Kultúra

Kulturális nemzetegyesítés, társadalmi felzárkózás

2012-12-12 12:39

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Az úgynevezett Világsátor-projekt megvalósításáról is tárgyal Miskolc közgyűlése csütörtöki ülésén. Az előterjesztés szerint a Világsátor a kulturális nemzetegyesítés és a társadalmi felzárkózás feladatait végrehajtó, országos hatáskörű, kulturális és oktatási szolgáltatásokat nyújtó intézményrendszer központja lenne.

- A roma kultúra közösségeinek és intézményeinek hatékony működése, átgondolt támogatása a nemzeti kultúra kiemelt eleme. A közösségi és kulturális központ hangsúlyos feladata lesz a roma kultúra kincseinek összegyűjtése, és hozzáférhetővé tétele, képzések, valamint közösségi tevékenységek és rendezvények lebonyolítása – fogalmaz az előterjesztés.

A Világsátor helyi, regionális, országos és határokon átnyúló, európai léptékű programokat valósít majd meg. Koncepciójában, a társadalmi felzárkózás ügye mellett - illetve azon keresztül – a nemzeti, nemzetegyesítő szerep is kiemelt jelentőségű lesz.

A Világsátor központ a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program kiemelt projektként, a Miskolci Egyetem közelében épülne meg. Az egyetemen rendelkezésre áll az a szociológiai, neveléstudományi és kulturális antropológiai szakmai bázis, ami garanciát jelent a magas színvonalú szakmai működtetésre. Ebben részt venne a Magyar Nemzeti Digitális Archívum is, mint országos hatáskörű szakmai intézmény.

A közgyűlési előterjesztés szerint, a Világsátor projekt szakmai tartalma alapvetően három fő területre bontható. Ezek egyike e kutatás módszertani fejlesztés, digitalizálás, archiválás és elektronikus publikálás. Ennek keretében működne a központban európai társadalmi kutatóközpont, cigány digitális archívum, levéltár, könyvtár, kreatív média központ és szerkesztőség

Lenne egy oktatási funkció is, melynek keretében a Világsátor országos oktatási kutatási és módszertani hálózat központjaként működne együtt a partnerséget vállaló településekkel, intézményekkel, a hátrányos helyzetűek, ezen belül kiemelten a roma fiatalok tehetséggondozásával és felzárkózásával kapcsolatos módszertani fejlesztésekben, oktatásokban.

A Világsátor harmadik kiemelt eleme a kultúraközvetítő funkció. A projektben létrehozott infrastruktúra alkalmas lesz képzőművészeti kiállítások megrendezésére, koncertek, színházi események, filmművészeti alkotások bemutatására. A helyi programok mellett, az itt működő program-, és menedzseriroda hazai és külföldi kiállítási és fellépési lehetőségeket is szervezne.

minap.huAz értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2012-12-15 04:26

    miserables

    Ezek meg zakkantak !Hollandiában vagy 4000 cigány él LAKÓKOCSIKBAN ( egyet se láttam belőlük, 6 éve élek itt ) nem tud lakást bérelni vagy venni mivel nincs állandó munkahelye ,a bank szóba se áll velük . 8 milliónyian élnek Európában ,de nem akarnak [ tovább ... ]

Miskolc TV mai műsora

2019-02-20 (Szerda)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!