga Zoltán.

muzeumi-bokreta-120315ml_3.jpg

Ezen túl – mint azt a kulturális központ ügyvezetője kiemelte – a Múzeumi Bokréta sorozat keretein belül a Miskolci Galéria, a Színészmúzeum, a Herman Ottó Múzeum és a Kohászati Múzeum várja az érdeklődőket ünnepi játékkal, és ezen a napon ingyenesen tekinthetők meg a tárlatok is. Ezen túl a Herman Ottó Múzeum papszeri kiállítási épületében megtekinthetőek lesznek a város napján, május 11-én megnyíló Szemere Bertalan pályaképét bemutató tárlat tervei is.

Mindezen túl a turistákat és pihenni vágyókat várja egyebek mellett a diósgyőri vár, illetve a XVI. Népek tavasza teljesítménytúra is, a MIDMAR Kft. pedig március 16-án három ingyenes tematikus városnéző túrát is szervez (délelőtt 10 óra Színház és zenetörténeti, 14 órától A belváros reformkori világa, 16 órától pedig a Széchenyi utca épített öröksége címmel). A felsorolt programok mindegyike díjmentes.

A hosszúhétvége egyik programja lesz március 16-án este héttől a hagyományos Miskolci Operabál is, mely ezúttal új helyszínen, a Zenepalota Bartók termében várja az érdeklődőket.

A március 15-i, és az ahhoz kapcsolódó programokról – ahogy mindig – a minap.hu rendes programajánlójában itt, illetve március 15-i rendhagyó programajánlónkban olvashat (ez délutántól lesz elérhető).

Tajthy Ákos
fotó: MiNap archívAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-10-14 (Hétfő)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!