Miskolci Városgazda Nonprofit Kft.

Fokozott figyelem az avar összegyűjtésére, elszállítására

2012-11-22 20:27

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE avarszedes_121122_ja_5.jpg

Naponta tíz tonna lehullott falevelet szállítanak el a miskolci közterületekről a környező komposztáló telepekre. A Városháza arra figyelmeztet, hogy azokon a területeken, ahol megoldott a hulladék elszállítása, tilos az avar és más zöldhulladékok égetése, ez egyéb esetekben is csak szigorúan szabályozott körülmények között történhet.

– A Beruházási és Városüzemeltetési Osztály megrendelése alapján egyszeri őszi lombgereblyézést végez a Városgazda Kft. Miskolc parkfenntartási területein, ami több mint 3 millió négyzetméternyi területet jelent – mondta el Pásztor Imre, a Miskolc Holding kommunikációs vezetője. Az összegyűjtött avart úgynevezett big-bag zsákokba pakolják, így nem fújja szét a szél, és könnyen szállítható.

Mint megtudtuk, a város hat nagy parkfenntartási körzetre van osztva, a Kft részéről jelenleg 90 dolgozó foglalkozik a város tisztaságának biztosításával, a zöldterületek gondozásával. Emellett mintegy 400 közfoglalkoztatott segíti folyamatosan a takarítási körzetek és parkgondozó csoportok munkáját. A kommunikációs vezető hangsúlyozta, nagyon fontos, és kiemelkedő sikere az önkormányzatnak, hogy Miskolcon – az országban egyedülálló módon – a kistérségi társulás, mint közfoglalkoztató is jelen van.

A napi takarítás részeként, már korábban is folyamatosan gyűjtötték a lehullott falevelet a belvárosban, és a kiemelt közterületeken. A napokban lakótelepeken és a külső városrészekben is elkezdték az avar összegyűjtését. Pásztor Imre elmondta, az intenzív lombhullás még sokáig eltarthat, a lehullott levelek esővel, nedvességgel összekeveredve – vagy esetleg a hó alatt - balesetveszélyes helyzeteket idézhetnek elő, ezért időben gondoskodni kell az összegyűjtésükről.

Dobos Tímea, a polgármesteri hivatal szóvivője arra hívta fel a figyelmet, hogy a fűtési szezonban Miskolcon is komoly gondot jelent a szállópor koncentráció megemelkedése, ilyenkor tilos az avar és kerti hulladékok égetése. Az égetést azonban egyébként is helyi rendelet szabályozza, egész évben.

E szerint azokon a területeken, ahol megoldott a hulladék elszállítása – tehát be vannak kapcsolva a hulladékkezelési közszolgáltatásba – tilos az avar égetése. Ezeken a helyeken a kommunális hulladékgyűjtő edényekbe kell elhelyezni a lehullott leveleket és a kerti hulladékot.

Ahol nem megoldott a hulladék elszállítása, ott novemberben és áprilisban engedélyezett, a kerti hulladék égetése. Viszont itt is csak munkanapokon, 10.00 és 16.00 óra között, szélcsendes időben van erre lehetőség, oly módon, hogy az mások egészségét ne veszélyeztesse. Munkaszüneti napokon tilos az égetés – hangsúlyozta a szóvivő.

Ugyancsak tilos az égetés a város közterületein – például az utak mentén, a tereken, parkokban és a lakótelepi zöldterületeken. Itt ugyancsak a kommunális hulladékgyűjtő edényekben kell elhelyezni az avart és a zöld hulladékot.

– A Miskolci Polgármesteri hivatal arra kéri a lakosságot, hogy ne terheljék a környezetet a kerti hulladék égetésével. Az összegyűjtött avart, kerti zöldhulladékot inkább a városban található hulladék lerakók valamelyikében helyezzék el – emelte ki Dobos Tímea. A Bogáncs utcai, József Attila utcai és a Lorántffy Zsuzsanna utcai hulladékudvarok hét közben 10 órától 18 óráig, szombaton pedig 8-16 óráig tartanak nyitva. A zöldhulladékot Hejőpapiba szállítják, ahol komposztálják.

Szepesi S.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2021-04-11 (Vasárnap)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!