Külföld

Kötelező lesz a nappali menetlámpa

2008-10-01 05:31

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE unios.jpg

Az Európai Unióban a következő évtized elejétől kötelező lesz minden új gépjárművet felszerelni úgynevezett nappali menetlámpával (DRL). Erről döntött az Európai Bizottság.A DRL olyan speciális fényszóró lesz, amelynek automatikusan fel kell gyulladnia, ha beindítják a gépjármű motorját.

Az Európai Bizottság állásfoglalása szerint használatuk segíti a láthatóságot, ettől biztonságosabbá válik a közlekedés, viszont 25-30 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak majd, mint a hagyományos tompított fényszóró.
A most jóváhagyott irányelv szerint 2011. februártól minden új személyautót, illetve kisebb teherszállító járművet el kell látni DRL-fényszóróval. A teherautókra és buszokra vonatkozóan másfél évet követően, azaz 2012. augusztustól lesz érvényes az előírás.
 
Nem a vevő, hanem Brüsszel dönt
Nem működik a piacgazdaság az uniós tojásszektorban, mivel nem a vásárlók, hanem Brüsszel dönti el, milyen termékek kerüljenek a boltokba – mondta Thury Attila, a Tojásszövetség elnöke. Állítása szerint komoly feszültséget okoz, hogy 2012-től meg kell szüntetni a hagyományos tartást, ám az alternatív technológiák költségeit várhatóan nem lehet a fogyasztókra hárítani. Így a 340 millió darabos uniós tyúkállományból 250-200 millió illegálisan termelhet majd 2012-től, főleg a kelet-európai államokban.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-03-07 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!