Kultúra

Tokaji borút, környezetvédelem

2012-11-05 14:21

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE

Ismét szerepeltek a miskolci közgyűlés napirendjén a történelmi tokaji borút hagyományainak felélesztésére és a klimatikus változások hatásának csökkentésére irányuló, határon átnyúló projektek, melyekre két pályázattal, összesen több mint százmillió forintos támogatást nyert el a város.

Mint ismeretes, a miskolci önkormányzat múlt év októberében nyújtott be pályázatokat, a „Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” keretében.

Az egyik pályázat a „Partnerség a klimatikus változások hatásának csökkentésére” címet viseli: célja, hogy az érintettek hatékonyan reagálhassanak a klimatikus változások negatív következményeire határon átnyúló hatáskörrel. A 2013. januárjától decemberig tartó projekt hozzájárul a környezettudatosság erősítéséhez, felhívja a figyelmet a klímaváltozás visszafordíthatatlan folyamataira, veszélyeire, irányt mutat egy élhetőbb környezet kialakításához.

A másik pályázat – „Partnervárosok együttműködésének fejlesztése a történelmi Tokaji Borút mentén,” – átfogó célja, hogy a felek kölcsönösen megismerjék a magyar-szlovák határ két oldalán található sajátos borkultúrát. A projekt kapcsán az érintett települések csatlakozhatnak az Európa Kulturális Fővárosa 2013 kassai rendezvényeihez, feléleszthetik a történelmi tokaji borút hagyományait. Két napos, „Avasi borünnepély” elnevezésű rendezvényen, 2013. és 2014. májusában feldíszített kocsi indul majd egy hetes útra Miskolcról Abaújszántón át, s a tokaji borvidék ismert bortermelő községein keresztül érkezik Kassára, a borvidék egykori kapujába. Minden állomáshelyen borünnepéllyel, kulturális programokkal egybekötött borkóstolóval és borárusítással várják majd az érdeklődőket. A projekt 2013. januárjában indul és 2014. decemberében fejezőik be.

Az önkormányzat összesen több mint százmillió forintos támogatást nyert el a projektek megvalósítására, melyek által tovább erősíthető a jelenleg is komoly kapcsolat Miskolc és Kassa között. További olyan partneri kapcsolatok kialakítására nyílik lehetőség, amelynek a későbbiekben gazdasági hatása is lehet.

A projektmenedzsment feladatok ellátásával az önkormányzat a Miskolci Városfejlesztési Kft.-t bízta meg.

Sz. S.


Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2017-11-21 (Kedd)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!