Miskolc anno

Akiknek Diósgyőrt köszönhetjük

2012-12-30 08:30

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE szentlelek-asatas-120530_06.jpg

Az önkéntesség évében miskolci fiatalok igazi régészeti kincsre leltek a Bükkben. Az ő munkájuknak köszönhetően a város lakói megismerhették a Szentléleken található kolostorromot, amely egykor több mint hétszáz méter magasan, gótikus stílusban emelkedett az ég felé. A Miskolci Kalendáriumból pedig az is kiderül, mi köze a romnak Diósgyőrhöz.

A pálos az egyetlen hazai alapítású szerzetesrend, amelyet az esztergomi születésű Boldog Özséb kanonok hívott életre. Remete Szent Pál földi maradványait a keresztes háborúk idején Bizáncba, majd Velencébe szállították. Nagy Lajos király békekötésének következményeképp pedig Magyarországra került, a Szentlőrincnél lévő kolostorba. Nagy Lajos szívesen töltötte idejét Diósgyőrben, a diósgyőri-majládi pálosok így számos adományt kaptak. Kezdetben István nádortól, de a király is sok földterületet adott nekik.

szentlelek-asatas-120530_05.jpg

Egyházi tevékenységük mellett mesteri szinten foglalkoztak fafaragással is – a kolostorok, templomok berendezéseit is maguk készítették. A minorita templomban találhatók a stallumok dúsan faragott oldaldeszkái, míg a diósgyőri katolikus plébánia templomát egy általuk készített Mária-szobor díszíti.

A szentléleki pálos kolostor mellett azonban Diósgyőrben is volt egy középkori épület, s a településrész nevét is ennek, s a pálosoknak köszönheti, pontosabban a pálosok kertészeti tevékenységének nyomán. Ha kíváncsi rá, mivel foglalkoztak a pálosok, hogy miért lett a városrész neve éppen Diósgyőr, akkor keresse a Miskolci Kalendáriumot az újságárusoknál!

K. J.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-25 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!