Kultúra

Névadó – Petneházy Dávid

2012-11-25 08:45

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A Csabai kapu és a Soltész Nagy Kálmán közötti kelet-nyugat irányú utcánk. Ebben a háromszögben 1952–1961 között épült az úgynevezett Petneházy-bérházak lakótömb. A Csabai országútról bejövet itt épült az első „magasház” Bakos Dezső tervei alapján.

12_nevado_petnehazydavid.jpgA névadó Szabolcs vármegyei születésű nemes ember volt, aki katonáskodott Thököly Imre kuruc ezredeseként, szolgálta I. Lipót császárt a török ellen, de a törökökkel szövetségben ott volt Bécs 1683. évi ostrománál, amely a törökök csúfos vereségével végződött. Amikor a váradi pasa Thökölyt elfogatta (bár szövetségese volt a császár ellen), Petneházy Dávid ezredével együtt átállt, és a császár szolgálatában Szarvas és Arad visszafoglalásakor harcolt a török ellen. 1686-ban részt vett Buda visszafoglalásában, a török uralom alóli felszabadításában. Egy törökök elleni támadás során tisztázatlan körülmények között Szekszárdnál meghalt.

1645 körül született, 1686-1687 fordulóján halt meg. Élete, családi kapcsolata, leszármazottjai, de még temetési helye is kérdéseket vet fel. Benczúr Gyula: Buda visszavétele című festményén karddal a kézben ábrázolja Petneházy Dávidot.

D. I.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-25 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!