Egyetemváros

FORR-ÁSZ: ólom helyett ezüst, arany?

2013-03-05 13:07

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Egészségünk megőrzése érdekében fontos, hogy minél kevesebb ólom legyen a köznapi tárgyainkban. Az ólmot az iparban előszeretettel használják forrasztóanyagként, az EU előírásai szerint azonban ezt le kell cserélni. Az ezzel összefüggésben induló magyar kutatási projektet kedden délelőtt ismertették a Miskolci Egyetemen.

forrasztas_mitv_130305_01.jpg

FORR-ÁSZ a neve annak a kutatási programnak, amely három intézmény, a Miskolci Egyetem, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a debreceni MTA Atomkutató Intézet összefogásával, az EU több mint 603 millió forintos támogatásával valósul meg.

Gácsi Zoltán, a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kar dékánja elmondta, hogy ezzel a projekttel az egyetem más műszaki karai által elnyert pályázataihoz tudnak csatlakozni. A 4 projekt több mint kétmilliárd forintból valósul meg.
– Ez is bizonyítja, hogy vannak nagyon jó projekt ötletek, infrastruktúra és olyan karok, amelyek képesek komoly EU projekt indítására. Ez nem csak a Miskolci Egyetem, hanem a régió számára is fontos – értékelt a dékán, aki elmondta, hogy a négyből két olyan projekt van, amelyek járműiparral kapcsolatosak. Reményét fejezte ki, hogy a fejlesztési eredményeket a térségben lévő kis- és középvállalkozások hasznosítani tudják majd a járműipari beszállítások során.

– A Miskolci Egyetemnek van egy küldetése, amelyben fontos szerepet játszik a város, a régió felemelkedésének a segítése. Számos pályázat elnyerésével is erre törekszünk – jelentette ki Dobróka Mihály, a Miskolci Egyetem tudományos rektorhelyettese. Emlékeztetett rá, hogy az egyetem az elmúlt években több, mint 10 milliárd forint támogatást nyert el. A műszaki karok iparral kapcsolatos 4 TÁMOP projektje 2 milliárd forint támogatási összeget hozott, miközben hasznosítják az egyetem tudományos potenciálját.

Kékesi Tamás, a FORR-ÁSZ projekt szakmai vezetője a kutatásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a lágyforrasz anyagok tekintetében az autóipar a nagy elvárások miatt haladékot kapott az ólommentesítésre. Szakmai szempontból nagy kihívás, hogy az új anyagok megfeleljenek az elvárásoknak. Az autók bekerüléséi árának egyik legjelentősebb tétele az elektronika, ezért fontos, hogy a kötőanyagok megfeleljenek az EU direktíváknak és a műszaki elvárásoknak. A siker érdekében a Miskolci Egyetem külső kutatóbázisokkal működik együtt, illetve külön kiemelte a projekt szakmai vezetője, hogy rivalizálás helyett összefogott Miskolc és Debrecen.  A kemény-forraszanyagok is szóba kerültek, amelyeket például a járművek hűtőrendszerében alkalmaznak. A keletkező melléktermékeket, hulladékokat is fel kell használni a környezet kímélése érdekében. Cél a „tiszta anyagok” előállítása.

forrasztas_mitv_130305_02.jpg

Az egészségügyi, környezetvédelmi előírások miatt az EU-ban ki kell váltani a hagyományos ón-ólom forraszanyagokat. Jelenleg már nem is kettő, hanem 4-5 komponensben gondolkodnak, amelyben stabilan jelen van az ezüst és az arannyal is kísérleteznek. A műszaki paraméterek mellett azonban az anyagiak sem mellékesek, mivel a nemes fémek sokkal drágábbak, mint az ólom, ez pedig a verseny szempontjából rendkívül lényeges, hiszen az EU gyártmányoknak a világpiacon meg kell birkózniuk a Távol-Kelet termékeivel.

Cs. L.
Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2018-03-24 (Szombat)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!