Kultúra

Névadó – Esterházy Antal

2012-11-18 12:40

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

A Csabai kapu és a Szilágyi Dezső közötti kelet-nyugat irányú utcánk. A vele párhuzamos utcák elnevezése a XX. század elejéről származik, s mind a Rákóczi-szabadságharc katonai vezetőinek állít emléket.

12_nevado_esterhazyantal.jpgEsterházy Antal ősei grófok és hercegek voltak, családfájukat a XII. század végétől vezették folyamatosan. A névadó Thököly Imre unokaöccse, de második házasságával már egy császári táborszernagy családjába került. Pályafutása a császári-királyi hadseregben kezdődött, s összekapcsolódott a törökök ellen vívott csatákkal. Átélte a Héttoronyban a török fogságot is. 1703-ban még a Felvidéken a kurucok ellen harcolt, 1704-ben már II. Rákóczi Ferenc tábornoka.

Főleg a dunántúli harcokban vett részt, többször is betört Ausztria területére. A szatmári békekötés (1711. április 30.) után Lengyelországba ment, elveszítve az amnesztia lehetőségét. 1717-ben Erdélyben török szolgálatba szegődött, majd Rodostóba vonult vissza Rákóczi Ferenchez. 1676–1722 között élt. Rodostóban pestis áldozata lett. Hamvait 1906. október 29-én helyezték el Kassán a Szent Erzsébet székesegyházban.

D. I. / MN


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2022-01-25 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!