MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft.

Fórum a fűtésdíjak problémájáról

2012-11-25 08:41

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE tavho-vezetek-120212ml_02.jpg

A távfűtéses lakások fűtésdíjának problémájáról tartanak fórumot december 6-án, csütörtökön délelőtt 11 órától az ITC székház színháztermében. A fórumon Sebestyén László országgyűlési képviselő meghívására részt vesz Kovács Pál klíma-és energiaügyért felelős államtitkár, és várják a miskolci lakásszövetkezetek elnökeit, a MIHŐ szakembereit is.

Lakossági megkeresésre, valamint a Miskolc Televízió érdeklődésére kezdett el foglalkozni az aránytalanul magas távhőszámlák problémájával Sebestyén László országgyűlési képviselő.
– Utánajártam a dolognak, és egyeztetve a MIHŐ-vel, arra jöttünk rá, hogy alapvető, helyi szinten nem megoldható problémáról van szó – mondta Sebestyén László. – A panelprogramban részt vett, fűtéskorszerűsítésen átesett házakban szélső vagy földszinti lakásban élők gyakran jóval magasabb összeget kénytelenek fizetni a fűtésért, mint például egy középen elhelyezkedő, vagy a felsőbb emeleteken található lakás esetében. A probléma éppen ott jelentkezik, ahol a kiszámlázott távhődíjba nagy arányban jelenik meg a mért fogyasztás.

sebestyen_laszlo_avas_120125_ml.jpg

Sebestyén László
ezután interpellált a Parlamentben, azt kérve, hogy törvényben vagy kormányrendeletben szabályozzák az adott légköbméterű lakások maximális távhődíját.
– Igazságos, arányos hőmennyiség-számlázást kértem, ami kizár minden olyan szubjektív elemet, mely a számlák végösszegét esetleg torzíthatná. Nem tartom igazságosnak, hogy a hőközpont közelségétől, illetve a lakás elhelyezkedésétől függően egy garzonlakás távhőszámlája nagyobb legyen, mint egy lényegesen nagyobb, többszobás lakásé, így azt kértem interpellációmban, hogy törvényben vagy kormányrendeletben szabályozzák az adott légköbméterű lakások maximális távhődíját. Esetleg, hogy a hőszolgáltatók vizsgálják felül a lakóközösségek által megállapított költségmegosztási arányokat – hangsúlyozta Sebestyén László. Mint kiemelte, a panellakásban lakóknak is védelmet kell nyújtson a kormány egy igazságos számlázási rendszerrel „főleg a mai helyzetben, mikor a családok bevételeinek elég nagy része a rezsiköltségek kifizetésére megy el”.

Sebestyén László egyeztetett közös képviselőkkel, és független szakértő bevonásával összeállítottak egy anyagot. A konkrét javaslatok, az új rendszer kidolgozásához a miskolci fórumon az érintettek és az államtitkár közösen keresnének megoldást a problémára. Sebestyén László elmondta, várja a fórumra a hőszolgáltató szakembereit is, hogy élőben is hallják, milyen problémákkal szembesülnek a miskolciak a távhőszámlákkal kapcsolatban.

Miskolci Napló


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2020-07-03 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!