Gazdaság

Nő a foglalkoztatás Miskolcon és térségében

2013-02-25 08:33

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE star-plus-uzemavato_120928ml_41.jpg

Négyszázmillió forintos támogatást nyert nemrégiben a miskolci önkormányzat a Déli Ipari Park infrastrukturális fejlesztésére. A Start programban március 1-jétől újabb 322 állástalant tudnak foglalkoztatni a városban – ez a szám később bővülni fog –, s hamarosan megkezdi tevékenységét a segélyhívó központ, amely 450 embernek biztosít munkalehetőséget.

Az elmúlt két évben sikerült megállítani Miskolcon a munkanélküliek számának emelkedését, sőt, ma ezerrel többen vannak állásban, mint 2010-ben – ezt Kriza Ákos polgármester hangsúlyozta a Déli Ipari Park támogatási szerződésének aláírásán. Hozzátette: azok a koncepciók, amelyeken a kormány és az önkormányzat dolgozik, a közeljövőben még nagyobb dinamikát hoznak majd a munkahelyteremtés folyamatába.

A polgármester Czomba Sándor közelmúltbeli, miskolci látogatása kapcsán utalt arra: a foglalkoztatáspolitikai államtitkár előadásából is kiderült, hogy a kormány kifejezett szándéka az észak-magyarországi, illetve a hátrányos helyzetű térségek fejlesztése. Czomba Sándor elmondta, jelenleg igen nagy problémát jelentenek a gazdaságfejlesztésben, foglalkoztatásban megmutatkozó óriási területi különbségek. Míg például a Dunántúlon 4,5 százalékos a munkanélküliség, az északkeleti régióban ez az arány bizonyos helyeken húsz százalékosnál is nagyobb. Úgy lehet sikeres az ország, ha szűkíteni tudjuk ezt az ollót – emelte ki az államtitkár, külön megemlítve a tervezett felzárkóztatásban Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéket. A fejlesztések Miskolcnak is kiemelkedő lehetőségeket biztosítanak.

Adatok tükrében


A B.-A.-Z. Megyei Munkaügyi Központ kimutatásai szerint múlt év decemberében a megye négy körzetében regisztráltak kevesebb álláskeresőt az egy évvel korábbi állapothoz képest. A legnagyobb csökkenés Miskolc körzetében ment végbe, itt a múlt év végén 1,6 ezer fővel (8,9 százalékkal) voltak kevesebben az álláskeresők, mint egy évvel korábban. A nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népesség becsült számához viszonyítva a tiszaújvárosi és a miskolci körzetben volt a legkisebb – ez utóbbiban 14,8 százalékos.

Múlt év decemberében a miskolci, a sárospataki, a sátoraljaújhelyi és az edelényi körzetben jelentették be a legtöbb üres álláshelyet, illetve munkaerőigényt a megyében. Ebbe a négy körzetbe koncentrálódott a havi új állások 60 százaléka – a miskolci körzetre 28 százalék jutott. Mindebben nagy számban voltak támogatott állások – a nem támogatott új álláshelyek kétharmadán Miskolc, Tiszaújváros és Ózd körzete osztozott – a miskolci körzetben jelentették be a nem támogatott új álláshelyek 48 százalékát.

A munkaügyi központ kimutatása szerint a közvetítési és egyéb szolgáltatások, valamint különféle támogatások alkalmazása és a sikeres önálló álláskeresés eredményeként múlt év decemberében, a megyében nyilvántartott álláskeresők közül 4429-en kezdtek dolgozni. Többségük (56 százalék) támogatással vagy anélkül az elsődleges munkaerőpiacon – kisebb részük (44 százalék) a közfoglalkoztatás keretében, a másodlagos munkaerőpiacon.

Új lehetőségek „délen”

A miskolci önkormányzat, az Új Széchenyi Terv keretében nemrégiben 400 milliós támogatást nyert el a miskolci Déli Ipari Park infrastrukturális fejlesztésére.

Az összességében 800 milliós beruházás keretében, mintegy 62,5 hektáron kezdődhetnek meg a fejlesztések. Kriza Ákos polgármester kihangsúlyozta: Miskolc másik ipari parkja az elmúlt évek gazdaságfejlesztő tevékenységének köszönhetően megtelt befektetőkkel, ezért kell új ipari területet kijelölni. Jelenleg is több potenciális befektetővel tárgyalnak, bíznak benne, hogy ezek Miskolcot választják majd.

Fontos szerep hárul a munkahelyteremtésben a helyi kis- és középvállalkozásokra is. Csak egy példa: a Star-Plus Műanyagipari Kft. nagy gyártási kapacitással rendelkező telephelyet hozott létre Miskolcon. A 2011 tavaszán kezdődött, kétlépcsős, összesen másfél milliárd forintos barnamezős beruházás első körében egy 8000 négyzetméteres gyártócsarnokot alakítottak ki, majd egy 500 négyzetméteres szerelőegységet hoztak létre. Múlt év nyarának végén elkészült a cég új, 1600 négyzetméteres irodaháza is. A társaság eddig 45 új munkahelyet teremtett Miskolcon, s Kriston Csilla gazdasági vezető tájékoztatása szerint idén további 20 fős bővítésre készülnek.

Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője elmondta: tavasszal újabb panelprogramos felújítások indulnak Miskolcon, decemberben megkötötték a kivitelezői szerződéseket. (Bővebben lásd külön cikkünket) Ezúttal 90 lakást újítanak fel, a kivitelezés költsége összességében 138 millió forint. A felújítások döntő hányadát helyi, miskolci vállalkozók végzik.

Takarítás, felújítás közmunkában

Március 1-jétől Miskolcon és térségében is kezdetét veszi a 2013-as Start program. Ennek keretében a kistérségben 860 főt, Miskolcról pedig 322 állás nélkülit tudnak majd foglalkoztatni. A Start keretében felújítják egyebek mellett a kilakoltatott „fészekrakók” lakásait is. Bakos István kistérségi munkaszervezet-vezető lapunknak elmondta: a mezőgazdasági és egyéb értékteremtő alprogramokban összesen 88-an jutnak munkához Miskolcon. További 234 főnek jelent munkalehetőséget a városban az a három, kiemelt programmodul, melynek keretében Lyukóban, valamint a történelmi Avason végeznek takarítási, karbantartási munkákat, s felújítják a kilakoltatott „fészekrakók” lakásait is. Bakos István elmondta, az Avason és Lyukóban már márciusban elkezdik a munkát, a lakásokat azonban csak a kilakoltatásokat követően kezdhetik el felújítani. Az erre a célra létrehozott szakmunkásbrigádot addig a MIK, a Városgazda, illetve a városi intézményfenntartó központ foglalkoztatja.

Mint megtudtuk, tavasszal további négy szociális alprogram is indul, további ezer embernek adva munkalehetőséget a kistérségben. Az időpontról egyelőre még tárgyalnak a minisztériummal, tavasszal várható a programok indítása. Ezek között szerepel a belvízelvezetés, az illegális hulladéklerakók felszámolása, földutak és belterületi közutak karbantartása, kátyúzása.

Bakos István arról is szólt, hogy a mezőgazdasági értékteremtő programokat szociális szövetkezetekké szeretnék alakítani Miskolcon is, hosszú távú munkalehetőségekkel, ennek támogatására a Belügyminisztérium koncepciót alkotott.

Letelepedő, bővítő cégek, létrehozott munkahelyek:

Bosch 2011 és 2012-ben – 1000 munkahely, folyamatosan bővít
Gustav Wolff, 2012 és 2013 – 150 munkahely
112 segélyhívó központ, 2013 – 450 munkahely

A finn Konecranes cégcsoport magyarországi érdekeltsége, a Konecranes Supply Hungary Kft. 2011-ben 25 hektár területet vásárolt a miskolci Mechatronikai Ipari Parkban Európa egyik legnagyobb gyártókapacitásának kiépítése céljából. Ennek teljes költsége meghaladja a 6 milliárd forintot, teljes kapacitáson 400 új munkahelyet teremtve.

Szepesi S. | Miskolci Napló
Fotónk a Star-Plus Műanyagipari Kft. miskolci telephelyén készültAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-02-20 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!