Kultúra

Requiemmel emlékeztek

2012-10-31 20:02

ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE halottak-napi-koncert_121031ml_12.jpg

Halottak napi koncertet adott a Miskolci Szimfonikus Zenekar szerda este, Selyemréten. A minden évben, hagyományosan megrendezett hangversenyen Mozart Requiem című darabjának hangjai csendültek fel, elhunyt szeretteire emlékeztetve a közönséget.

Mozart legutolsó és legrejtélyesebb alkotását hallhatta a közönség szerda este, a selyemréti Szent István templomban, a Miskolci Szimfonikus Zenekar előadásában. A hagyományokhoz híven ugyanis ezúttal is Halottak napi koncertet adtak a szimfonikusok, akiket Kovács László művészeti vezető vezényelt.

halottak-napi-koncert_121031ml_29.jpg

A koncertet minden évben a Halottak napja előtt tartják, ezzel segítve a közönséget az „áthangolódásra”, a lélek felkészítését az emlékezésre.

A Requiem Mozart legszebb műve, ám számos legenda is kötődik a zeneszerző utolsó darabjához. A szerző halálakor, 1791 decemberében még csupán az első, a nyitótétel volt kész teljesen, a további részek csak vázlatosan voltak lejegyezve. Máig vitatott, hogy az alkotás mekkora része Mozarté, de hagyatékát senki sem vitatja. A zeneszerző halálát követően özvegye szorgalmazta, hogy fejezzék be a művet.Csak néhányan vállalkoztak akkor a feladatra, akik használták az alkotó jegyzeteit is, a teljes mű 1792-ben készült el. A legenda szerint Mozart temetésén játszották, ám ez nem így volt. A meghitt emlékezések alkalmával azonban számtalanszor csendülnek fel a jól ismert dallamok.

halottak-napi-koncert_121031ml_04.jpg

A Szent István templomban, a miskolci szimfonikusok szerda esti előadásában Ács Gabriella, Faludi Zsuzsanna, Xavier Rivadeneira és Koleszár Ákos énekelt, de a Miskolci Szimfonikus Zenekar előadásán közreműködött a Miskolci Cardinal Mindszenty Kórus és a Cantus Agriensis Kórus is.

K. J.
Fotó: Mocsári L.Az értékeléshez be kell jelentekeznie.

Hozzászólások

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned. Jelentkezz be vagy regisztrálj.

Legyél te az első hozzászóló.

Miskolc TV mai műsora

2019-08-23 (Péntek)
Nincs műsorkiírás erre a napra... nézzen vissza később!