Gazdaság

A távhőproblémákra keresik a megoldást

2012-12-06 17:04

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE tavho-forum-itc_121206ml_04.jpg

Fórumot rendezett a távfűtéses lakások fűtésdíjának problémájáról Sebestyén László országgyűlési képviselő csütörtökön délelőtt az ITC színháztermében. A felvetődött problémákat a szakemberek igyekeznek majd hasznosítani, megoldani az év elejére tervezett távhőszabályozás felülvizsgálatánál, hogy igazságosabb rendszer alakulhasson ki.

Ahogy arról már beszámoltunk, lakossági megkeresésre, valamint a Miskolc Televízió érdeklődésére kezdett el foglalkozni az aránytalan távhőszámlák problémáival Sebestyén László országgyűlési képviselő.

Parlamenti interpelláció

– Utánajártam a dolognak, és egyeztetve a MIHŐ-vel, arra jöttünk rá, hogy alapvető problémáról van szó – mondta Sebestyén László. – A szélen, földszinten lakó, de a panelprogramban részt vett, fűtéskorszerűsítésen átesett lakások esetében a lakók gyakran jóval magasabb összeget kénytelenek fizetni a fűtésért, mint például egy középen elhelyezkedő, vagy a felsőbb emeleteken található lakás esetében.

tavho-forum-itc_121206ml_08.jpg

Sebestyén László ezután interpellált a Parlamentben, melyben azt kérte, törvényben vagy kormányrendeletben szabályozzák az adott légköbméterű lakások maximális távhődíját.
– Egy igazságos, arányos hőmennyiség-számlázást kértem, ami kizár minden olyan szubjektív elemet, mely a számlák végösszegét esetleg torzíthatná. Nem tartom igazságosnak, hogy a hőközpont közelségétől, illetve a lakás elhelyezkedésétől függően egy garzonlakás távhőszámlája nagyobb legyen, mint egy lényegesen nagyobb, többszobás lakásé, így azt kértem interpellációmban, hogy törvényben, vagy kormányrendeletben szabályozzák az adott légköbméterű lakások maximális távhődíját. Esetleg, hogy a hőszolgáltatók vizsgálják felül a lakóközösségek által megállapított költségmegosztási arányokat – hangsúlyozta Sebestyén László. Mint kiemelte, a panellakásban lakóknak is védelmet kell nyújtson a kormány egy igazságos számlázási rendszerrel „főleg a mai helyzetben, mikor a családok bevételeinek elég nagy része a rezsiköltségek kifizetésére megy el”.

tavho-forum-itc_121206ml_14.jpg

A miskolci fórumon az érintettek és a szakemberek közösen keresték a megoldást a problémára. Az eredetileg meghirdettek szerint Kovács Pál, klíma- és energiaügyért felelős államtitkárt várták a fórumra, aki azonban kormányközi tárgyaláson képviselte hazánkat, így nem tudott megjelenni Miskolcon, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot Brunner Görgy képviselte. Megjelent a Magyar Energia Hivatal távhőszabályozási főosztályvezetője Kubitsch Róbert, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, és Nyíri László, a MIHŐ Kft. ügyvezetője is. De a közönség soraiban jelen volt Pfliegler Péter alpolgármester és Vécsi György, a Miskolc Holding Zrt. elnöke is.

Fontos az arányos közteherviselés

A fórumot Kriza Ákos, Miskolc polgármester nyitotta meg, aki hangsúlyozta, hogy a városvezetés számára fontos az arányos közteherviselés kérdése. Hozzátette, jól ismeri a problémát, mert sokan megkeresték már, és szeretné, ha konszenzus születne az ügyben. Arról is beszélt, hogy évekkel ezelőtt Miskolcon is elindult a panelfelújítás és az ökoprogram, illetve a hagyományos energiaforrások mellett az alternatív rendszereken is elkezdtek dolgozni annak érdekében, hogy a lehető legmagasabb színvonalú szolgáltatást a legjobb áron érhessék el a miskolciak. A panelfelújítások után azonban a rendszer úgy tűnik, nem működik tökéletesen, ezért a lakossággal együtt szeretnék kidolgozni az egységes közteherviselés rendszerét.

Sebestyén László reményét fejezte ki, hogy sikerül megfelelő megoldást találni, amivel mindenki elégedett lehet. Beszélt az előzményekről, és a parlamenti interpellációját is levetítették felvételről.

Így látják a társasházak


Ezt követően a társasházak közös képviselői, illetve a lakásszövetkezetek elnökei kaptak szót. Elsőként a Belvárosi, a Váralja és a Herman Ottó lakásszövetkezetek elnökei, Kék Károly, Novák Józsefné és Verebélyi Tibor szólalt fel, a három lakásszövetkezet ugyanis közösen kidolgozott egy javaslatot, amit már el is jutattak az illetékesek felé. Hangsúlyozták, hogy pontosan meg kell vizsgálni a különböző típusú panelházakat, azok állapota, felújítása, szigetelése, energetikai adatai alapján, és így kell kidolgozni egy rendszert, amiben lehet differenciálni. Mivel a lakások egymástól nincsenek szigetelve, így, ha valaki nem fűt, akkor a szomszédnak jobban kell fűteni a megfelelő hőfok érdekében, így azt is felvetették, hogy egy bizonyos hőfok alá ne lehessen állítani a termosztátokat. Az is elhangzott, hogy a faktorszámok felülvizsgálatra szorulnak, illetve, hogy előfordul, leszerelik és kicserélik a költségmegosztóval szerelt radiátorokat.

tavho-forum-itc_121206ml_27.jpg

Varga Béláné az Avas 66. társasház nevében a panelfelújítások hiányosságaira hívta fel a figyelmet és megfelelőbbnek nevezte a légköbméter szerinti megosztást, mivel a jelen rendszerben nehéz differenciálni. Papp Judit az Alkotás Lakásszövetkezet képviseletében elmondta, ők nem szavazták meg a költségosztás rendszerét, mert így igazságosabbnak gondolják a rendszert.

Felvetődött az is, hogy a korábban csak ökoprogramon átesett társasházak számára kellene szigeteléses pályázatot kiírni, és az is, hogy az évek alatt változott a szabályozás és a műszaki tartalom a felújításoknál, így nem minden társasházat szigeteltek például egyformán. Gergely Jánosné az IN-Köz Bt. vezetője szerint a költségosztás mértékét nem kellene a lakókra és a közös képviselőkre bízni, jobb lenne, ha szakember határozná meg inkább.

Kiss Gábor, a többek között panelpályázatokat is készítő Lizi London Kft. ügyvezetője a náluk felgyűlt tapasztalatok alapján arról beszélt, hogy a panelek felújítása elkerülhetetlen, ugyanakkor a korábbi légköbméter szerinti számlázás sem volt igazságos. Az új rendszerben azonban még nehezebb differenciálni, mert minden ház más és már. Véleménye szerint a jelenlegi távhő törvényt nincs értelme módosítani, hanem újra lenne szükség. Felvetette azt is, hogy az elosztás végző cég viseljen felelősséget.

Lemondanának a költségmegosztásról

A lakossági felszólalások előtt kapott szót Csöbör Katalin, aki hangsúlyozta: fontos ez a kezdeményezés, mert így első kézből hallhatják a problémát. A nemzeti kormány energetikai koncepciója az atom és megújuló energiaforrásokra épít, összhangban az unió energiastratégiájával. Azon vannak mindannyian, hogy megfelelő megoldást találjanak mindenki megelégedésére.

tavho-forum-itc_121206ml_10.jpg

A lakossági felszólalások között voltak olyanok, akik pórul jártak a korszerűsítés után elfogadott szorzó számok miatt, és magas, esetenként több százezer forintos elszámoló számlát kaptak. Többen arra panaszkodtak, hogy kénytelenek emiatt nagyon keveset fűteni, így viszont fáznak. Volt, aki szerint túl hosszú idő alatt térül meg a felújítás költsége, vagy nem is érzi, hogy olcsóbb lett volna utána a fűtés költsége. Többen érdeklődtek a pontos számlázási rendszer iránt és szóvá tették a vezetékek nagy hőveszteségét is. A legtöbben egyet értettek abban, hogy a legjobb megoldás az lenne, ha egyelőre visszatérnének a légköbméter szerinti elszámolásra, amíg ki nem dolgoznak a szakemberek egy igazságos és megfelelő rendszert.

tavho-forum-itc_121206ml_17.jpg

Nyíri László a felvetetődött kérdésekre és témákra reagálva elmondta, az alternatív energiaforrásokkal, mint amilyen a geotermikus rendszer az a céljuk, hogy a lakosság is érezze meg a csökkenő költségeket. Az ár meghatározás hatósági kérdés, a miniszter dönt róla. Problémát jelent, hogy jelenleg a távhőt szolgáltató MIFÜ Kft.-vel hosszú távú szerződése van a városnak, ami kizárólagosságot biztosít a cégnek. Így egyeztetni kell velük is, hogy miként lehet árelőnyt kicsikarni. A miskolci távfűtés országos viszonylatban még így a második legolcsóbb, csupán Győr előzi meg. A felújítás és korszerűsítés után a társasházi közösségek mindenképpen megtakarítást realizálnak, kérdés, hogy ez eljut-e az egyénekhez. Jelezte, hogy a MIHŐ beavatkozni nem tud, egyedi mérésre átállítani a rendszert pedig nem lehet, és arra is felhívta a figyelmet, hogy, ha a lakásban valami – radiátor, termosztát, elosztó – nem működik jól, akkor nem őket kell értesíteni, ezek ugyanis a lakástulajdonos tulajdonában vannak. A vezetékek hőveszteségével ők is tisztában vannak, azonban a több mint száz kilométernyi vezeték rendszer cseréje hatalmas költség, így csak lassan, lépésenként tudják megoldani.

Dolgoznak az új szabályozáson


Kubitsch Róbert elmondta, érzékelik a problémát, a minisztériummal közösen egy méltányosabb rendet igyekeznek kidolgozni, mert ez a továbbiakban nem folytatható így tovább. Azt is elmondta, hogy 2011-ben 4,2 százalékkal emelkedett a távhő díja, míg idén nem volt emelés, és januárban sem tervezik. Brunner György arról beszélt, hogy mivel általános szabályozás van életben, így előfordulhat, hogy egyeseket hátrányosan érint. A rendszerben van lehetőség a megfelelő differenciálásra, ám ezzel sok társasház nem, vagy nem megfelelően él. Az év elején tervezi a minisztérium a szabályozás felülvizsgálatát, amelynél figyelembe veszik az elhangzottakat.

Sebestyén László a fórum zárásaként elmondta, folytatni fogják a panelprogramot, azért lassult be 2010 után a folyamat, mert nem volt megfelelő pénzforrás, csak kötelezettségvállalás. Bár tökéletes rendszert nem lehet kidolgozni, de reméli, hogy megtalálják azt a megoldást, ami a lehető legtöbbek számára megfelelő lesz – még, ha ez nem is lesz egy egyszerű folyamat. Megemlítette, hogy szakértők segítségével már összeállt egy vitaanyag, amely az alapját képezheti az egyeztetéseknek, a munka ez ügyben nem áll meg. Végül megköszönte mindenkinek a részvételt és áldott ünnepeket kívánt.

H. I.
fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

  • 2012-12-07 06:14

    Tompa Sándor

    És mennyivel csökken a távhő ára???

Miskolc TV mai műsora

2020-07-02 (Csütörtök)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!